Δεν έκανε τελικά αποδεχτή την παραίτηση του προέδρου του ΕΚΑΒ, ο Υπουργός Υγείας.
Στη θέση του παραμένει τελικά ο Δημήτρης Παπαγιανίδης, καθώς ο Μάκης Βορίδης αποφάσισε να μην αποδεχθεί την παραίτηση του, εκφράζοντας τη στήριξη του στο πρόσωπο του προέδρου του ΕΚΑΒ.
Τις τελευταίες ώρες ο Υπουργός Υγείας ζύγιζε την κατάσταση και, αν και αρχικά η μακροσκελής επιστολή παραίτησης του κ. Παπαγιαννίδη φαίνεται να τον είχε οδηγήσει στην απόφαση να την κάνει αποδεκτή, την τελευταία ώρα τα δεδομένα άλλαξαν. Έτσι, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, συνομίλησε με τον κ. Παπαγιαννίδη, αποφάσισε να δώσει αρνητική απάντηση στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ διατηρώντας τον στη θέση του.
Πηγή: Virus
«Στην εντατική» το ΕΚΑΒ
Μπορεί η παραίτηση του προέδρου του ΕΚΑΒ να μην έγινε αποδεκτή αλλά έφερε στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.
Θύμα της συνεχούς υποχρηματοδότησης πέφτει και το ΕΚΑΒ και, όπως καταγγέλλουν στο Virusοι εργαζόμενοι, ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους και τους πολίτες αυξάνεται, καθώς λειτουργεί «στο κόκκινο».
Ο άδικος χαμός του 34χρονου στη Σάμο κινδυνεύει να αποτελέσει, δυστυχώς, την κορυφή του παγόβουνου καθώς τα περισσότερα νησιά δεν έχουν ούτε ένα ασθενοφόρο διαθέσιμο.
Όπως εξηγεί στο Virusο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αθηνών, Γ. Μαθιόπουλος μόνο στην Αττική από τα 140 ασθενοφόρα του στόλου καθημερινά στο συνεργείο βρίσκονται 45 με 50 εξ αυτών. Την ίδια ώρα, έχοντας αναλάβει το σύνολο των ενδονοσοκομειακών μεταφορών το ΕΚΑΒ αφιερώνει 90 ασθενοφόρα για διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα καθημερινά 65 με 75 οχήματα να διατίθεται να επείγοντα περιστατικά.
«Έχει εκτιμηθεί, βάσει διεθνών προδιαγραφών, πως για την κάλυψη των αναγκών της Αττικής θα έπρεπε να είχαμε σε λειτουργεία 120 ασθενοφόρα», σημειώνει ο κ. Μαθιόπουλος.
Σύμφωνα με επιστολή του Σωματείου στον Υπουργό Υγείας, στις αρχές Νοεμβρίου, εκκρεμούσε ποσό περίπου 3, 4 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ανταλλακτικά για τα ασθενοφόρα και τον υγειονομικό εξοπλισμό.
Την ίδια ώρα, σημαντικές είναι και οι ανάγκες σε προσωπικό, με τις 200 προσλήψεις που έχει προκηρύξει το Υπουργείο Υγείας να βρίσκονται στο ΑΣΕΠ (110 προορίζονται για την Αττική). Αλλά και πάλι δεν επαρκούν, όταν μόνο αιτήσεις για μετάθεση φθάνουν τις 500 και τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει 300 άτομα, που κυρίως συνταξιοδοτήθηκαν.
«Σε αυτό το πλαίσιο, ποτέ δεν έχουν ερευνηθεί οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης εργασίας, σε αυτές τις συνθήκες στους εργαζόμενους, που ταλαιπωρούνται από προβλήματα κυρίως μυοσκελετικά, χωρίς να αναφέρουμε την ψυχολογική επίπτωση», αναφέρει ο κ. Μαθιόπουλος.
Εν τω μεταξύ, στους εργαζόμενους οφείλονται από το Γενάρη οι αποζημιώσεις για τα «εκτός έδρας», όταν χάρη στην ανάληψη του έργου των οδηγών των νοσοκομείων οι διακομιδές μεταξύ νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί.
Πηγή: Virus