ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΚ

Με έκπληξη διαβάσαμε και είδαμε να αναδημοσιεύεται κιόλας από γνωστά blog φαρμακοποιών ένα ανυπόγραφο άρθρο στις 23/5/14 από την ηλεκτρονική σελίδα onmed.gr με τίτλο " ΦΥΚ: Οι φαρμακοποιοί δεν πανηγυρίζουν και ρωτάνε: αυτό η Τρόικα το γνωρίζει;", το οποίο μιλάει εξ ονόματος των φαρμακοποιών για τις αντιδράσεις τους, όσον αφορά την πρόσφατη υπουργική απόφαση που επιτρέπει τη διάθεση των ΦΥΚ και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Μόλις μία μέρα μετά δηλαδή από όταν η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση βγήκε στη δημοσιότητα, ο συντάκτης της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, μπόρεσε να χαρτογραφήσει τις αντιδράσεις ενός ολόκληρου κλάδου και έσπευσε να μας εκπροσωπήσει...!

Χωρίς να γνωρίζουμε τα πραγματικά κίνητρα του συντάκτη, εντούτοις από την πρώτη ανάγνωση μας δίνεται η αίσθηση της πρεμούρας να προλάβει και να καθοδηγήσει τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών, διαμορφώνοντας συγκεκριμένο κλίμα για το θέμα..


Αυθαίρετες αναφορές που αφήνουν την αίσθηση στον αναγνώστη ότι από  την υπουργική απόφαση ορίζεται ως 3-4% μεσοσταθμικό κέρδος των φαρμακοποιών για τα ΦΥΚ καθώς και πλήρη αποσιώπηση ότι επιτέλους αναγνωρίζεται η συμβολή της γεωγραφικής κατανομής των 12000 ιδιωτικων φαρμακείων στην ελληνική επικράτεια για την ευκολότερη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο, συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση που αναφέραμε προηγουμένως. Ίσως γι αυτό το λόγο επικαλείται ανώνυμες πηγές εκπροσώπων του κλάδου...

Πουθενά επίσης δεν γίνεται λόγος ότι το μικρό ποσοστό κέρδους των ΦΥΚ συμψηφιζόμενο με το ισχύον ποσοστό κέρδους των υπολοίπων φαρμάκων,  χαμηλώνει λογιστικά το  μικτό ποσοστό κέρδους  φαρμακείου επί του συνόλου των φαρμάκων (ΦΥΚ και υπολοίπων) και ενισχύει το επιχείρημα μας ότι το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου δεν επιδέχεται περαιτέρω μείωση. Η μάλλον γίνεται λόγος, αλλά με λανθασμένο τρόπο..., αναφέροντας ότι η μεσοσταθμική μείωση του ποσοστού κέρδους κατά 1-1,5% προέρχεται από τις νέες ασφαλιστικές τιμές.

Εντύπωση τέλος προκαλεί και το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο άρθρο κάποιοι προσπαθούν πάλι να καπηλευθούν την διεκδίκηση και να εμφανιστούν αυτοί ως οι από καιρό διεκδικητές της διάθεσης των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ μέχρι πρότινος διατείνονταν ότι αυτή θα είναι η καταστροφή του κλάδου λόγω των "τοξικών" συνταγων του ΕΟΠΥΥ.  Αντίθετα θα περίμενε κανείς από αυτούς να αναγνωρίσουν έστω και μια φορά την όλη  προσπάθεια που συντελέστηκε από πλευράς ΠΦΣ για το θέμα. 

 Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ PharmaTeam