ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται με πλούσια ατζέντα

Καυτό ραντεβού Λυκουρέντζου-τρόικας! Τα επιχειρήματα και οι επικρίσεις των δανειστώνΣτις 3 μετά το μεσημέρι ορίστηκε τελικώς το ραντεβού του υπουργού Υγείας με τους επικεφαλής της τρόικας. Ένα ραντεβού στο οποίο θα καθορισθούν οι πολιτικές στην Υγείας για το επόμενο διάστημα, τα λουκέτα αλλά και οι νέες περικοπές σε φάρμακα και παροχές περίθαλψης. Διαβάστε όλα τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς αλλά και τις επικρίσεις και τις γκρίνιες των τροικανών. 

Ο κακοπληρωτής ΕΟΠΥΥ αλλά και η φαρμακευτική δαπάνη μπαίνουν και πάλι στο στόχαστρο των δανειστών μας. Οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται με πλούσια ατζέντα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, μια ατζέντα που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και νέο ψαλίδισμα της φαρμακευτικής δαπάνης. Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς να υποστηρίζει ότι είμαστε μέσα στα όρια που είχαν ορισθεί αλλά οι τροϊκανοί έχουν άλλη άποψη.



Θεωρούν καταρχάς πως οι τιμές των φαρμάκων βγαίνουν αυθαίρετα. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, τα χαμηλά κλιμάκια που ήλεγχαν όλα τα οικονομικά και τη διαδικασία τιμολόγησης τις προηγούμενες ημέρες, δήλωσαν πως δεν έπαιρναν ικανοποιητικές απαντήσεις που ήθελαν τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από τον ΕΟΦ σχετικά με το ποιες ακριβώς επιτροπές και ποιο προσωπικό βγάζει τις τιμές στα φάρμακα. Εκτός αυτού θεωρούν ότι η φαρμακευτική δαπάνη εξακολουθεί να είναι υψηλή και ότι έχει ξεφύγει από τα συμφωνηθέντα. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του iatropedia.gr, τα έχουν…βάλει κυρίως με τα ακριβά φάρμακα που ανήκουν στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ αλλά διανέμονται από τα νοσοκομεία. Εκτιμούν ότι τα φάρμακα αυτά εκτοξεύουν τα έξοδα του ΕΣΥ.

Πρόκειται για ένα σημείο στη διαπραγμάτευση που έχει προβληματίσει δεόντως την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος θα δώσει άμεσα εντολή να διαχωριστούν τα ακριβά φάρμακα από τις δαπάνες των νοσοκομείων ώστε να αποσαφηνισθεί εάν τελικά τηρούνται οι προϋπολογισμοί στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Βέβαια από τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας δεν ξεφεύγει ούτε ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος εμφανίζεται να είναι κακοπληρωτής δημιουργώντας όμως ταυτόχρονα σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία.
Όπως ανέφεραν μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας στο iatropedia.gr, εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλει τις οφειλές του προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα έως το τέλος Ιουνίου, οι διοικητές θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα δεδομένου ότι έχουν υπογράψει μνημόνια πως θα τηρούν αυστηρά τους προϋπολογισμούς κάτι όμως που δεν μπορούν τώρα να πράξουν λόγω των οφειλών του Οργανισμού.


Της Δήμητρας Ευθυμιάδου