ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φαρμακοβιομηχανία: «Ωφέλιμη» η νέα θετική λίστα φαρμάκων


Υπέρ του νέου συστήματος αλλά με την προϋπόθεση της συχνής επικαιροποίησης
Συγκρατημένα θετική είναι η φαρμακοβιομηχανία στη θέσπιση του νέου συστήματος αποζημίωσης των φαρμάκων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των εταιρειών του κλάδου, η εφαρμογή της νέας θετικής λίστας με μια πρώτη ματιά δείχνει να ωφελεί τόσο τους ασθενείς όσο και την προσπάθεια περιορισμού των δαπανών, καθώς o ασθενής πλέον θα μπορεί να αποφασίζει αν θέλει να πάρει το φθηνότερο φάρμακο από την κατηγορία που έχει υποδείξει ο θεράπων ιατρός και άρα η όποια επιβάρυνση στη συμμετοχή του κρίνεται από τον ίδιο. 

Tο γεγονός ότι στη λίστα υπάρχουν φάρμακα σε ξεχωριστές κατηγορίες, όπως π.χ. για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, σημαίνει ότι στις κατηγορίες αυτές η συμμετοχή του ασθενούς θα είναι μειωμένη, ενώ είναι ακόμη πολύ σημαντικό ότι με τη νέα θετική λίστα ο ασθενής θα πληρώνει μόνο το 50% της διαφοράς του φθηνότερου φαρμάκου που προβλέπεται με αυτό που θα επιλέξει.
Το νέο αυτό σύστημα αποζημίωσης θα αντικαταστήσει το υπάρχον, όπου ο ασθενής πληρώνει, εκτός από το καθιερωμένο ποσοστό συμμετοχής 10%-25%, το σύνολο της διαφοράς από το φθηνότερο γενόσημο.
Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι δίνονται κίνητρα για την αύξηση της κατανάλωσης των γενόσημων φαρμάκων.
Σημειώνεται ότι η θετική λίστα ομαδοποιεί δραστικές ουσίες που ανήκουν στην ίδια θεραπευτική κατηγορία και προβλέπει μία τιμή αποζημίωσης ανά θεραπευτική κατηγορία, η οποία υπολογίζεται ανάλογα με την ημερήσια δόση που χρειάζεται ο ασθενής.
Από αυτό τον κανόνα εξαιρούνται ορισμένες δραστικές ουσίες οι οποίες αφορούν σε φάρμακα αναντικατάστατα, που θα αποζημιώνονται 100% από τον ΕΟΠΥΥ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή της νέας θετικής λίστας, τονίζουν οι φαρμακευτικές, θα είναι η συχνή επικαιροποίησή της με νέες θεραπείες βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και ο επαναπροσδιορισμός των τιμών αποζημίωσης.

Πηγή: naftemporiki.gr