Πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου ημερίδα της STAT BANK με θέμα ‘ΥΓΕΙΑ – ΦΑΡΜΑΚΟ 2012’ στο Συνεδριακό Κέντρο Cotsen Hall - Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών. Στη διάρκειά της σημαντικοί εκπρόσωποι του ευρύτερου κλάδου υγείας μετέφεραν με συγκεκριμένους δείκτες και γεγονότα την εφιαλτική εικόνα του κλάδου και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξάντληση των πόρων του συστήματος υγείας. Όλοι τους τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου που να αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την παροχή υγιούς ρευστότητας αλλά και ένα λειτουργικό ρυθμιστικό περιβάλλον.
Κατά την ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ανέφερε πως καθημερινά βιώνουμε στην υγεία ένα περιβάλλον το οποίο λειτουργεί όχι μόνο ενάντια στις επιχειρήσεις, των οποίων ήδη κινδυνεύουν τα κεφάλαια και οι μέχρι τώρα υψηλές επενδύσεις, αλλά και ενάντια στον ίδιο τον πολίτη. Από τον Οκτώβριο και ύστερα τόνισε, υπάρχει απουσία κυβέρνησης ώστε να επιτευχθεί ουσιαστικός διάλογος. Ο ίδιος αισιοδοξεί πως μετά τις 18 Ιουνίου θα υπάρξει Κυβέρνηση με την οποία θα συζητηθεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με ορίζοντα τουλάχιστον 18 μηνών.
Εκπροσωπώντας την ιδιαίτερα ευαίσθητη και άμεσα πληττόμενη από τις εξελίξεις πλευρά των ασθενών, η κυρία Μαριάννα Λάµπρου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων αναφέρθηκε στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις στην Ελλάδα και οι οποίοι σύμφωνα με έρευνες αποτελούν το 10% του πληθυσμού. Αναφέρθηκε στο προ ετών Εθνικό Σχέδιο Δράσης το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ και το οποίο μάλιστα είχε ‘χρηματοδοτηθεί’ με 27 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, χωρίς κανείς να γνωρίζει που κατευθύνθηκε η χρηματοδότηση εκείνη. Απηύθυνε δε τρεις βασικές εκκλήσεις: την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, την ορθή στελέχωση των επιτροπών ελέγχου των ασθενών και την ανάπτυξη έρευνας στην Ελλάδα.
Ο κ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS Pharma SA, μίλησε για πλήρη απορρύθμιση του συστήματος υγείας και χαρακτήρισε ως ισχυρό πλήγμα για την επιχειρηματικότητα το ‘κούρεμα’ των ομολόγων που είχαν δοθεί ως εξοφλήσεις των οφειλών των νοσοκομείων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η συνολική απομείωση έφτασε στο 1 δις. ευρώ για τις φαρμακευτικές εταιρείες που αντιστοιχεί στο 110-120% των πωλήσεων του κλάδου προς τα νοσοκομεία για τα έτη 2008-2009! Τα προβλήματα εντείνονται από τη διόγκωση των νέων οφειλών ενώ ανέφερε πως ο εξορθολογισμός της δαπάνης δεν μπορεί να περνά μόνο μέσα από τις μειώσεις στις φαρμακευτικές.
Ο κ. Βασίλειος Κάτσος, γραμματέας της ΠΕΦ και Πρόεδρος της Pharmathen, τόνισε πως η πολιτεία έχει αποτύχει στη χάραξη στρατηγικής υγείας σημειώνοντας πως η ‘Υγεία βρίσκεται στην εντατική και σύντομα μπορεί να μην έχει και ρεύμα’. Υποστήριξε πως ενώ οι επιχειρηματίες του χώρου κινήθηκαν έντονα αναπτυξιακά τα τελευταία χρόνια επενδύοντας δεκάδες εκατομμύρια, οι κυβερνήσεις δεν εκμεταλλεύτηκαν το σημαντικό αυτό βιομηχανικό κεφάλαιο. Υπάρχει απουσία business plan που αντισταθμίστηκε με ‘πολιτικές ασπιρίνες’. Η δημιουργία ενός business plan για μια τριετία τουλάχιστον και η τόνωση της εξωστρέφειας αποτελούν βασικά στοιχεία για ανάκαμψη.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ και αντιπρόεδρος της εταιρείας DEMO, κ. Δημήτρης Δέμος, ανέφερε πως οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται σε οριακό σημείο και κλυδωνίζονται, ενώ την τελευταία πενταετία γνώρισαν σημαντική άνθηση. Οι επιχειρηματίες επένδυσαν πάνω από 200 εκατ. ευρώ, τόνισε, δημιουργώντας 10 παραγωγικές μονάδες ενώ παράλληλα επιδόθηκαν και σε σημαντικά ερευνητικά προγράμματα. Όμως η πολιτεία προκάλεσε σημαντικούς τριγμούς, πρώτον με τις μειώσεις τιμών των φαρμάκων το 2010, μια άδικη και άστοχη ενέργεια και δεύτερον με τις μειώσεις των τιμών των γενοσήμων. Απαιτείται πλαίσιο δράσης και για τους βιομήχανους, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει ενέργειες για την ενίσχυση του ΕΟΦ με στόχο η Ελλάδα να καταστεί χώρα αναφοράς.
Ο κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος, απερχόμενος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, σημείωσε πως το φάρμακο δημιουργεί υπεραξίες και πέρα από κοινωνικό αγαθό προσφέρει στην οικονομία και την κοινωνία. Όμως, το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας συμπαρασύρει στο βυθό τις επιχειρήσεις, δηλαδή την πραγματική οικονομία η οποία θα βοηθούσε στην ανάκαμψη. Ανέφερε ότι παρά τα προβλήματα θα πρέπει να γίνει δυνατή η σταθερότητα στην ταμειακή ροή, καθώς αυτό είναι το σημαντικότερο σήμερα πρόβλημα των εταιρειών που δοκιμάζονται από τα πλέον του 1 δις. ευρώ χρέη του Δημοσίου, ενώ την ίδια στιγμή ο κλάδος των φαρμακαποθηκών δεν έχει κάνει απολύσεις.
Ο κ. Γεράσιμος Βουδούρης, Πρόεδρος του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, απατώντας ουσιαστικά στους επικριτές που θέλουν τον ΕΟΠΥΥ αφενός να καταρρέει αφετέρου να είναι ο βασικός κακοπληρωτής στην υγεία, σημείωσε, πως το πρόβλημα με τις εξοφλήσεις ξεκινά από τη στιγμή που προϋπολογίστηκε λανθασμένα το ύψος των κεφαλαίων των 8 δις. ευρώ τα οποία θα είχε στη διάθεσή του και τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα. Ανέφερε πως δυστυχώς οι φορείς ασφάλισης αφήνουν ως τελευταίες τις εισφορές προς τον ΕΟΠΥΥ στερώντας του πόρους, ενώ την ίδια στιγμή δεν εκταμιεύτηκε και η κρατική επιχορήγηση. Ζήτησε τον διαχωρισμό των εισφορών στα ταμεία ώστε για την περίθαλψη να πηγαίνουν κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ισότιμη αντιμετώπιση στις εισφορές των ασφαλισμένων σε όλα τα ταμεία όπως στον ΟΓΑ.
Oκ. Μανώλης Αγγελάκας, Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας, Πρώην Ευρωβουλευτής, αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ σημείωσε πως χωρίς χρήματα από τη δανειακή σύμβαση είναι λογικό να μην μπορεί να λειτουργήσει ο οργανισμός και απαιτείται φυσικά πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Προσδιόρισε τα παλαιά χρέη στα 2,6 δις. ευρώ εκ των οποίων 1,7 δις. στον ιδιωτικό τομέα και 1,9 δις. στο δημόσιο, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να πληρωθούν, ενώ εκτίμησε τα χρέη του οργανισμό στο τέλος του 2012 στα 8 δις. ευρώ. Υπεραμύνθηκε των κινήσεων εξορθολογισμού που απαιτούνται δίνοντας προτεραιότητα στην Ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Ο κ. Βλάσιος Σφυρόερας, Διευθύνων Σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης A.E. , εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του ότι σχεδόν το σύνολο των εμπλεκόμενων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φορέων δεν έχουν συνεργαστεί μαζί του. Τόνισε πως στην Ελλάδα το προβλήματα που εμφανίστηκαν και τα οποία προκλήθηκαν επειδή το σύστημα δημιουργήθηκε για πολύ λιγότερο όγκο εργασιών, κατάφεραν να λυθούν, καθώς υπήρξε από πρινplanΒ. Επίσης ανέφερε πως ήδη οι επιτυχίες του συστήματος είναι πολλές και πως εισάγονται 2,5 εκατομμύρια συνταγές από 4 ταμεία και μάλιστα για την καλή λειτουργία απέσπασε και τα εύσημα από εμπειρογνώμονες της Σουηδίας που θεωρείται και χώρα πρότυπο.
O κ. Νικόλαος Μανιαδάκης, Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας,λαμβάνονταςτο λόγο, παρουσίασε τη μελέτη για τα γενόσημα και τα βασικά συμπεράσματα της έρευνάς του που αφορά σε πολιτικές σε διάφορες χώρες. Τονίστηκε η ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών μέσω της συγκεκριμένης κατηγορίας, η προοπτική ενίσχυσης της παραγωγής εγχωρίων σκευασμάτωναλλάκαι θέματα όπως η συνταγογράφηση με δραστική ουσία που ως υποχρεωτική συναντάται μόνο σε ελάχιστεςχώρες ή το θέμα των διαγωνισμών με τους οποίους έχει διαπιστωθείπως η δαπάνη δεν έχει μειωθεί. Ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε πως τοσύνολοτων χωρώνπροχωράσεαλλαγέςπροκειμένου να εξορθολογιστούν τα συστήματα υγείας που εφαρμόζονται.
Ο κ. Ηλίας Γιαννόγλου, γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία και ότι αυτές ειδικά θα πρέπει να είναι ένα σημαντικό θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της επόμενης κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση πολλών φαρμακείων και μάλιστα ανέφερε ότι 1.000 φαρμακεία είναι στον Τειρεσία, ενώ υποστήριξε και την αναβίωση της Κρατικής Φαρμακαποθήκης ως μέσo που θα διασφάλιζε την απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα.
Κατά τη διάρκεια τη εκδήλωσης, που άνοιξε ο επικεφαλής της STAT BANK κ. Σπύρος Κτενάς και συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Νατάσα Σπαγαδώρου και Ρίτα Καραγιώργου, παρουσιάστηκε το βιβλίο του κ. Νικόλαου Μανιαδάκη, Καθηγητή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το οποίο αποτελεί ‘Μελέτη της αγοράς και των πολιτικών που αφορούν τα γενόσημα φάρμακα στην Ευρώπη’ και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Travel Times Publishing.Επίσης, δόθηκε στη δημοσιότητα ο ετήσιος οδηγός της STAT BANK ‘Υγεία- Φάρμακο 2012’.
Όλη η εκδήλωση και οι ομιλίες είναι ανεβασμένη στο www.timetv.gr αλλά και στο http://www.youtube.com/user/timetvchannel
Πηγή: iatronet.gr