ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αμπατζόγλου στο Iatronet: 'Κλείνουμε τη στρόφιγγα στην πολιτεία'!


Οι φαρμακοποιοί κλείνουν τη στρόφιγγα στην πολιτεία, τονίζει στο Iatronet.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακεητικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος λέει ναι, υπό προϋποθέσεις στα γενόσημα.


Ο πρόεδρος του ΠΦΣ προειδοποιεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι θα βρει απέναντί της και τους ασθενείς και τονίζει ότι η φαρμακευτική περίθαλψη έχει μπει σε επικίνδυνη φάση, για δύο λόγους:
  • Ο πρώτος, είναι ότι το υπουργείο Υγείας ανοίγει το δρόμο στην ανεξέλεγκτη εισαγωγή γενοσήμων αμφίβολης ποιότητας.
  • Ο δεύτερος, ότι οι φαρμακοποιοί κλείνουν τη στρόφιγγα στα Ταμεία, τα οποία έχουν να τους πληρώσουν έως και ένα χρόνο!
  • 'Τα συσσωρευμένα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων , η ελλιπής λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η επικείμενη είσοδος στην φαρμακευτική αγορά γενοσήμων αμφιβόλου προελεύσεως και αποτελεσματικότητας, δημιουργούν ένα σκηνικό αβεβαιότητας για την υγεία του ελληνικού λαού, τονίζει ο κ. Αμπατζόγλου, για να σημειώσει:
'Ο κλάδος των φαρμακοποιών, μετά τις αλλεπάλληλες υπουργικές παλινωδίες, βρίσκεται σε αναβρασμό και ετοιμάζεται για δυναμικές κινητοποιήσεις. 
Σημεία αιχμής αποτελούν το θέμα των συνεχών μειώσεων του ποσοστού κέρδους, το ωράριο, αλλά και η εφαρμογή των γενοσήμων'.


Αποτελεσματικά


Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου, οι φαρμακοποιοί έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν αρνούνται τα γενόσημα:
'Δεχόμαστε μόνον αυτά, των οποίων η ποιότητα και αποτελεσματικότητα έχουν διασφαλισθεί, μέσω ελέγχου της βιοϊσοδυναμίας. 
Αναρωτιόμαστε, όμως, πώς θα μπορέσει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) να ελέγξει την αθρόα εισαγωγή αγνώστου προελεύσεως γενοσήμων, τη στιγμή που την τελευταία πενταετία έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε μόλις 1.000 σκευάσματα'.
Αν ο αριθμός των γενοσήμων - αναφέρει - φτάσει τις 2.000 ή 3.000, πώς θα γίνεται ο έλεγχος και πόσες δεκαετίες θα διαρκέσει;


Ερήμην


Ο πρόεδρος του ΠΦΣ εκτιμά ότι ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος νομοθέτησε - για άλλη μία φορά - ερήμην πλέον αρμοδίων, που είναι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί:
'Το φάρμακο, γενόσημο ή πρωτότυπο, δεν αξιολογείται με καθαρά οικονομοτεχνικές μεθόδους. Αλήθεια, έχει αναρωτηθεί ο κ. υπουργός πόση θα είναι η επιβάρυνση στη φαρμακευτική δαπάνη από τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φθηνών γενοσήμων;
Και ποιος θα είναι υπεύθυνος, κατά το νόμο, αν κάτι δεν πάει καλά με τον ασθενή; Ο κ. Αμπατζόγλου διερωτάται εάν η υγεία αξιολογείται σε ευρώ:
'Η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό, το οποίο πρέπει - όλοι εμείς - επιστήμονες, συνδικαλιστές, πολιτικοί και υπουργοί να το προστατεύσουμε.
Αυτό δεν γίνεται με διαφημιστικά σποτ, αλλά με χρηματοδότηση και στελέχωση των αρμοδίω, υπηρεσιών'.


Χρέη


Για τα συσσωρευμένα χρέη των Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς, ο πρόεδρος του ΠΦΣ εκτιμά ότι ανέρχονται στα 350 εκατομμύρια ευρώ:
'Με την ίδια ευκολία που μιλάει για στοχοποίηση, ο υπουργός Υγείας πρέπει να παραδέχεται πως όλο το σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης στηρίζεται σε αυτή την πίστωση που χορηγούν οι φαρμακοποιοί. 
Η στρόφιγγα όμως έκλεισε. Και έκλεισε με ευθύνη της πολιτείας, η οποία αποδυνάμωσε πλήρως έναν υγιή και εύρωστο κλάδο επαγγελματιών.
Παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις για εξόφληση, που έφθαναν μέχρι και την...επίκληση για παραίτηση, διαφόρων υπουργών, σήμερα τα χρέη του παλιού ΟΠΑΔ φτάνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. 
Των δε άλλων ταμείων ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια. Σε αυτά, περιλαμβάνεται και ο Οίκος Ναύτου, που έχει να πληρώσει από τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου, αυτό το κοινωνικό έργο των φαρμακοποιών ο υπουργός Υγείας το απαξιώνει και οδηγεί τον κλάδο μας σε μαρασμό:
'Το φαρμακείο της γειτονιάς βρίσκεται πλέον στο κόκκινο. Ξεχνά, όμως, η πολιτεία ότι δίπλα στον φαρμακοποιό βρίσκεται ο ασθενής, ο ασφαλισμένος, ο ηλικιωμένος, όλη η κοινωνία. 
Αυτοί είναι τα στηρίγματά μας στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε επαγγελματικά και εθνικά'.


Δ.Κ.


LINK