ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΦΣΘ: Θέλουν να βάλουν τα φάρμακα στα σούπερ-μάρκετ!

Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι του ΕΟΦ καταγγέλλει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος παίρνει θέση για γενόσημα και δραστική ουσία. Επίθεση σε Λοβέρδο για ωράριο, οφειλές και ηλεκτρονική συνταγογογράφηση

Την προσφυγή της φαρμακευτικής κοινότητας στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για την ακύρωση του νόμου που απελευθερώνει το ωράριο των φαρμακείων προαναγγέλλει μέσω της Voria.gr ο πρόεδρος του ΦΣΘ Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις του κλάδου
αύριο και μεθαύριο, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελλάδας υποστηρίζει ότι η απελευθέρωση του ωραρίου εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα που έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, οδηγώντας, αντίθετα, λόγω του σκληρού ανταγωνισμού, πολλούς μικρούς φαρμακοποιούς στον οικονομικό αφανισμό. «Κι όλα αυτά την ώρα που το περιθώριο κέρδους του κλάδου συνεχώς μειώνεται, ενώ η αγορά του φαρμάκου αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 25% επιπλέον το 2012(σσ: στόχος για δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα 2,8 δισ. ευρώ, από 3,7 δισ. ευρώ το 2011)», επισημαίνει.
Δεν θα ωφελείται όμως ο καταναλωτής-ασθενής από τη λειτουργία των φαρμακείων περισσότερες ώρες την ημέρα; «Όχι, τελικά ούτε οι ασθενείς θα ωφεληθούν. Μέχρι σήμερα το σύστημα με τα εφημερεύοντα φαρμακεία λειτουργούσε ομαλά, δεν υπήρχε περίπτωση κάποιος να θέλει να βρει φαρμακείο δίπλα στο σπίτι του, σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, και να μην μπορούσε. Με την απελευθέρωση όμως πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε φαινόμενα λειτουργίας μόνο των μεγάλων φαρμακείων, καθώς τα μικρότερα δεν θα μπορούν να αντέξουν το κόστος λειτουργίας με το εξοντωτικό ωράριο. Αυτό διαφαίνεται ήδη, καθώς μόλις 11 από τα 1300 φαρμακεία του νομού Θεσσαλονίκης εκμεταλλεύτηκαν τη νέα νομοθεσία απελευθέρωσης του ωραρίου», τονίζει.
Όπως μάλιστα καταγγέλλει ο ίδιος, μετά και την απελευθέρωση του ωραρίου, στόχος είναι να πωλούνται τα φάρμακα στα σούπερ-μάρκετ! «Αλίμονο αν αφεθεί η υγεία στα χέρια των εμπορικών αλυσίδων. Άλλο να πουλάς πατάτες, λουκάνικα και απορρυπαντικά και άλλο φάρμακα. Οι φαρμακοποιοί που θα προσληφθούν από τις αλυσίδες θα είναι όμηροι της επιδίωξης του μέγιστου κέρδους», συμπληρώνει.

«Ούτε ευρώ από τη συμφωνία»
Ο ίδιος κατηγορεί τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών για αθέτηση των δεσμεύσεων τους σχετικά με την εξόφληση των φαρμακοποιών μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, το δημόσιο οφείλει στα φαρμακεία της χώρας, κυρίως από χρέη του ΟΠΑΔ και κατόπιν του ΟΑΕΕ, των ταμείων των ΔΕΚΟ κα, περί τα 500 εκατ. ευρώ, τα 50 εκ των οποίων αφορούν την αγορά της Θεσσαλονίκης.
«Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, θα έπρεπε μέσα στον Ιανουάριο να έχουμε πληρωθεί προκαταβολή 50 εκατ. ευρώ και μέχρι τις αρχές Μαρτίου την εξόφληση ύψους 450 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς, δεν έχουμε πληρωθεί ούτε ένα ευρώ από οφειλές που αφορούν κατά κύριο λόγο το 2011 και λιγότερο το 2010 και το 2009. Διεκδικούμε την άμεση καταβολή των οφειλομένων, ενώ το Σάββατο θα επανεξετάσουμε τη θέση μας σε σχέση με τις κινητοποιήσεις», αναφέρει.

«Ανύπαρκτος ο ΕΟΦ»

Σε ό,τι αφορά τα δύο φλέγοντα θέματα της αύξησης της χρήσης τωνγενόσημων φαρμάκων* και της συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία, που επιβάλει η νέα νομοθεσία, ο κ.Θεοδοσιάδης δηλώνει ότι ο φαρμακευτικός κόσμος συμφωνεί επί της αρχής, αλλά είναι τόσο πολλά τα πρακτικά ζητήματα που τίθενται ώστε τελικά οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι ορατοί.
«Η κόλαση είναι γεμάτη καλές προθέσεις», λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί: «Είναι αλήθεια ότι τα γενόσημα που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα στην ελληνική αγορά είναι, σε γενικές γραμμές, αξιόπιστα. Από τη στιγμή όμως που ως μοναδικό κριτήριο μπαίνει η χαμηλότερη τιμή, τότε μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψουν ζητήματα σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Κακά τα ψέματα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου ουσιαστικά δεν κάνει ελέγχους, υπάρχουν μεγάλες ελείψεις σε στελεχιακό δυναμικό. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιάννης Τούντας, ο ΕΟΦ τα τελευταία χρόνια διενεργεί ετησίως περί τους 180 ελέγχους στα περίπου 7000 φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Δηλαδή, ελέγχεται το 2,5% των φαρμάκων. Μπορείτε να αντιληφθείτε τι (δεν) θα γίνει αν με το άνοιγμα της αγοράς των γενόσημων οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν σε 15.000 ή 20.000 φάρμακα».
Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα από τις Τρίτες Χώρες, το υπουργείο Υγείας πάντως διαβεβαιώνει ότι αυτά ελέγχονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, επισημαίνουμε στον κ.Θεοδοσιάδη. «Αρκεί επίσης ο έλεγχος και από τον αντίστοιχο ΕΟΦ μίας οποιασδήποτε χώρας μέλους της ΕΕ.  Και χωρίς να θέλω να υποτιμήσω οποιοδήποτε κράτος, υπάρχουν κι άλλες χώρες της ΕΕ, στα Βαλκάνια για παράδειγμα, που οι μηχανισμοί ελέγχου είναι ίσως χειρότεροι και από τους δικούς μας. Ήδη, στις ευρωπαϊκές χώρες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη Γαλλία, αρχίζει να αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για την ποιότητα των φαρμάκων που εισάγονται από τριτοκοσμικές χώρες», συμπληρώνει.

«Δεν υπάρχει ηλεκτρονική συνταγογράφηση»
Η χορήγηση συνταγών με δραστική ουσία, συνεχίζει, έχει νόημα μόνο αν παραπέμπει σε αξιόπιστα γενόσημα. «Βλέπουμε λοιπόν ένα κυνήγι εντυπώσεων από την πλευρά του υπουργού Υγείας, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Για να χτυπήσεις τη διαπλοκή γιατρών και φαρμακοβιομηχανιών ελέγχεις και μειώνεις τις δαπάνες προώθησης των δεύτερων στους πρώτους. Για να μειώσεις τη φαρμακευτική δαπάνη και την υπερσυνταγογραφία ξεκινάς από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δημιουργώντας μία σύγχρονη, πλήρη ηλεκτρονική βάση δεδομένων, με ολοκληρωμένα μηχανογραφικά συστήματα σε όλα τα ταμεία, μέσω της οποίας ο γιατρός θα έχει άμεση πρόσβαση στο ιστορικό του ασθενή.
Ανεξάρτητα τι ισχυρίζονται οι ηγεσίες του υπουργείου και του ΕΟΠΥ, μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα, θα έλεγα μηδαμινά, βήματα. Αν αύριο επισκεφθείτε, σε μία μέρα, 20 γιατρούς του ΟΑΕΕ, θα σας γράψουν και οι 20 φάρμακα. Κανείς εξ αυτών δεν θα μπορέσει να ελέγξει ότι κάποιος άλλος σας έγραψε συνταγή πριν 20 λεπτά. Με το σύστημα που εφαρμόζουν απλώς αυξάνουν την κατανάλωση χαρτιού, πρόκειται για κοροϊδία. Χωρίς μαγνητικά κάρτα δεν υπάρχει ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Τελεία και παύλα», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΦΣΘ.

«Πότε δουλεύει ο Λοβέρδος;»
Καταληκτικά, ερωτηθείς σχετικά, ο κ.Θεοδοσιάδης κρίνει την πολιτική προσωπικότητα του υπουργού Υγείας, εναντίον του οποίου βάλλουν γιατροί, φαρμακοποιοί και φαρμακοβιομηχανίες. «Ο κ.Λοβέρδος αδικεί τον εαυτό του. Είναι ένας πανέξυπνος και ιδιαίτερα ικανός άνθρωπος, που διοχετεύει την ενέργειά του σε λάθος κατεύθυνση. Ενδιαφέρεται για την επιφάνεια και την επικοινωνία και όχι για την ουσία. Βρίσκεται από το πρωί μέχρι το βράδυ στα κανάλια, απορώ πότε προλαβαίνει και εργάζεται. Έλεγε ότι θα παραιτηθεί αν δεν τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις προς τους φαρμακοποιούς, αλλά πού…Χρειάζονται λιγότερα συνθήματα και περισσότερα έργα», τονίζει.


*Γενόσημα φάρμακα: Πρόκειται για αντίγραφα φάρμακα που παρασκευάζονται μόλις λήξει η πατέντα των πρωτότυπων, περιέχοντας την ίδια δραστική ουσία, στην ίδια ποσότητα, με τα πρωτότυπα.