ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ*
«Η ολοένα αυξανόμενη χρήση του Διαδικτυου και οι online πωλήσεις φαρμάκων αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια», λέει ο κ. Δημήτρης Καραγεωργίου.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς σημαίνει ο ορθολογισμός στη χρήση φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, ποια είναι n αλληλεπίδραση των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων που παρεισφρέουν στη χρήση τους και πώς πρέπει να εκπαιδευτούμε στη χρήση αυτών.
Η θαυμαστή ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείτο ίδιο θέμα για να περιγράψει το φάρμακο και το φαρμάκι. Η δόση είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Φαρμάκι δεν είναι μόνο η υπέρβαση της θεραπευτικής δόσης αλλά και η χρήση ενός φαρμάκου χωρίς να είναι απαραίτητο.
Για τα μεν φάρμακα που συνταγογραφούνται η ευθύνη βαραίνει τον γιατρό που τα συνταγογραφεί. Για εκείνα όμως που αφορούν μικρά ενοχλήματα και αφορούν την αυτοθεραπεία, η ευθύνη λήψης είναι τελικά του χρήστη.
Ο φαρμακοποιός οφείλει να καθοδηγεί σωστά και στις δύο περιπτώσεις. Εκείνο που πρέπει να έχει κανείς στον νου του είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων αλλά και οι αλληλεπιδράσεις με συγκεκριμένη διατροφή. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως.
Η φράση «ρώτα τον φαρμακοποιό σου», φαίνεται σε πολλούς ως κάτι όχι και τόσο σημαντικό. Είναι, όμως, απόλυτα αναγκαίο και επίκαιρο, αν υπολογίσει κανείς ότι πλέον μια χιλιάδα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι εκτός υποχρεωτικής συνταγογραφίας και διατίθενται στην φαρμακευτική αγορά και άλλα τόσα περίπου κινούνται στα όρια της φροντίδας υγείας και του φαρμάκου. Στο σημείο αυτό μπαίνει δυναμικά και η σημαντικότερη θεώρηση των συμπληρωμάτων διατροφής. Στη χώρα μας οι ανάγκες είναι διαφορετικές από τις χώρες του Βορρά. Ο συνδυασμός ουσιών και συμπληρωμάτων διατροφής αν είναι απαραίτητα λόγω κακής διατροφής- θέλει επίσης μεγάλη προσοχή. Ιδίως τώρα που n κρίση δημιουργεί καταστάσεις άσχημες για τις διατροφικές μας συνήθειες.
Οι κίνδυνοι για τους πολίτες.
Η ποικιλία των κυκλοφορούντων φαρμάκων και συμπληρωμάτων στη χώρα μας κυμαίνονταν στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών δεδομένων. Σε αυτό που «υπερτερούσαμε» ήταν στην αλόγιστη χρήση.
Η πολυφαρμακία αλλά και η ανεξέλεγκτη διακίνηση και χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής αποτελούσε την πραγματική επιδημία στη χώρα μας και έναν μεγάλο κίνδυνο για τους πολίτες.
Σήμερα, όμως, υπό το καθεστώς βαθιάς κρίσης τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι προσπάθειες ορθολογισμού των δαπανών δημιουργούν καταστάσεις όχι μόνο ελλείψεων φαρμάκων αλλά και τρομακτικών κενών στην αναγκαία φαρμακευτική περίθαλψη. Στη νοσηρή αυτή κατάσταση έρχεται να προστεθεί η ολοένα αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου και οι online πωλήσεις φαρμάκων. Το γεγονός αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια.
Φάρμακα πλαστά, φάρμακα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία διακινούνται χωρίς έλεγχο. Το βάρος της ευθύνης πέφτει στους καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να μην επιλέγουν αυτούς τους δρόμους διανομής.
Η σωστή χρήση των φαρμάκων δεν τελειώνει μόνο στο στάδιο της κατανάλωσης αλλά και στην απόρριψή τους.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) ξεκινά μια προσπάθεια συλλογής ληγμένων φαρμάκων μέσω των φαρμακείων με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη.
Θα πρέπει ο πολίτης, ο ασφαλισμένος, ο ασθενής να κατανοήσει ότι πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη μόνον στους λειτουργούς της Υγείας που είναι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί. Η αλόγιστη χρήση οποιασδήποτε μορφής σκευασμάτων μπορεί να είναι επικίνδυνη μέχρι μοιραία.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΛΗΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ «κάδους» ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ
■ Στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ εκτιμάται η αξία των ληγμένων και μη χρησιμοποιούμενων φαρμάκων που διαθέτουν τα ελληνικά νοικοκυριά.
■ Η ανακύκλωσή τους πρέπει να γίνει με ειδικό τρόπο, προκειμένου να μην υπάρξει ρύπανση του περιβάλλοντος, τα φαρμακεία όλης της χώρας διαθέτουν από σήμερα ειδικούς περιέκτες ανακύκλωσης φαρμάκων, τα οποία θα διατίθενται σε ειδικά κέντρα του εξωτερικού για αδρανοποίηση και καταστροφή.
■ Το πρόγραμμα «Συμμετέχω - προστατεύω τη δημόσια και ατομική υγεία» πραγματοποιείται από το υπουργείο Υγείας, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ).
■ Οι περιέκτες θα δοθούν δωρεάν στα φαρμακεία από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων). Η περισυλλογή και η μεταφορά των περιεκτών θα γίνεται μέσω του υπάρχοντος δικτύου διανομής της ΟΣΦΕ και των λοιπών δικτύων των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών.
* Ο Δημήτρης Καραγεωργίου είναι γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου