ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Στους γιατρούς η «καυτή πατάτα» των μειώσεων

Από το iatronet.gr
Στους γιατρούς περνάει η 'καυτή πατάτα' της μείωσης των φαρμακευτικών δαπανών.

Τα συναρμόδια υπουργεία προωθούν ρύθμιση, με την οποία θα καλούνται κι αυτοί να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για 'πάγωμα' της δαπάνης στα 2,88 δισ. ευρώ το 2012.

'Ζητήσαμε απ΄ όλους έκπτωση. Πλήρωσαν οι φαρμακοποιοί, οι εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες. Δεν μπορεί οι γιατροί να συνεχίζουν να γράφουν', ανέφερε ο υπουργός Υγείας το πρωί της Πέμπτης σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των γιατρών, των φαρμακοποιών και των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι έχει προσδιοριστεί το ακριβές ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012. Πρόκειται - είπε - για 240 εκατομμύρια το μήνα και δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε ούτε κατά ένα ευρώ.Στο ποσό αυτό, συνυπολογίζονται και τα Ταμεία, τα οποία δεν συμμετέχουν σήμερα στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όπως το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΕΤΑΑ και ο Οίκος Ναύτου.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ωστόσο, αντέκρουσε τους οικονομικούς στόχους του υπουργείου Υγείας. Αν τα 2,88 δισ. - είπε - διαιρεθούν με 10,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, το ποσό που αναλογεί για φάρμακα είναι μόλις 23 ευρώ το μήνα ή 274 ευρώ το χρόνο!

Αλλαγή

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε στους εκπροσώπους των φορέων ότι - εκτός από το ποσό - συμφωνήθηκε με την τρόικα να γίνει μία θεσμική αλλαγή:Ένα υπουργείο θα έχει την ευθύνη για την Ασφάλιση και την Υγεία.

Αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές, ενώ έχουν ενημερωθεί σχετικά ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και τα τρία κόμματα που συγκυβερνούν.

Η εξοικονόμηση στο συνολικό προϋπολογισμό - σημείωσε ο κ. Λοβέρδος - θα είναι φέτος 2,2 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Από το ποσό αυτό, το 1,1 δισ, θα εξοικονομηθεί από το φάρμακο.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρώτησαν τον υπουργό πώς θα επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Τούς απάντησε ότι δεν θα γίνουν νέες υποτιμολογήσεις, παρά μόνον αναπροσαρμογές.

Το θέμα είναι η μείωση του όγκου συνταγογράφησης. Στην κατεύθυνση αυτή, θα δοθεί έμφαση στα γενόσημα, καθώς ο τομέας του φαρμάκου μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας.

'Δεν μπορεί να μην καταναλώνεις για φάρμακο. Το θέμα είναι πόσο', ανέφερε ο υπουργός.

Δραστική

Για το θέμα της συνταγογράφησης με δραστική ουσία, σημείωσε ότι δεν είναι εφικτό. Στα νοσοκομεία είναι πιο εύκολο να γίνει, αλλά στα Ταμεία απαιτείται περισσότερος χρόνος και δεν θα προκύψουν οφέλη για το 2012.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι η διατίμηση των 2,88 δισ. ευρώ θα διασφαλιστεί με σχέδιο νόμου που θα περάσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Θα αφορά και τα Ταμεία εκτός ΕΟΠΥΥ.Για κάθε ένα ευρώ πάνω από τα 240 εκατομμύρια το μήνα, θα μπαίνει rebate.

Κουτρουμάνης

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι το θέμα του φαρμάκου έχει τεράστια οικονομική και κοινωνική σημασία.

Σε μία περίοδο που η χώρα δανειζόταν και το χρέος αυξανόταν - σημείωσε - είχαμε μία από τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν δαπάνη στον κόσμο. Είχε χαρακτηριστικά διαχρονικού σκανδάλου.

Τα 2,7 δισ. ευρώ που μειώθηκαν (από 5,6 το 2009, στα 2,8 δισ.) αντιστοιχεί στο 12% της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις.

Ο κλάδος Υγείας και σύνταξης είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Θα έπρεπε να πάμε σε μειώσεις συντάξεων της τάξης του 12%.

Εκτός αυτού, όσο η δαπάνη ήταν υψηλή, υπήρχε και μεγαλύτερη συμμετοχή του πολίτη. Το 15% της συμμετοχής του το 2009, ήταν 800 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, ανεξάρτητα από το αν είχαμε ή όχι κρίση, η περιστολή της δαπάνης έπρεπε να γίνει. Μ΄ αυτόν τον τρόπο, προστατεύουμε την υγεία των πολιτών.

Το μέτρο που περιέγραψε ο κ. Λοβέρδος είναι η τελευταία πράξη μίας προσπάθειας να φτάσουμε στα 2,88 δισ. ευρώ. Μείωση 30% υπάρχει ήδη στον ΕΟΠΥΥ, ενώ στα Ταμεία εκτός ΕΟΠΥΥ έχουμε αύξηση, παρά τη μεσοσταθμική μείωση στις τιμές των φαρμάκων.

Πολύ σύντομα, όλα τα Ταμεία θα έχουν ενιαίο συνταγολόγιο, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι στον ΕΟΠΥΥ και θα ελέγχεται η συνταγογράφηση στο 100%, τόσο για τα φάρμακα, όσο και για τις εξετάσεις.Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εφαρμόζεται στο 40% των συνταγών και θα αυξάνεται μήνα με το μήνα.

ΜΗΣΥΦΑ

Ο κ. Λοβέρδος άφησε ανοικτό το θέμα απελευθέρωσης των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Διονύσης Φιλιώτης πρότεινε να να απαλλαγούν από το ΦΠΑ τα Ταμεία, όπως ισχύει και στα νοσοκομεία. Το όφελος θα είναι 200 με 250 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Φιλιώτης είπε ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν φτάσει στα όριά τους. Οι επιχειρήσεις - είπε - τα αγοράζουν τα φάρμακα, δεν τούς τα χαρίζει κανείς.

Έκκληση να μην παίρνουν από τις ελληνικές επιχειρήσεις τα κεφάλαια, αλλά τα κέρδη, απηύθυνε ο φαρμακοβιομήχανος κ. Θανάσης Γιαννακόπουλος:

'Θέλουμε βοήθεια για να σάς βοηθήσουμε', είπε ο κ. Γιαννακόπουλος τονίζοντας ότι δεν είναι εύκολο να δοθεί η επιθυμητή κατεύθυνση συνταγογράφησης στους γιατρούς.

'Έχω 11 περιπτώσεις φαρμακαποθηκών, οι οποίοι έχουν βάλει 'φέσι', επειδή δεν τούς πληρώνουν οι φαρμακοποιοί', είπε ο κ. Γιαννακόπουλος.

ΙΣΑ

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Πατούλης απάντησε ότι δεν ευθύνονται οι γιατροί για τα πάντα.

Επέρριψε ευθύνες στην πολιτεία, λέγοντας πως όπου υπήρξε ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι γιατροί προσαρμόστηκαν αμέσως.

'Χωρίς γιατρούς δεν μπορεί να υπάρξει υγεία', είπε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, σημειώνοντας ότι κανένας γιατρός δεν αρνήθηκε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση:

΄Δεν είδα καμία σπουδή για τα διαγνωστικά κέντρα", ανέφερε ο κ. Πατούλης καταγγέλλοντας ότι φαρμακοπoιοί που αλλάζουν ακόμη και τη δραστική ουσία στις συνταγές.