ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


«Οχι» στη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, και μια «πιστολιά στον αέρα»

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: «Οχι» στη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας

Από την εφημερίδα Το Κεφάλαιο, 16/2/2012 - Ακολουθεί σχολιασμός…:


Τον ασκό του Αιόλου για τον ιατρικό κόσμο άνοιξε η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για συνταγογράφηση με δραστική ουσία και επιλογή των φθηνότερων σκευασμάτων από τον φαρμακοποιό, ρύθμιση η οποία πέρασε σε νομοσχέδιο προχθές στο υπουργικό συμβούλιο, σε εφαρμογή του μνημονίου. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιά χαρακτήρισαν την απόφαση αυτή κίνδυνο για τη δημόστα υγεία και τραγική υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων, ενώ ταυτόχρονα μίλησαν για αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος από τους φαρμακοποιούς.
Ο ΙΣΑ ειδικότερα αναφέρει: «Τα αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα ως επί το πλείστον παραγωγής τρίτων χωρών, που επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τους τιμή, εμπεριέχουν τεράστιους κινδύνους για την υγεία των ασφαλισμένων. Η τροποποίηση από μη γιατρούς των συνταγών των θεραπόντων ιατρών, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και συνιστά ποινικό αδίκημα. Την ευθύνη για την ασφάλεια της θεραπείας παίρνει στο ακέραιο ο γιατρός και κανένας άλλος. Οποιαδήποτε αλλαγή στη συνέχεια είναι επικίνδυνη για τη δημόστα υγεία».
Ο ΙΣΑ ετοιμάζει αποχές και απεργιακές κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν προκειμένου να αποτρέψει τις αποφάσεις εκείνων, όπως αναφέρει, που είναι εχθροί της δημόσιας υγείας.
Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά υπογραμμίζει ότι «οι πειραματισμοί στον χώρο της υγείας είναι επικίνδυνοι, ενώ η αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος παραβαίνει τους νόμους και ακολουθεί η δικαστική οδός». Και συνεχίζει ο ΙΣΠ: «Ο ιατρός γνωρίζοντας την κατάσταση του ασθενή, το ιστορικό του και την βιοϊσοδυναμία των φαρμάκων επιλέγει συγκεκριμένο φάρμακο, ημερήσια δοσολογία και θεραπευτικό διάστημα. Ας μας υποδείξει ο υπουργός, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη όταν αντικατασταθεί ένα π.χ. ψυχιατρικό φάρμακο από τον φαρμακοποιό ή τον εργαζόμενο στο φαρμακείο και η θεραπεία έχει αστοχία, λόγω της αλλαγής. Το ίδιο και για ένα αντιυπερτασικό ή ένα αντιθρομβωτικό φάρμακο κ.λπ.».



Pharma TeamΚι εμείς δεν είμαστε φανατικοί της ιστορίας με τη δραστική αλλά δε λαϊκίζουμε κιόλας, και μάλιστα επικίνδυνα! Καλό θα είναι κάποιοι να σταματήσουν τις ιδιοτελείς συκοφαντίες γιατί γίνονται ενοχλητικά προκλητικοί. Έχουμε υποστεί τα πάνδεινα ως κλάδος από την κυβερνητική πολιτική και το τελευταίο που θα ανεχθούμε είναι μία εκ των έσω ύπουλη και συκοφαντική επίθεση. 
Διότι καλό είναι, αυτοί που επέλεξαν να μας λοιδορούν προς ίδιον όφελος,  να κρατήσουν κλειστό το στόμα μας… διότι ιστορίες και αλήθειες, οι φαρμακοποιοί έχουμε να πούμε πολλές. Αν δεν το κάναμε ποτέ, είναι διότι σεβόμαστε ακριβώς αυτή τη δεοντολογία που καλώς διέπει το χώρο. Μην κάνουμε τώρα την αρχή, δε θα οφελήσει σε τίποτα. 
Ας αφήσουν κατά μέρους λοιπόν οι επίδοξοι πολιτευτές τις λαϊκίστικες κορώνες και αν θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν το χώρο της υγείας και τους εαυτούς τους, εάν δε θέλουν να μας οδηγήσουν σε ένα ανόητο αμφίδρομο ξεκατίνιασμα, ας προτιμήσουν να σκεφθούν και να ρίξουν στο τραπέζι δημιουργικές αντιπροτάσεις. 
Η κυβερνητική επιλογή της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας, που είτε το θέλουμε είτε όχι αποτελεί διεθνώς καταξιωμένη πρακτική (όσο κι αν λαϊκΙζουμε περί του αντιθέτου),  έγινε για να εξοικονομηθούν πόροι από τη φαρμακευτική δαπάνη. Όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου, γνωρίζουμε με ποιόν τρόπο εξοικονομούνται αυτά τα χρήματα, όταν κανείς συνταγογραφεί με δραστική, δε χρειάζεται να το επικοινωνήσουμε και στον κόσμο, εμείς τουλάχιστον δεν το κάναμε ποτέ, κι αυτό γιατί γνωρίζουμε πως σε αυτό το χώρο ειμαστε συνεργάτες. Διότι αν σε ένα χώρο που θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε με όρους σοβαρούς που εμπνέονται από τη φύση του λειτουργήματος, ο ένας προσπαθεί να βγάλει το μάτι του άλλου, ρισκάρουμε επικίνδυνα να μειώσουμε την αξιοπιστία ολων μας, κι αυτό δεν είναι καλό για κανέναν μας. 
Σε καιρούς κρίσης όπως αυτοί που διανύουμε, είναι προτιμότερο να επικρατεί ομοψυχία και σύνεση στο χώρο των επαγγελμάτων υγείας. Ζούμε όλοι δύσκολες στιγμές, είναι σαφές. 
Ας αναρωτηθούν λοιπόν κάποιοι, ποιούς θα εξυπηρετούσε να απαντήσουμε με επιχειρήματα σε κορώνες και ψεύδη όμοια του παραπάνω άρθρου. 
Κι ας βρουν ένα πιο δημιουργικό τρόπο να ηρεμήσουν τα τεντωμένα νεύρα τους, γιατί να μην ξεχνάμε πως καλό είναι να δοκιμάζουμε πρώτα τη χρήση της βαλεριάνας πριν πέσουμε στα βαριά ψυχότροπα φάρμακα.