ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Επικοινωνία συναδέλφου: Το πραγματικό πρόσωπο των φαρμακευτικών εταιριών

Pharma Team: Το παρακάτω κείμενο αποτελεί επικοινωνία συναδέλφου. Παρελήφθη στις 14/02/2012. Σας το παραθέτουμε ως έχει:


Θάσος 14-2-2012
Προς  Υπουργό Υγείας και  Κοινωνικής Αλληλεγγύης 
ΤΟ  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ  ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Αξιότιμε  κ.Υπουργέ 
Με την παρούσα  επιθυμώ να σας καταδείξω την  κατάντια στην οποία έχει περιέλθει  η δημόσια φαρμακευτική περίθαλψη  στη χώρα μας λόγω των ελλείψεων  φαρμάκων και των οικονομικών  πολιτικών των φαρμακευτικών  εταιρειών έναντι των φαρμακείων.


Διατηρώ φαρμακείο  τα τελευταία 18 χρόνια στο νησί της  Θάσου του Νομού Καβάλας. Στίς 4-2-2012 (αντίγραφο της παραγγελίας μέσω τηλεομοιτυπίας σας αποστέλλω) ζήτησα από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis να μου αποστείλει 2 κουτιά Femara tab (πρόκειται για μοναδικό και αναντικατάστατο φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού) ,το οποίο η εταιρία διακινεί μέσω των φαρμακείων αποφεύγοντας τις φαρμακαποθήκες για λόγους δικούς της.
Αφού πέρασαν 10 ολόκληρες  ημέρες και μετά από επανειλημένες  τηλεφωνικές δικές μου οχλήσεις  ήρθε κάποια εταιρία «ταχυμεταφοράς»  την Τρίτη 14-2 και απαίτησε να παρει  επιταγή 30 ημερών για να παραδώσει  τα φάρμακα. Για κακή  δική μου τύχη (αλλά  κυρίως των καρκινοπαθών που χρειάζονται το φάρμακο) απουσίαζα ο ίδιος εκεινη την ώρα από το φαρμακείο για προσωπικούς λόγους και παρά την παράκληση και τηλεφωνική διαβεβαίωση μου  ότι την επομένη θα αποστείλω την επιταγή, ο «ταχυμεταφορέας» πήρε το δέμα με τα φάρμακα και έφυγε λέγοντας ότι έρχεται μόνο μια φορά την εβδομάδα στη Θάσο  και ότι θα ξαναπερνούσε την επόμενη (εβδομάδα!!!) διότι έχει εντολή από την εταιρεία να μην παραδίδει φάρμακα χωρίς να λαμβάνει αντικαταβολή τις επιταγές.
Παρακαλώ βγάλτε μόνος σας τα συμπεράσματα για  την «κοινωνική ευασθησία» των εταιρειών και την οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν έναντι των πολιτών αυτής της χώρας και ειδικά αυτών που έχουν την ατυχία να κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά . Αυτή τη στιγμή δύο καρκινοπαθείς μένουν χωρίς το απαραίτητο για τη ζωή τους φάρμακο το οποίο διακινείται από απίθανους courier που «ταχυπαραδίδουν» μια φορά την εβδομάδα, παρακάμπτοντας τις φαρμακαποθήκες από όπου θα μπορούσα να το προμηθευθώ αυθημερόν και μένει μέσα σε φορτηγάκια και αποθήκες  ακολουθώντας τις επιταγές της εταιρείας Novartis και του δικτύου διανομής της.
Οι φαρμακοποιοί ,οι οποίοι στηρίζουμε εδώ και χρόνια το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης χορηγώντας επί πιστώσει και υπομονετικά  φάρμακα στους ασφαλισμένους  παρά τις καθυστερήσεις πληρωμών (από τον Μάιο του 2011 απλήρωτοι από τον ΟΠΑΔ ,από το Σεπτέμβριο του 2011 απλήρωτοι από τον Οίκο Ναύτου,άγνωστο για την τύχη του Ε.Ο.Π.Υ. κ.λ.π.) εκφράζουμε την αγανάκτηση και τη θλίψη μας  για τις πρακτικές των φαρμακευτικών εταιρειών οι οποίες μεταχειρίζονται το φάρμακο σαν ένα κοινό εμπόρευμα και με αυτούς τους όρους το διακινούν.
Εφιστούμε την προσοχή όλων όσων έχουν ευθύνη για την ασφαλή πρόσβαση των πολιτών αυτής της χώρας στα φάρμακα ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ζωτικής σημασίας φάρμακα όπως αντικαρκινικά ,κορτιζονούχα,αντιυπερτασικά,νόσου Altzheimer,χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας κ.α.) καθώς και από την πολιτική των φαρμακευτικών εταιριών να μη στέλνουν παρά ελάχιστα φάρμακα στις φαρμακαποθήκες της χώρας ,διακινώντας τα απ ‘ευθείας στα φαρμακεία με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και με εκβιαστικούς οικονομικούς όρους.
Το φάρμακο είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό,χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού από τα 12000 φαρμακεία που είναι διεσπαρμένα σε κάθε πολη,νησί και χωριό της χώρας   και έχουμε όλοι τεράστια  ευθύνη να σεβασθούμε και να διαφυλάξουμε την υγεία του Έλληνα  πολίτη. 
Ανδρέας Κωνσταντινίδης
Φαρμακοποιός
Πρ. Πρόεδρος Φαρμακευτικού  Συλλόγου Καβάλας
Εκπρόσωπος του  Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας  στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
Καλλιράχη Θασου  τ.κ 64010  ,andrekon@tha.forthnet.gr

  1. Πρόεδρο Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων
  2. Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
    Μιχάλη Τιμοσίδη
  1. Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
  2. Novartis Hellas