Τρία τα ανοιχτά μέτωπα στην Υγεία - Καθοριστικός μήνας ο Δεκέμβριος
«Επί ποδός» βρίσκονται προμηθευτές νοσοκομείων, γιατροί και φαρμακοποιοί.
Μήνας καθοριστικών διεργασιών και πιθανών συγκρούσεων χαρακτηρίζεται ο Δεκέμβριος για τον χώρο της υγείας. Φαρμακοποιοί, προμηθευτές νοσοκομείων και γιατροί βρίσκονται επί ποδός, με πεδία αντιπαράθεσης να αποτελούν: α) η επαπειλούμενη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων, β) τα χρέη του ΕΣΥ και γ) ο νεοσύστατος Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).Ειδικότερα, για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ορίστηκε τελικώς από το υπουργείο Υγείας το άνοιγμα της συζήτησης με τους φαρμακοποιούς για τη μείωση του ποσοστού κέρδους τους στο 15%, που αποτελεί και γραπτή δέσμευση έναντι των δανειστών της χώρας.
Αν και η συζήτηση ανεμένετο να ξεκινήσει την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας τη μετέθεσε, ζητώντας την προετοιμασία των πλευρών προκειμένου να γίνει μια «παραγωγική συνεργασία ουσίας». Οπως δήλωσε, «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, αρκεί να επιτύχουμε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012 για τον Ελληνα πολίτη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διάλογος φαίνεται ότι ξεκινά με διαφωνία των πλευρών σε σχέση με το ύψος του ποσοστού κέρδους που ισχύει αυτή τη στιγμή. Αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο -αλλά και την τρόικα- είναι 35% και σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς 18%. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κλίμα κατά τη διάρκεια του διαλόγου θα είναι έντονο. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αποφασίστηκε η διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους, παραπέμποντας ευθέως στην έκβαση της συζήτησης για τη μείωση του ποσοστού κέρδους.
Ο Δεκέμβριος είναι οριακός μήνας και για τους προμηθευτές των νοσοκομείων, που διαμαρτύρονται για το «χρόνιο» πρόβλημα των οφειλών των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Οι προμηθευτές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ορθοπεδικών υλικών, τεχνητού νεφρού και αναλώσιμων υλικών, που για πρώτη φορά ενώνουν τις δυνάμεις τους, προειδοποίησαν με κοινή επιστολή τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών ότι εάν δεν εξοφληθούν το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου τα τιμολόγια των εταιρειώνμελών τους με ημερομηνίες έως και το τέλος του 2010 και εάν δεν υπάρξει μέριμνα για την εφεξής συνεπή και εμπρόθεσμη εξόφληση των εκκρεμούντων τιμολογίων του 2011, «οι εταιρείες θα είναι αντικειμενικά αδύνατον να καλύπτουν όχι μόνο τις βασικές έστω ανάγκες των νοσοκομείων, αλλά και τις δικές τους βασικές υποχρεώσεις». Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα χρέη προς τους προμηθευτές ανέρχονται στα 2 δισ., εκ των οποίων τα 500 εκατομμύρια θα καλυφθούν άμεσα με επιχορηγήσεις του υπ. Οικονομικών και τα 500 εκατομμύρια είναι ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων και θα καταβληθούν στους προμηθευτές. Το υπόλοιπο 1 δισ. είναι οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία.
Σε αναβρασμό βρίσκονται τους τελευταίους δύο μήνες και οι γιατροί, που αντιδρούν στη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση και την αναστολή εκτελέσεως του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, με το βασικό επιχείρημα ότι της δημοσίευσης του στο ΦΕΚ δεν προηγήθηκε απόφαση του Δ.Σ. του οργανισμού. Ωστόσο το βασικό ζήτημα για τους γιατρούς είναι η κατάργηση της δυνατότητας των ιατρών που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ να συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους.
Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του ΙΣΑ ότι η δυνατότητα αυτή θα υπάρχει υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ηλεκτρονική η συνταγογράφηση.
Tης ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ , Εφημερίδα Καθημερινή, 27/11/11