ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Γράφουν οι εφημερίδες για τη Bayer και το Λοβέρδο

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:
Φάρμακα μόνο τοις μετρητοίς από την Bayer
Χωρίς φάρμακα, πολλά από τα οποία είναι αναντικατάστατα, κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες ασθενείς αν η γερμανική φαρμακευτική εταιρία Bayer εφαρμόσει την απόφασή της να πληρώνεται στο εξής με μετρητά από τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς.
Αυτό προειδοποιούν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο ΣΥΦΑ (Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών) Θεσσαλονίκης που σε έκτακτο κοινό διοικητικό συμβούλιο συζήτησαν χτες την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η απόφαση της Bayer στην ελληνική φαρμακευτική αγορά.
Στις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς όλης της χώρας έφτασε στις 7 Οκτωβρίου επιστολή της Bayer Ελλάς ΑΒΕΕ η οποία επικαλείται για την απόφασή της τις «διαρκώς μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας και την άρνηση των εταιριών ασφαλείας πιστώσεων να καλύψουν τους πελάτες μας στην ελληνική αγορά».

Η Bayer ζητά η εξόφληση των αγορών όλων των φαρμάκων της εταιρίας να γίνεται από τις 10 Οκτωβρίου «μετρητοίς κατά την παράδοση των εμπορευμάτων (μετρητά ή επιταγή ημέρας ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό την προηγούμενη μέρα της παράδοσης)».
Η ανησυχία των φαρμακοποιών είναι τεράστια και οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δεχτούν τον όρο που θέτει η εταιρία. «Η απόφαση έρχεται να προστεθεί σε μια περίοδο κρίσης κατά την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στους φαρμακοποιούς χρήματα ακόμη και δυο χρόνων, ενώ η εξόφληση γίνεται με καθυστέρηση περίπου επτά μηνών», ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο στα φαρμακεία του νομού Θεσσαλονίκης τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων φτάνουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να ενημερώσουν εγγράφως την εταιρία ότι δε συμφωνούν με την απόφασή της «Επίσης σκοπεύουμε να γνωστοποιήσουμε στους γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας ότι στο εξής όταν συνταγογραφούν φάρμακα της εταιρίας θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να αγοραστούν τοις μετρητοίς και να διατεθούν στους ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς δε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αρκετά σκευάσματα τουλάχιστον είκοσι, πολλά μάλιστα αναντικατάστατα, όπως αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, αντισυλληπτικά, αντιυπερτασικά και καρδιαγγειακά», υπογράμμισε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Πάντως πριν από περίπου ένα μήνα η ελβετική φαρμακευτική εταιρία Roche ανακοίνωσε ότι δεν παραδίδει πλέον φάρμακα στα ελληνικά νοσοκομεία, διότι δεν πληρώνουν τις οφειλές τους σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού της διευθυντή.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:
Αδιάβαστος ο Λοβέρδος για την Bayer 
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την απαίτηση της φαρμακευτικής εταιρίας Bayer προς τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία της χώρας να πληρώνεται τοις μετρητοίς προτού παραδώσει τα σκευάσματα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μαρκόπουλος κατέθεσε ερώτηση, χθες, στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, που αφορούσε τα κόστη του ΕΣΥ.
Ο υπουργός, ωστόσο, δήλωσε άγνοια του θέματος και είπε ότι θα ενημερωθεί και θα απαντήσει σύντομα.
Το θέμα όμως είναι γνωστό από την περασμένη εβδομάδα, οπότε έστειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αττικής σχετική επιστολή προς το υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, ο υπουργός είχε ερωτηθεί για την απαίτηση της φαρμακοβιομηχανίας στην τελευταία συνέντευξη από τους αρμόδιους συντάκτες.
Και εκεί όμως δεν απάντησε...