ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΟΠΑΔ

Ξεκινά από 1η Αυγούστου και αφορά 12.500 συμβεβλημένους γιατρούς Υποχρεωτική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΟΠΑΔ Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για παρακλινικές εξετάσεις στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Η μέση αξία παραπομπής ανά ασφαλισμένο για εξετάσεις μειώθηκε στο ένα τρίτο, από τα 140 στα 49,5 ευρώ! Έτσι, η διοίκηση του Οργανισμού, με επικεφαλής τον κ. Κ. Σουλιώτη, προσανατολίζεται στο να καταστήσει υποχρεωτική πλέον τη λειτουργία των δύο συστημάτων e-diagnosis και e-syntagografisi για την παραπομπή σε παρακλινικές εξετάσεις και τη συνταγογράφηση φαρμάκων αντίστοιχα. Όλα αυτά Θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου για τους 12.500 συμβεβλημένους, ιδιώτες γιατρούς.
«Το ιατρικό σώμα έχει πειθαρχήσει κατά την πιλοτικά εφαρμογή του συστήματος, το οποίο μας έχει επιτρέψει να περιορίσουμε και τη γραφειοκρατία για τους ασφαλισμένους μας, αφού συνταγές με αξία μέχρι τα 50 ευρώ δεν χρειάζονται θεώρηση. Θα πράξουμε το ίδιο και για τα φάρμακα με όριο τα 150 ευρώ», τονίζει στον <ΚτΕ» ο κ. Σουλιώτης.
U Από τα 140 ευρώ των χειρόγραφων συνταγών φθάσαμε στα 49,5 με την ηλεκτρονική ηαραηομηή! Πλέον, στο σύστημα έχουν πιστοποιηθεί όλοι οι συμβεβλημένοι γιατροί του Οργανισμού και σύντομα ολοκληρώνεται και η πιστοποίηση 3.000 περίπου διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων. Η χρήση του συστήματος
αυξάνεται σταθερά, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα όσον αφορά τη σχετική δαπάνη.
Η μέση δαπάνη των παρακλινικών εξετάσεων ανά ασφαλισμένο του ΟΠΑΔ ανέρχεται σε 49,5 ευρώ με το ηλεκτρονικό σύστημα, τη στιγμή που τα χειρόγραφα παραπεμπτικά διαμόρφωσαν το 2009 τον σχετικό δείκτη στα 140 ευρώ. Ενδιαφέρον έχει, πάντως, το γεγονός ότι με το όριο της θεώρησης στα 50 ευρώ η μέση αξία ανά ασφαλισμένο έχει φθάσει στα 49,5 ευρώ! Επιπλέον, από τα στοιχεία του Οργανισμού προκύπτει ότι το 93% των γιατρών προβαίνει σε παραπομπές σε λογικά επίπεδα, ενώ ένα 7% εμφανίζει παραπομπές για εξετάσεις που υπερβαίνουν συστηματικά τους σχετικούς μέσους όρους της ειδικότητάς τους ακόμη και κατά 50%. Γεγονός που θα διερευνηθεί.
Οι συνολικές δαπάνες για παρακλινικές εξετάσεις το Ιο τετράμηνο του 2011 είναι μειωμένες κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2010 (από 46,3 εκατ. το 2010 σε 36,1 εκατ. ευρώ το 2011). Και να σκεφτεί κανείς ότι το ηλεκτρονικό σύστημα παραπομπών χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα μόνο από το 1/3 των συμβεβλημένων γιατρών.
«Μέ το νέο σύστημα καθίσταται για πρώτη φορά εφικτός ο έλεγχος των δαπανών του Οργανισμού και μας δίδεται η δυνατότητα να περιορίσουμε την πρακτική των "θεωρήσεων" των δαπανών αυτών από τους ελεγκτές ιατρούς του ΟΠΑΔ, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να εστιάζουν την προσοχή τους σε περιπτώσεις υψηλού κόστους», τονίζει ο κ. Σουλιώτης.
Πρόσφατα μάλιστα εγκρίθηκαν οι νέες θέσεις για τους ελεγκτές γιατρούς, οι οποίες είναι μόλις οι μισές (112) σε σύγκριση με πέρυσι. Συνεπώς, η επέκταση της ηλεκτρονικής παραπομπής κρίνεται επιβεβλημένη και γι' αυτό τον λόγο, διότι διαφορετικά θα αυξηθεί επικίνδυνα η γραφειοκρατία, με συνέπεια την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
Πρόοδος έχει σημειωθεί και στο θέμα των πληρωμών. Θυμίζουμε ότι o ΟΠΑΔ στο παρελθόν είχε σχεδόν κηρύξει στάση πληρωμών. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο ο ΟΠΑΔ μετατράπηκε επιτέλους σε Ταμείο, που ισχύει από τον Μάιο, η αποζημίωση όλων των προμηθευτών (ιατρών, εργαστηρίων, κλινικών κ.λπ.) γίνεται με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο κατά τα πρότυπα των φαρμακοποιών. Μέχρι σήμερα, έχει καταβληθεί σε γιατρούς (κλινικούς και εργαστηριακούς) το ποσό των 150 εκατ. ευρώ.


ΠΗΓΗ.Ο κόσμος του επενδυτή