Καλοκαιριάτικα έρχεται η λίστα φάρμακων Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει στις 4 Αυγούστου - Θα ληφθούν υπόψη και τα αντίγραφα φάρμακα, ενω οι φαρμακοβιομηχανίες θα επιστρέφουν όλη τη διαφορά σε σύγκριση με την ημή αναφοράς Μετά την ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων, το υπουργείο Υγείας προχωρεί στην εφαρμογή θετικής λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπως προβλέπει το μνημόνιο.
Του Αιμίλιου Νεγκη_ anegis@kte.gr
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι η εφαρμογή της λίστας να ξεκινήσει στις 4.8.2011.
Σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο υιίουργός Υγείας την Τρίτη στη Βουλή, παρουσιάζοντας τις τελικές του αποφάσεις στους βουλευτές που παίρνουν μέρος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα μας έχουν χωριστεί σε θεραπευτικές κατηγορίες (clusters) με βάση σχετική κατάταξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Σε κάθε θεραπευτική κατηγορία
υπολογίζεται μία πμή αναφοράς, η οποία προκύπτει με βάση την τιμή κάθε σκευάσματος και το ημερήσιο κόστος θεραπείας.
Το πρώτο «καυτό» ζήτημα που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι αν στον υπολογισμό της τιμής αναφοράς θα λαμβάνονταν υπόψη ή όχι οι τιμές των λεγόμενων αντιγράφων φαρμάκων. Λύση με την οποία είναι αντίθετος ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να συμπεριλάβει όλα τα αντίγραφα με το σκεπτικό ότι οι τιμές τους είναι σχετικά υψηλές και πως αυτή την περίοδο κύριος στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων. Όσα φάρμακα λοιπόν σε μία θεραπευτική κατηγορία έχουν τιμή κάτω από την τιμή αναφοράς θα καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση. Το δεύτερο καυτό ζήτημα ήταν τι θα γίνει με τα σκευάσματα που έχουν τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αναφοράς. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι τα σκευάσματα αυτά, για να καλύπτονται από τα Ταμεία, θα πρέπει οι φαρμακοβιομηχανίες να επιστρέφουν τη διαφορά μεταξύ της τιμής αναφοράς και της τιμής των σκευασμάτων. Αν μία φαρμακευτική επιχείρηση αρνηθεί να επιστρέψει τη διαφορά, τότε το φάρμακο της δεν θα καλύπτεται.
Σε περιπτώσεις φαρμάκων τα οποία είναι καινοτόμα (θα τεκμηριώνεται από την αξιολόγησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) και η τιμή τους είναι μεγαλύτερη από την τιμή αναφοράς, τότε η φαρμακοβιομηχανία θα επιστρέφει το 50% της διαφοράς. Με το μέτρο αυτό, η κυβέρνηση επιβραβεύει τα καιΧώρα θετική Αρνητική λίστα ■ λίστα Αυστρία / Βέλγιο / Bouflvaoia / Κύπρος / Τσεχία / Δανία ✓ Εσθονία ✓ Φινλανδία / Γαλλία / Γερμανία / Ελλάδα ✓ / Ουγγαρία / / Ιρλανδία / Ιταλία / Λετονία / Λιθουανία / Λουξεμβούργο / Νορβηγία / Μάλτα / Ολλανδία / Πολωνία ✓ Πορτογαλία ✓ Σλοβακία / Σλοβενία / Ισπανία ✓ Σουηδία / Αγγλία / και Ουγγαρία είναι οι μοναδικές που διαθέιουν και ια δύο ουσιήμαια. νοτόμα προϊόντα και διασφαλίζει ότι ο Έλληνας ασθενής θα έχει πρόσβαση σε αυτά, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Ας δούμε ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι η τιμή αναφοράς σε μία θεραπευτική κατηγορία είναι 33 ευρώ. Όσα φάρμακα έχουν τιμή ίση ή μικρότερη απ' αυτήν θα καλύπτονται κανονικά, όπως και σήμερα. Ένα φάρμακο με τιμή 40 ευρώ θα καλύπτεται μόνο εάν η φαρμακοβιομηχανία που το παράγει δεχθεί να επιστρέφει στα Ταμεία 7 ευρώ.
Σημειώνουμε ότι σε άλλες χώρες, όπου εφαρμόζονται αντίστοιχα μοντέλα θετικής λίστας με τιμές αναφοράς, η διαφορά μεταξύ της τιμής αναφοράς και της τιμής ενός σκευάσματος συνήθως επιβαρύνει τον ίδιο τον ασφαλισμένο. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση -λόγω της οικονομικής κρίσης- επέλεξε να μην επιβαρύνει τους ασφαλισμένους. Πάντως, στη χώρα μας το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στο κόστος φαρμακευτικής περίθαλψης είναι πολύ χαμηλό (κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσο, αλλά εκτιμάται περίπου 7-20%), ενώ σε άλλες χώρες είναι κατά μέσο όρο γύρω στο 40%.
Το μείζον ερώτημα, έπειτα απ' όσα αναφέρθηκαν, είναι αν οι φαρμακοβιομηχανίες θα δεχθούν το νέο σύστημα αποζημίωσης. Θυμίζουμε ότι ο Σύνδεσμος τους (ΣΦΕΕ) προ μηνών προσέφυγε στο ΣτΕ κατά υπουργικής απόφασης που καθόριζε κριτήρια για τη λίστα. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα πράξει το ίδιο με την έκδοση των νέων κριτηρίων, που αναμένονται εντός των ημερών.
Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη τσ 2011 και το 2012 (όπως προβλέπει το μνημόνιο) μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση (μείωση ΦΠΑ, αρνητική λίστα, ανατιμολόγηση, λίστα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, διεύρυνση λίστας ακριβών φαρμάκων).
Επισημαίνουν ότι η εφαρμογή της λίστας θα προκαλέσει στρεβλώσεις στην αγορά χωρίς οικονομικά οφέλη για τα Ταμεία και τονίζουν ότι μόνο με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορεί να περιοριστεί η σπατάλη.