ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

«Γονατίζουν» από τα χρέη τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης


Ορατό το ενδεχόμενο των λουκέτων

“Φέσι” 47 εκατ. ευρώ έχουν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των ασφαλιστικών ταμείων που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, ενώ πολλά είναι τα φαρμακεία που βρίσκονται στο κόκκινο και απειλούνται με λουκέτο.
Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα, ενώ οι καθυστερήσεις πληρωμής προς τους φαρμακοποιούς της πόλης ξεκινούν από τους τέσσερις μήνες και, στη χειρότερη περίπτωση, φτάνουν τον ενάμιση χρόνο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου θεσσαλονίκης, το ΤΣΑΥ χρωστάει 4.361.300 ευρώ (οφειλές 9 μηνών), ο στρατός 450.688 ευρώ (οφειλές 5 μηνών), το ΤΑΠΟΤΕ 4.225.000 ευρώ (οφειλές πέντε μηνών), ο ΟΑΕΕ 8.300.000 ευρώ (οφειλές πέντε μηνών), οι τράπεζες 790.000 ευρώ (οφειλές πέντε μηνών), το ΤΥΔΚΥ 440.000 ευρώ, η ΔΕΗ 1.600.000 ευρώ (οφειλές 6 μηνών), το ΤΣΜΕΔΕ 1.883.000 ευρώ, η Εμπορική 182.000 ευρώ, το Λιμενικό 81.500 (οφειλές από το 2009) και ο ΟΠΑΔ 25 εκατ. ευρώ (οφειλές 6 μηνών).


«Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης βρίσκονται οε απόγνωση. Δεν είναι, βέβαια, καλύτερη η κατάσταση σε όλη τη χώρα. Αλλού είναι καλύτερα και αλλού χειρότερα. Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάνε χρήματα τεσσάρων μηνών, ενώ η υπάρχουσα σύμβαση προβλέπει εξόφληση εντός 30 ημερών», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Παράλληλα τονίζει ότι το χρέος ανέρχεται συνολικά σε 22 εκατ.
ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα 1.250 φαρμακεία του νομού Θεσσαλονίκης. Το χειρότερο, όμως, για τον ίδιο είναι ότι οι φαρμακοποιοί πλήρωσαν τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο ποσό αυτό και πως έχουν δηλώσει στην εφορία ότι εισέπραξαν τα χρήματα αυτά μέσω της φορολογικής δήλωσης του 2010.
Όπως εξηγεί ο κ. Θεοδοσιάδης, τάση βελτίωσης επικρατεί στο θέμα της εξόφλησης των χρεών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου. Αυτή τη στιγμή είναι, κατά περίπτωση, απλήρωτοι 3-4 μήνες από το 2010 και δύο μήνες από το 2011, δηλαδή συνολικά ένα εξάμηνο, με τα χρέη να φτάνουν τα 25 εκατ.
ευρώ.
Δεν υπάρχει φως
Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι δίχως αύριο και προσθέτουν ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στο ΤΑΠΟΤΕ και τη ΔΕΗ, όπου δεν υπάρχει φως. Μάλιστα, την προηγούμενη βδομάδα υπήρχε και κινητοποίηση των ασφαλισμένων της ΔΕΗ.
Όπως τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης, παρά την αλληλογραφία και τις επαφές με τα ταμεία που χρωστούν (δύο φορές επαφή με ΤΣΑΥ και ΔΕΗ), δεν έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα των χρεών. Το ΤΣΑΥ είχε υποσχεθεί ότι θα εξοφλούσε τις οφειλές του τον Μάιο, κάτι που δεν έγινε. Στο ΤΑΠΟΤΕ, πάλι, έγιναν κρούσεις, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση.
«Δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση για την εξόφληση των χρεών, αλλά, ακόμη κι όταν υπάρχει, δίνονται κάποια χρήματα, κατόπιν όμως συνεχίζεται η ίδια τακτική και τα χρέη συσσωρεύονται εκ νέου», λέει ο κ. Θεοδοσιάδης και προσθέτει ότι οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης ήδη βιώνουν τη στάση πληρωμών. Επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Έχουμε εξαντληθεί οικονομικά και από τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και από την εφορία, τις εκπτώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη μείωση του ποσοστού κέρδους. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες factoring αλωνίζουν. Πρόκειται για θυγατρικές τραπεζών, οι οποίες δέχονται να προεξοφλήσουν τα τιμολόγια των ασφαλιστικών ταμείων και χρεώνουν τόκους μέχρι να πληρώσει το ταμείο. Το επιτόκιο αγγίζει το 9%. Συνεπώς, το μισό και πλέον κέρδος των φαρμακοποιών πάει εκεί».
Πάντως, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια. Εδώ κι έναν χρόνο έχουν σταματήσει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων οε ασφαλισμένους του Λιμενικού.
Το ίδιο έχουν κάνει τους τελευταίους τρεις μήνες για τους ασφαλισμένους της ΔΕΗ. Αντίστοιχη τακτική θα ισχύσει και για τους ασφαλισμένους του ΤΑΠΟΤΕ από την 1 η Ιουλίου, εφόσον το ταμείο δεν τακτοποιήσει τις οφειλές του έως το τέλος Ιουνίου.
«Είμαστε σε στενή συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Χαλκιδικής, προκειμένου να προσφύγουμε από κοινού οτη δικαιοσύνη, ώστε για τα ταμεία αυτά να εκδοθεί διαταγή πληρωμής, για να κατοχυρώσουμε τα χρήματα που μας χρωστάνε», εξηγεί ο κ. Θεοδοσιάδης και συμπληρώνει: «Ανάλογη κίνηση που είχαμε κάνει παλαιότερα ανάγκασε τον ΟΠΑΔ να πληρώσει 45.000 ευρώ τόκους υπερημερίας, αν και ο ΟΠΑΔ προσέφυγε στον Άρειο Πάγο».
Απειλή λουκέτου
Καθημερινή είναι η απειλή λουκέτου στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ.
Θεοδοσιάδη, οι φαρμακοποιοί δέχονται πιέσεις από τράπεζες, καθώς έχουν δάνεια.Ήδη, δέκα φαρμακεία είναι στο κόκκινο και άλλα 20-25 είτε αναζητούν είτε είναι κοντά στο να συμφωνήσουν για τη σύμπραξη εταιρείας και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, για να τα βγάλουν πέρα.
«Ο τζίρος μειώθηκε κατά 35%, αλλά ο αριθμός των φαρμακείων αυξάνεται καθημερινά. Έως τον Ιούλιο θα πάρουν άδεια 48 νέα φαρμακεία, ενώ άλλα 5Ο60 έχουν υποβάλει αιτήσεις για δημιουργία εταιρειών, που σημαίνει ότι θα φτάσουμε τα 1.350 στον νομό Θεσσαλονίκης, ξεπερνώντας το ρεκόρ που έτσι κι αλλιώς έχουμε σε αριθμό φαρμακείων, σε σύγκριση με χώρες του εξωτερικού. Το όριο βιωσιμότητας όμως είναι πολύ χαμηλό», επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Χρέη ασφαλιστικών ταμείων προς φαρμακεία Θεσσαλονίκης
ΟΠΑΔ 25.000.000 ευρώ
ΤΣΑΥ 4.361.300 ευρώ
Στρατός 450.688 ευρώ
ΤΑΠΟΤΕ 4.225.000 ευρώ
ΟΑΕΕ 8.300.000 ευρώ
Τράπεζες 790.000 ευρώ
ΤΥΔΚΥ 440.000 ευρώ
ΔΕΗ 1.600.000 ευρώ
ΤΣΜΕΔΕ 1.883.000 ευρώ
Εμπορική 182.000 ευρώ
Λιμενικό 81.500
Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία, 11/6/2011, Νικολέττα Μπούκα