ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέο «haircut» με πέντε μέτρα στις τιμές των φαρμάκων

Της Ελένης Πετροπούλου

«Λογαριασμό» στις φαρμακευτικές εταιρείες στέλνει άμεσα το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μειώσει κατά 1 δισ. ευρώ τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έως το τέλος του χρόνου. Μετά το νέο δελτίο τιμών που ισχύει από χθες και το οποίο οδήγησε σε μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νέο «κούρεμα» στις τιμές, ώστε η φαρμακευτική δαπάνη να «κλείσει» το 2011 στα 4,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το υπουργείο έχει ήδη εκδώσει το? λογαριασμό τόσο για τις ξένες φαρμακευτικές εταιρείες (μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ΣΦΕΕ) όσο και για τις ελληνικές (μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, ΠΕΦ). Υπολογίζεται ότι περίπου 800 εκατ. ευρώ θα κοπούν από τις εταιρείες του ΣΦΕΕ και 200 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες της ΠΕΦ. Ήδη, πάντως, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία έχουν εξασφαλίσει όφελος 3 εκατ. ευρώ την εβδομάδα από τη μείωση του κέρδους των φαρμακαποθηκάριων από 7,8% σε 5,4%.
Πέντε μέτρα
Μιλώντας στην «Η», ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος παρουσιάζει τα πέντε μέτρα που θα οδηγήσουν σε φθηνότερα φάρμακα και μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Πιο αναλυτικά:
Ανατροπές στις εργοστασιακές τιμές των αντιγράφων φαρμάκων (γενόσημα φάρμακα) με «κούρεμα»
κατά 200 εκατ. ευρώ ετοιμάζει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, θα εκδοθεί άμεσα αγορανομική διάταξη, σύμφωνα με την οποία η τιμή για τα φάρμακα που λήγει η πατέντα θα είναι στο 70% του πρωτότυπου (από 80% που είναι σήμερα) και για τα υπόλοιπα στο 60% (από 70%) που είναι σήμερα. Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να «φύγουν» από την ελληνική αγορά φθηνά φάρμακα, φάρμακα δηλαδή κάτω των 10 ευρώ, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο προστασίας τους.
Το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου θα εκδοθεί νέο δελτίο τιμών στο οποίο θα γίνει συνολική ανακοστολόγηση όλων των κυκλοφορούντων φαρμάκων. Η ανατιμολόγηση προβλέπει άρση του πλαφόν (που ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο) και θα προκύψει από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών σε 22 χώρες της Ε.Ε. Έχει προηγηθεί «σάρωση» των τιμών για όλα τα πρωτότυπα φάρμακα στις 22 χώρες. «Σε περίπου 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει η εξοικονόμηση για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία, από αυτή τη παρέμβαση» σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.
Ηδη, ισχύει -από χθες- δελτίο τιμών που καθορίζει τις τιμές των φαρμάκων, ύστερα από την ενσωμάτωση της μείωσης του χονδρεμπορικού κέρδους (σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 3918/2011 και σχετική τροποποίηση της ισχύουσας αγορανομικής διάταξης). Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, ότι για το επτάμηνο του 2011 θα εξοικονομηθούν 103 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία και 28 εκατ. ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία, από τις δαπάνες για φάρμακα.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα εφαρμοστεί η λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ένα φάρμακο προκειμένου να ενταχθεί στη λίστα, ώστε να αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει η τιμή του να μην υπερβαίνει την «τιμή αναφοράς». Η τιμή αυτή έχει προκύψει όχι μόνο από τα πρωτότυπα φάρμακα, αλλά και από τα αντίγραφα (τα οποία είναι πολύ φθηνότερα από τα πρωτότυπα) και ως εκ τούτο συμπιέζει όλες τις τιμές προς τα κάτω. Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η λίστα θα οδηγήσει σε πρόσθετη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 200 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, τα φάρμακα προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα θα πρέπει να πληρούν αυστηρά τρεις προϋποθέσεις: χαμηλή τιμή, θεραπευτική αποτελεσματικότητα και αποζημίωσή τους από την κοινωνική ασφάλιση σε τουλάχιστον δύο χώρες της Ε.Ε.
Περίπου 100 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τη διεύρυνση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Πρόκειται για 450 φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως αναλγητικά, παυσίπονα ακόμη και αντιβιοτικά, που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία από τις αρχές Μαΐου. Επιπρόσθετα, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει και διεύρυνση της λίστας των 89 ακριβών φαρμάκων (θα περιλαμβάνει περίπου 120 σκευάσματα) που πλέον χορηγούνται από τα φαρμακεία με μικρότερο κέρδος για τους φαρμακοποιούς.
Προμήθειες
Στα 2,2 δισ. το πρόγραμμα του 2011
Στα 2,2 δισ. (από τα οποία κάτω από 1 δισ. ευρώ αφορά σε φάρμακα) «έκλεισε» το Πρόγραμμα Προμηθειών του ΕΣΥ για το 2011. Σύμφωνα μάλιστα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Νίκος Πολύζος, στη σύσκεψη με τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι διαγωνισμοί για προμήθειες που εκκρεμούν από το 2010. Πρόκειται συνολικά για 6 Κεντρικούς Διαγωνισμούς που διενεργεί η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, 20 Περιφερειακούς και περίπου 8.000 που διενεργούν τα ίδια τα νοσοκομεία. Οπως σημείωσε ο κ. Πολύζος, στο πρόγραμμα προμηθειών του 2011 δεν θα υπάρξει καμία υπέρβαση, ακόμη και για τις προμήθειες που εκκρεμούν από το 2010.
Σε ό,τι αφορά το Παρατηρητήριο Τιμών, έχουν ήδη αναρτηθεί 17.000 είδη, οι τιμές των οποίων έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 30%. Μόνο από τον Ιούνιο του 2010 (έναρξη λειτουργίας του) εξοικονομήθηκαν 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις τιμές των υλικών το 2009, ενώ για το 2011 το όφελος αυτό εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=111235434