ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πτωτικές τάσεις στις τιμές των φαρμάκων

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η τιμη των ελληνικών φαρμάκων επηρεάζει τις τιμές μέχρι και στη μακρινή Βραζιλία και στη γειτονική μας Τουρκία.


 Στην ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Στόχος είναι να επέλθει μείωση των τιμών, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των ασφαλιστικών ταμείων.
Θυμίζουμε ότι το μνημόνιο προβλέπει μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 1 δισ. το 2012.·Το ερώτημα όμως με την ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων είναι αν θα γίνει άρση των πλαφόν στις μειώσεις τιμών, τα οποία επιβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2010. Διότι η άρση των πλαφόν προβλέπεται από το μνημόνιο.
Οι Έλληνες φαρμακοβιομηχανοι έχουν ζητήσει να υπάρξει μέριμνα για τα φθηνά φάρμακα, υποστηρίζοντας ότι, αν η τιμή τους μειωθεί υπερβολικά, υπάρχει κίνδυνος να υποκατασταθούν από ακριβότερα. Και φαίνεται πως στην κυβέρνηση έχουν πειστεί και βλέπουν με καλό μάτι τη στήριξη των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών.


Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Το πιο πιθανό είναι πράγματι να υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση των εγχωρίων φαρμάκων. Αυτό μπορεί να γίνει με διακριτική μεταχείριση είτε των φαρμάκων μέχρι κάποια τιμή (π.χ.
5 ή 10 ευρώ) είτε εκείνων που κυκλοφόρησαν πριν από το 2000.0 Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), πάντως, ζητεί να γίνει πλήρη άρση των πλαφόν.
Την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε το πρώτο δελτίο τιμών από την ώρα που η αρμοδιότητα της τιμολόγησης φαρμάκων μεταβιβάστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης. Η «πρόβα τζενεράλε» κατέληξε σε πανωλεθρία, καθώς αποδείχτηκε πως βασίστηκε σε λάθος δεδομένα (ελήφθη υπόψη δελτίο τιμών του Δεκεμβρίου του 2010). Λέγεται, δε, ότι κάποιοι έδωσαν λάθος δισκέτα! Όπως είναι φυσικό σήμανε συναγερμός στη φαρμακευτική αγορά. Οι διαμαρτυρίες από τις φαρμακοβιομηχανίες άρχισαν να πέφτουν βροχή και το επιτελείο του αρμόδιου γ.γ. Αντ. Δημόπουλου ξενύχτησε για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι φαρμακοβιομήχανοι διαμαρτύρονταν, υποστηρίζοντας ότι έχει γίνει λάθος στον υπολογισμό της χονδρικής τιμής όλων των σκευασμάτων μετα τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακεμπόρων. Στο μεταξύ χθες το βράδυ έληγε η προθεσμία υποβολής ενστάσεων.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα ενδιαφέρουν όλες τις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, διότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση των φαρμάκων σε πολλές χώρες. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η τιμή των ελληνικών φαρμάκων επηρεάζει τις τιμές μέχρι και στη μακρινή Βραζιλία και στη γειτονική μας Τουρκία. Και οι δύο αυτές χώρες αποτελούν μέρος των εννέα αναδυόμενων αγορών στις οποίες παρατηρείται ισχυρή ανάπτυξη.
Τη Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) έθεσε προς δημόσια διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για την «Ανάπτυξη συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παροχή σχετικών υποστηρικτικών υπηρεσιών». Επισήμως, η κυβέρνηση διατείνεται ότι το σύστημα αυτό αναπτύσσει και ολοκληρώνει το πιλοτικό έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εφαρμόστηκε στον ΟΑΕΕ από τον Οκτώβριο και σταδιακά επεκτείνεται στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο, στην πράξη το σύστημα αποδεικνύεται ότι είναι δύσχρηστο και συχνά παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα. Στην πράξη, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταρρύθμισης για την οποία η κυβέρνηση επέδειξε πρωτοφανή ερασιτεχνισμό και ατολμία.

Αρνητική Λίστα
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τη λεγόμενη αρνητική λίστα, η οποία περιλαμβάνει φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, και δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση. Ακόμη έχει θέσει σε εφαρμογή τη λίστα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή και επίσης δεν αποζημιώνονται από τα Ταμεία.
Με βάση το μνημόνιο, εκκρεμεί η έκδοση της θετικής λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι αυτή να έχει εκδοθεί έως τις 31 Ιουνίου. Όμως, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) έχει προσφύγει στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας σα τα κριτήρια της λίστας, που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο, είναι ουσιαστικά παράνομα.
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε αλλαγή των κριτηρίων της λίστας. Και μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι αδυνατεί να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που η ίδια θέτει και ενσωματώνονται στο μνημόνιο. Επίσης, επιπλέον, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος από την εφαρμογή της θετικής λίστας. 



Πηγή: Ο κόσμος του Επενδυτή 07/05/2011