ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στα χνάρια του ΣΥ.ΦΑ Θεσσαλονίκης

Ανακύκλωση φαρμάκων... μια δραστηριότητα που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στη Θεσσαλονίκη με την οργάνωση του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης αλλά και την υποστήριξη του Συλλόγου, ψάχνει να βρει μιμητές...
Ο ΣύΦα Θεσ/νίκης διαχειρίζεται τη συλλογή ληγμένων φαρμάκων με την τοποθέτηση ειδικών κάδων με κατάλληλη σήμανση σε όλα τα φαρμακεία-μέλη του και αναλαμβάνει τη συγκέντρωση τους σε είδικούς χώρους μέχρι να αποσταλούν μαζικά και με δικά του έξοδα σε εξειδικευμένο εργοστάσιο ασφαλούς καταστροφής ληγμένων φαρμάκων στο εξωτερικό. 
Το πρόγραμμα ήδη αποδίδει αφού ο όγκος των φαρμάκων που συλλέγονται είναι τεράστιος. 
Αυτό φανερώνει από τη μία την αυξημένη ευαισθησία των πολιτών και των συναδέλφων φαρμακοποιών που τους παροτρύνουν να ανακυκλώσουν, αλλά και τη τεράστια συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης όχι μόνο στην αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης, μα και στην ουσιαστική συμμετοχή του με έργα στην επίτευξη κάθε ειλικρινούς κοινωφελούς σκοπού.  
Ας ελπίσουμε το κράτος να μιμηθεί με σωστό και αγαθό τρόπο αυτή την πρωτοβουλία, αλλά κι αν αυτό αργήσει ή δε γίνει ποτέ, υπάρχει ευτυχώς ο Συ.Φα Θεσσαλονίκης με τη δράση του που από ότι ακούμε -προς τιμή τους- σκοπεύουν να ακολουθήσουν πολλοί άλλοι Συνεταιρισμοί ανά την επικράτεια.
Διαβάστε το άρθρο σχετικά με την κρατική προσπάθεια που δημοσιεύεται στον Τύπο της Θεσσαλονίκης σήμερα:

Σχέδιο για τη διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων που καταλήγουν στα σκουπίδια Σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση στα φαρμακεία της χώρας σημείων συλλογής ληγμένων φαρμάκων, προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.
Τα παραπάνω αναφέρει σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η περαιτέρω διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων, αναφέρεται στο έγγραφο, μπορεί να γίνεται είτε από Δημοτικά Συστήματα συλλογής επικινδύνων αποβλήτων τα οποία θα δραστηριοποιούνται εντός των διοικητικών ορίων του οικείου δήμου, ή από αδειοδοτημένους φορείς συλλογής μεταφοράς επικινδύνων αποβλήτων από Υγειονομικές Μονάδες ή με τη διαδικασία επιστροφής των ληγμένων φαρμάκων στους προμηθευτές, εφόσον δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού για τη διαχείριση και τελική καταστροφή των οικιακών φαρμάκων.
Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης φαρμάκων στα οικιακά απορρίμματα, επιτείνεται και από την υπερκατανάλωση φαρμάκων και πολλά φάρμακα που δεν χρησιμοποιήθηκαν ή έχουν λήξει καταλήγουν στους σκουπιδότοπους επιβαρύνοντας το περιβάλλον με χιλιάδες ουσίες πολλές εκ των οποίων είναι τοξικές και επικίνδυνες.
Οι βουλευτές έχουν επίσης επισημάνει την απουσία κεντρικού σχεδιασμού για τη συγκέντρωση των οικιακών φαρμάκων.
Επιπλέον τονίζουν ότι υπάρχει νομοθετική κενό στην υποστήριξη της προσπάθειας που γίνεται τελευταία με τα κοινωνικά φαρμακεία όπου συγκεντρώνονται φάρμακα που δεν έχουν λήξει.