ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ηλεκτρονικά ιατρικές συνταγές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Πρόγραμμα για την εξυπηρέτηση από τα φαρμακεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης όλων των Ευρωπαίων πολιτών/ασθενών, όπου κι αν ταξιδεύουν, προωθείται και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Το πρόγραμμα epSOS («Smart open services for european patients») έχει ως στόχο οι συνταγές των ασθενών να αποστέλλονται πλέον ηλεκτρονικά σε ένα εθνικό ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο.
Ο ασθενής, χωρίς συνταγή, θα μπαίνει σε ένα οποιοδήποτε φαρμακείο και ο φαρμακοποιός θα την βλέπει στο Internet για να την εκτελεί. Αυτό το σύστημα έχει ήδη εφαρμοστεί στη Δανία, στη Σουηδία, στο Βέλγιο και στην Ανδαλουσία.
Η «Κ» στο σημερινό της ρεπορτάζ εντόπισε το πώς λειτουργούν τα φαρμακεία σε κάθε χώρα της Ε.Ε. και κατέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά τους ανά περίπτωση.


Βέλγιο. Απελευθερώνεται η πώληση φαρμάκων και ιατρικών βοηθημάτων που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή, αλλά n διανομή τους θα γίνεται μόνο μέσω κοινοτικών φαρμακείων. Σε ό,τι αφορά τα Μη Συνταγογραφοϋμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), οι φαρμακοποιοί μπορούν να τα διακινήσουν και να τα προτείνουν αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη της σύστασης.
Γαλλία. Οι φαρμακοποιοί στη Γαλλία μπορούν πλέον να προμηθεύονται άμεσα από τις φαρμακοβιομηχανίες. Κυρίως προτιμούν στις αγορές tous τα φάρμακα με μεγάλη ανακύκλωση πωλήσεων, τις μεγάλες συσκευασίες για τρίμηνη χορήγηση, τα πολύ ακριβά φάρμακα και φυσικά τα φάρμακα που είναι στη λίστα.
Γερμανία. Το γερμανικό κοινοβούλιο θέλει να θεσπίσει ένα νόμο που θα απαγορεύει στη φαρμακευτική βιομηχανία να ορίζει ελεύθερα τις τιμές των φαρμάκων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα προωθεί την ηλεκτρονική κάρτα υγείας, που θα περιέχει πληροφορίες με το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.
Ελβετία. Οι Ελβετοί φαρμακοποιοί αποδέχθηκαν μια μείωση στο περιθώριο κέρδους τους για τα φάρμακα, με αντάλλαγμα νέες υπηρεσίες τους με χρηματική ανταμοιβή. Οπως π.χ. το «polymedication-check», που τους επιτρέπει να παρέχουν έναντι 30 ευρώ ανά περίπτωση συμβουλές στους ασθενείς υπό πολυφαρμακοθεραπεία.
Ισπανία. Κινητό τηλέφωνο ειδικά σχεδιασμένο για ηλικιωμένους θα πωλείται στα ισπανικά φαρμακεία, το οποίο θα έχει ένα σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αποφεύγουν τα καταστήματα της τεχνολογίας. Εν τω μεταξύ, οι Ισπανοί διαμαρτύρονται για την εξάλειψη της τιμής από τα κουτιά των φαρμάκων, υποστηρίζοντας ότι «η ένδειξη της τιμής εξασφαλίζει τον καταναλωτή».
Ηνωμένο Βασίλειο. Διαφημιστική καμπάνια σε 1.000 φαρμακεία με το σλόγκαν «ask your pharmasist» έγινε πρόσφατα, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Ιταλία. Σχέδιο μεταρρύθμισης για να μετατραπούν τα 17.600 ιταλικά φαρμακεία σε κέντρα πρώτων βοηθειών ώστε να αποσυμφορηθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους, συμπεριλαμβανομένης και ψυχολογικής υποστήριξης, προωθείται στην Ιταλία.
Σουηδία. Στη Σουηδία μέχρι σήμερα λειτουργούν μόλις 1.000 φαρμακεία και είναι όλα κρατικά. Ωστόσο, n κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι από τα 1.000 αυτά φαρμακεία Apoteket θα μπορούσε να πουληθεί σε αλυσίδες μόνο το 50%, ενώ από το υπόλοιπο 50%, τα μισά θα παραμείνουν κρατικά και τα άλλα μισά σταδιακά θα περιέλθουν με συμβάσεις σε φαρμακοποιούς ανεξάρτητους. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα ενδιαφερθούν ξένες αλυσίδες φαρμακείων ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των φαρμακείων.
Επίσης, θα επιτρέψει στα ΜΗΣΥΦΑ να πωλούνται και εκτός φαρμακείων.



Πηγή: Καθημερινή 07/04/2011