ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ανοιχτά λόγω ¨Μνημονίου¨

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ανοίξει όλα τα μέτωπα ταυτοχρόνως και να μην καθυστερήσει ούτεστιγμή στην εφαρμογή των εντολών τουΜνημονίου. 
Το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα ειναι σχεδόν έτοιμο, αλλά η πρόθεση της κυβέρνηση είναι να περιοριστεί το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια πρώτη ανάγνωσή του, δηλαδή σε μια περίληψή του, και να το φέρει αργότερα ολοκληρωμένο προς κατάθεση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο άνοιγμα των επαγγελμάτων του δικηγόρου, μηχανικού, αρχιτέκτονα, συμβολαιογράφου και ορκωτού λογιστή, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, ενώ για τους φαρμακοποιούς το θέμα θα ρυθμισθεί σε νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργού κ. Α. Λοβέρδου. 

Θα υπάρχει όμως και μια οριζόντια ρύθμιση που θα καλύπτει δυνητικά κάθε επάγγελμα, σύμφωνα με την οποία όλοι οι περιορισμοί στην πρόσβαση και τα προνόμια στην άσκηση επαγγελμάτων καταρ γούνται, εκτός αν εξυπηρετούν λόγους δημοσίου συμφέροντος. 

Τι αλλάζει. Ειδικότερα οι πληροφορίες αναφέρουν τα εξής: 


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ: Θα αρθούν οι περιορισμοί στη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματός τους εκτός της έδρας τους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε αθηναϊκές π.χ. εταιρείες να εκπροσωπούν πελάτες τους και στη Θεσσαλονίκη ή αλλού μέσω παραρτημάτων. Επίσης, θα καταργηθούν οι περιορισμοί στη διαφήμισή τους. Οι ελάχιστες καθορισμένες αμοιβές των δικαστικών παραστάσεών τους θα καταργηθούν, αλλά θα αντικατασταθούν πιθανότατα από «ενδεικτικές» αμοιβές, με βάση τις οποίες θα μπορούν να εισπράττονται και οι εισφορές υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και δικηγορικών συλλόγων. Ενδεικτικές αμοιβές, αναφέρεται, ισχύουν και στη Γερμανία. 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ: Θα προχωρήσει προσεκτικά το άνοιγμα, γιατί υπάρχει συνταγματικό θέμα, καθώς το άρθρο 92 του Συντάγματος τους ονομάζει δημόσιους λειτουργούς. Το Μνημόνιο πάντως αναφέρει ότι στόχος είναι να καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί, οι περιορισμοί στον αριθμό τους, η ελάχιστη αμοιβή και η απαγόρευση διαφήμισης. 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: Προβλέπεται η κατάργηση των ελάχιστων εγγυημένων αμοιβών. 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ: Το Μνημόνιο ζητά κατάργηση των ελάχιστων καθορισμένων περιθωρίων κέρδους και το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη μείωσή τους. Πάντως, θα ληφθεί υπόψη η ανάγκη ύπαρξης φαρμακείων σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως νησιά, με ειδικές ρυθμίσεις, π.χ. με βάση πληθυσμιακά κριτήρια. 
Κατάργηση όλων των περιορισμών

Εκτός από τα συγκεκριμένα επαγγέλματα, το νομοσχέδιο θα αγγίξει με τη γενική του ρύθμιση για κατάργηση των περιορισμών πολλές χιλιάδες επαγγελματιών. Σε κάθε υπουργείο θα παρέχεται περιθώριο λίγων μηνών για να προσδιορίσει σε ποια επαγγέλματα συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς και τα υπόλοιπα θα «ανοίγουν» αυτομάτως. 


Πηγή: Τα Νεα 17/12/10