ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Υπουργικό συμβούλιο Σήμερα Δευτέρα- Φαινομενικά τα νέα είναι καλά


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΑΣ, ΤΑ ΝΕΑ ΟΜΩΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΚΑ ΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΑΦΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΙΚΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ ΔΕ ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ. ΑΥΤΟ ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΔΕΝ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΠΩΣ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΘΑ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ. ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ.

Δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ στην ηλεκτρονική της έκδοση, 
Κυριακή 19/12/10 23.00 τη νύχτα:


Νόμος-πλαίσιο με τους βασικούς άξονες για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, που θα φέρει σαρωτικές αλλαγές για χιλιάδες επαγγελματίες, αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Για το νομοσχέδιο εξετάζεται..

ρήτρα «αυτόματης» απελευθέρωσης επαγγελμάτων σε περίπτωση που το άνοιγμά τους καθυστερήσει πάνω από έξι μήνες. Στόχος των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου είναι τόσο η εφαρμογή των επιταγών του Μνημονίου όσο και η εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία.

Κοινή συνισταμένη για τα περισσότερα επαγγέλματα φαίνεται πως θα είναι η κατάργηση της κατώτατης αμοιβής, όπως για τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες.

Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου θα περιγράφει την απελευθέρωση των επαγγελμάτων του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή ενώ στο δεύτερο μέρος θα αναφέρονται οι κατηγορίες περιορισμών που θα αρθούν για συνολικά 150 επαγγέλματα.

Αυτό το άθρο παραπέμπει στο σημείο που λέει ¨σαρωτικές αλλαγές¨ σε μια δημοσίευση του in.gr που αναφέρει τα εξής: 



Αθήνα
Σαρωτικές αλλαγές για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες φέρνει το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση προωθεί, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, ένα νέο πλαίσιο που θα φέρει την «αυτόματη» απελευθέρωση 150 επαγγελμάτων.

Όπως επισημαίνει «Το Βήμα», στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που προετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών θα περιγράφεται η διαδικασία απελευθέρωσης για τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή.

Βάσει τπου Μνημονίου, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει ως το τέλος Φεβρουαρίου 2011 και το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, το οποίο θα προωθηθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός Α.Λοβέρδος.

Στο δεύτερο μέρος θα αναφέρονται οι κατηγορίες περιορισμών και εμποδίων που θα αρθούν για το άνοιγμα συνολικά 150 επαγγελμάτων.

Θα παρέχεται ωστόσο περιθώριο τεσσάρων ως έξι μηνών σε κάθε υπουργείο για να καθορίσει (με Προεδρικό Διάταγμα ή Υπουργική Απόφαση) ποια επαγγέλματα δεν πρέπει να ανοίξουν επειδή συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Για όσα επαγγέλματα δεν κινηθεί η σχετική διαδικασία εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα ανοίγουν αυτόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η τρόικα (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) μελέτησε την αρχική μορφή του νομοσχεδίου και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει σημείο «τριβής» με τον γγ του υπουργείου Οικονομικών, Ηλ.Πλασκοβίτη, που χειρίζεται το θέμα. Το πολυνομοσχέδιο θα καλύπτει και την υποχρέωση της Ελλάδας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών βάσει της σχετικής οδηγίας της ΕΕ.

Τα επαγγέλματα που οδηγούνται «σε άρση περιττών περιορισμών σύμφωνα με τις ορθές νομικές πρακτικές», όπως αναφέρει το Μνημόνιο Νο 3, είναι μεταξύ άλλων αυτά του αρτοποιού, του εκσκαφέα, του μεσίτη, του ηλεκτρολόγου, του υδραυλικού, του ταξιδιωτικού πράκτορα, του τεχνικού υπολογιστών και του κομμωτή. Κοινή συνισταμένη για τα περισσότερα θα είναι η κατάργηση της κατώτατης αμοιβής.

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πολυνομοσχέδιο-«σκούπα», το οποίο όμως δεν θα προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η τρόικα προσφέρει προθεσμία λίγων εβδομάδων για να συζητηθεί.

Κατά την ενδιάμεση αξιολόγηση, που θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου, η τρόικα θα ελέγξει σε πρώτη φάση την πρόοδο των εργασιών και με βάση αυτή θα εγκρίνει τον Φεβρουάριο την τέταρτη δόση του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ, που θα καταβληθεί στην Ελλάδα τον ερχόμενο Μάρτιο.

Το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει διάταξη για το άνοιγμα του επαγγέλματος του οδηγού ταξί. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο «Βήμα» ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα ανταγωνιστικότητας ούτε όσον αφορά τη λειτουργία της αγοράς των ταξί ούτε όσον αφορά τα κόμιστρα, τα οποία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης».

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Αντιθέτως, στο Μνημόνιο προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών για τις περιστασιακές μεταφορές επιβατών «με λεωφορεία, πούλμαν και λιμουζίνες».
Newsroom ΔΟΛ

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ  ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ, 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΓΚΥΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ.