ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Για τα οικονονομικά της υγείας......


Οι δαπάνες των νοσοκομείων και οι πιστώσεις του υπουργείου Υγείας για το 2011 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα που προτάχθηκε ήταν ο εξορθολογισμός των δαπανών, οι οποίες θα πρέπει να είναι μειωμένες κατά 4% στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Στις αρχές Οκτωβρίου θα πληρωθούν οι εφημερίες των γιατρών Ιουνιου, Ιουλιου και Αυγούστου, ενώ το ταμείο του Δημοσίου θα προχωρήσει στην εξόφληση χρέους 400 εκατομμυρίων ευρώ προς τα νοσοκομεία.

Επίσης, το ταμείο έχει εξασφαλίσει από 120 εκατομμύρια ευρώ για τους συμβεβλημενους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.

Είχε προηγηθεί η απόφαση των φαρμακοποιών της Αττικής να μεταθέσουν για την 1η Νοεμβρίου την αναστολή διάθεσης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, δίνοντας περιθώριο ενός μήνα στον ΟΠΑΔ να εξοφλήσει το χρέος.

Την ίδια ώρα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά προτίθεται να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, εφόσον τα συναρμόδια υπουργεία αποφασίσουν μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


ΕΠΙΣΗΣ.......

Επιστολή προς τους διοικητές των φορέων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΤΑΥΤΕΚΩ έστειλε σήμερα η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, προκειμένου να ενημερώσουν άμεσα τους γιατρούς των φορέων να επιλέγεται κατά τη συνταγογράφηση η οικονομικότερη - κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Η επιστολή αυτή εστάλη στα πλαίσια των δράσεων που έχει αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός των δαπανών υγείας των ασφαλιστικών οργανισμών και κυρίως η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Εκτός από τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους με βάση την οικονομικότερη - κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, προτείνεται και η συνταγογράφηση ιδιοσκευασμάτων ίδιας δραστικής ουσίας με πιο συμφέρουσα όμως τιμή, φροντίζοντας έτσι για την προάσπιση της υγείας του ασθενούς - ασφαλισμένου, αλλά και τη διαφύλαξη της οικονομικής βιωσιμότητας του φορέα.

Μάλιστα, τονίζεται πως το ποσοστό των γενοσήμων φαρμάκων, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα πρέπει να φθάσει στο 30% του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης του εκάστοτε φορέα, τόσο σύμφωνα με τους φετινούς προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, όπου υπάρχει πρόβλεψη για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 20%, όσο και με βάση τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων οργάνων του εκάστοτε οργανισμο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ