
Διπλή στρατηγική εξοικονόμησης πόρων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Υγείας, με αιχμή αφενός το ξεσκαρτάρισμα των ανενεργών ΑΜΚΑ και αφετέρου την αυστηρή επιτήρηση της φαρμακευτικής κατανάλωσης μέσω νέων ψηφιακών εργαλείων.
Σε εκκαθάριση της λίστας των ΑΜΚΑ, ετοιμάζεται να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας από τον Αύγουστο, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει πως θα βάλει τέλος στα «φαντάσματα» του συστήματος.
Πρόκειται για ΑΜΚΑ που παραμένουν ενεργά, παρότι οι κάτοχοί τους δεν κατοικούν πλέον στην Ελλάδα – ούτε έχουν ουσιαστική σχέση με τη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, επανεμφανίζονται περιοδικά για να κάνουν χρήση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Η διαγραφή αυτών των «ανενεργών» ΑΜΚΑ από τα μητρώα σημαίνει πρακτικά αποκλεισμό από τη δωρεάν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάτι που ο Υπουργός Υγείας θεωρεί αναγκαίο για τον εξορθολογισμό των δαπανών. Όπως δήλωσε ο ίδιος από το βήμα του συνεδρίου του Economist:
«Ετοιμαζόμαστε να διαγράψουμε όλα τα ΑΜΚΑ που είναι ανενεργά, που σημαίνει ότι από τον Αύγουστο όλοι όσοι δεν έχουν πραγματική σχέση με τη χώρα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ΕΣΥ», ανέφερε και πρόσθεσε επίσης:
«Δεν γίνεται κάποιος που δεν ζει στην Ελλάδα, που δεν πληρώνει στην Ελλάδα, να κάνει χρήση της δημόσιας υγείας επειδή κάποτε είχε ένα ΑΜΚΑ. Τελειώνουμε με αυτό».
Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν το μέτρο θα εφαρμοστεί δίκαια, ή αν θα ανοίξει μια νέα περίοδος γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας για υπερήλικες Έλληνες της διασποράς ή μετανάστες που βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η εκκαθάριση του Μητρώου ΑΜΚΑ συνδέεται άμεσα και με την ψηφιακή διαχείριση της περίθαλψης, καθώς η καθαρότητα του μητρώου είναι προϋπόθεση για την επόμενη φάση ψηφιακής πολιτικής του Υπουργείου Υγείας.
Νέοι αλγόριθμοι και «κόφτες» στις συνταγές
Στο άλλο μέτωπο, αυτό της φαρμακευτικής δαπάνης, ο υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε πως από το 2025, τίθεται σε εφαρμογή ένας νέος αλγόριθμος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Ένας «έξυπνος κόφτης» που θα απορρίπτει αυτομάτως φάρμακα τα οποία δεν συνάδουν με την υπόλοιπη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς.
Στην πράξη, το σύστημα θα διασταυρώνει το SPC (περιληπτικό χαρακτηριστικό προϊόντος) με το ICD-10 (διάγνωση), και θα αποτρέπει αλληλοσυγκρουόμενες ή περιττές συνταγές.
Το “έξυπνο σύστημα”, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση έως και 300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, καθώς θα εντοπίζει και θα αποτρέπει την άσκοπη ή επικίνδυνη συνταγογράφηση.
Παράλληλα, έχει ήδη δοθεί εντολή στον ΕΟΠΥΥ για ενίσχυση των ελέγχων, τόσο μέσω ανάλυσης πρότυπων συνταγογράφησης όσο και με ad hoc παρεμβάσεις σε περιπτώσεις καταχρήσεων.
Οι «έξυπνοι έλεγχοι» δεν περιορίζονται στους γιατρούς: επεκτείνονται και στους φαρμακοποιούς, και στα νοσοκομεία και στα ιδιωτικά διαγνωστικά.
Αξίζει να σημειωθεί πώς με τους ψηφιακούς «κόφτες» το υπουργείο Υγείας, προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα διπλό πρόβλημα: από τη μία τη συγκράτηση της ανεξέλεγκτης φαρμακευτικής δαπάνης, και από την άλλη τη συγκράτηση της πίεσης που ασκεί το clawback (οι δυσβάσταχτες επιστροφές που υποχρεούνται να κάνουν στο κράτος, οι φαρμακευτικές εταιρείες).
Πηγή : iatropedia