ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δευτέρα του Πάσχα: Η λιγότερο γνωστή «μπλε Δευτέρα» του χρόνου



Η Δευτέρα του Πάσχα είναι για πολλούς ανθρώπους η μέρα που νιώθουν περισσότερο την ψυχολογική κούραση, τη συναισθηματική πτώση, το κενό μετά την ένταση.


Για την «μπλε» Μεγάλη Δευτέρα, που δημιουργεί την ανάγκη επαναπροσαρμογής και ψυχικής αποφόρτισης μετά τους εορτασμούς του Πάσχα κανένας δεν μιλάει. Κι όμως, η επόμενη ημέρα μετά το Πάσχα, η λεγόμενη Δευτέρα του Πάσχα, συχνά υποτιμάται ως μια απλή αργία χωρίς ιδιαίτερο ψυχολογικό βάρος.

Ενώ στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια μεταβατική φάση που για αρκετούς ανθρώπους συνδέεται με αισθήματα κόπωσης, κενότητας ή ελαφριάς μελαγχολίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κανονική «blue Monday» που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες.

  
Τη Δευτέρα του Πάσχα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το ανθρώπινο νευροψυχολογικό σύστημα προσπαθεί να επανέλθει σε φυσιολογική λειτουργία, μετά από μία περίοδο έντονης διέγερσης. Είναι μια αντίδραση που δεν είναι ούτε παθολογική ούτε ασυνήθιστη.

Η βιολογική βάση της ψυχολογικής πτώσης

Τις παραμονές του Πάσχα, η προετοιμασία για τη γιορτή, το κοινωνικό φορτίο, η υπερκατανάλωση τροφής και ποτού, καθώς και οι συναισθηματικές εντάσεις της συνύπαρξης, οδηγούν σε μια κατάσταση έντονης ενεργοποίησης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Το σώμα εκκρίνει αυξημένες ποσότητες ντοπαμίνης, κορτιζόλης, αδρεναλίνης και ενδορφινών, για να ανταποκριθεί στον ρυθμό της γιορτής.

Όταν αυτή η διέγερση τελειώνει απότομα, όπως συμβαίνει τη Δευτέρα μετά το Πάσχα, παρατηρείται νευροχημική πτώση.

Αυτό μεταφράζεται σε υποκειμενικά συμπτώματα όπως:
  • κόπωση χωρίς σαφή αιτία
  • δυσκολία συγκέντρωσης
  • μείωση κινήτρων
  • ήπια συναισθηματική επιπέδωση
Δεν είναι ασυνήθιστο, επίσης, να εμφανιστούν διαταραχές ύπνου ή πτώση στη διάθεση για κοινωνική επαφή. Πρόκειται για φυσιολογική φάση προσαρμογής, κατά την οποία ο οργανισμός προσπαθεί να αποκαταστήσει την ομοιόστασή του.

Ψυχολογικός αποσυγχρονισμός

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και το φαινόμενο του ψυχολογικού αποσυγχρονισμού: η απότομη μετακίνηση από την υπερκοινωνικοποίηση και την τελετουργία της γιορτής προς την ατομικότητα και την απραξία μπορεί να δημιουργήσει ένα κενό νοήματος ή προσωρινή συναισθηματική απορρύθμιση.

Αυτό έχει αναγνωριστεί και από μελέτες της συμπεριφορικής ψυχολογίας, που δείχνουν πως η απότομη διακοπή ερεθισμάτων υψηλής συναισθηματικής φόρτισης (π.χ. γιορτές, ταξίδια, σημαντικά γεγονότα) συνοδεύεται από post-event letdown, το οποίο μπορεί να διαρκέσει από 24 ώρες έως και 3-4 ημέρες.

Δεν είναι κατάθλιψη, είναι επανευθυγράμμιση

Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε αυτήν την αντίδραση από την κλινική κατάθλιψη. Στη Δευτέρα του Πάσχα (και γενικά μετά από μεγάλες εορτές), το άτομο δεν παρουσιάζει διαταραχή συναισθήματος, αλλά μια προσωρινή βιολογική και ψυχολογική επιβράδυνση. Η κύρια διαφορά, όπως λένε οι ειδικοί, είναι η παροδικότητα των συμπτωμάτων και η απουσία λειτουργικής ανικανότητας.

Η σωστή προσέγγιση δεν είναι η καταστολή ή η υπερ-δραστηριοποίηση για «να περάσει». Αντιθέτως, χρειάζεται ηρεμία, ήπια φυσική δραστηριότητα και σταδιακή επιστροφή στη ρουτίνα.

Τι βοηθά στην επαναφορά;

Οι ειδικοί συστήνουν:
  • Ήπια σωματική άσκηση (περίπατος 30-45 λεπτών ημερησίως για 2-3 ημέρες μετά τη γιορτή)
  • Αρκετός ποιοτικός ύπνος
  • Κατανάλωση ελαφρύτερων γευμάτων, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  • Περιορισμός της οθόνης και των υπερδιεγερτικών ερεθισμάτων
  • Επαφή με τη φύση, έστω για λίγα λεπτά την ημέρα

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τους ψυχολόγους και ψυχίατρους, συμβάλλουν στην επανεξισορρόπηση των νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνης, ντοπαμίνης) και στη σταδιακή αποκατάσταση της ψυχικής σταθερότητας.

Πηγή : iatropedia