Ποιος είναι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης και τι εκτιμάται για την εξοικονόμηση της δαπάνης.
Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το σύστημα ενεργών - μη ενεργών Αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), το οποίο εκτιμάται πως θα αποδώσει (και) στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
Για την υλοποίησή του συνεργάζονται τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, με το δεύτερο να υλοποιεί εκκαθάριση των ενεργών και μη ενεργών ΑΜΚΑ.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας έχει ενεργοποιήσει τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων.
Μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ένα πολύ σύνθετο εγχείρημα, το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε ασθενείς οι οποίοι θα χάσουν αδίκως την πρόσβαση.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε πως η κυβέρνηση θα το ενεργοποιήσει όταν θα είναι απολύτως έτοιμη, ώστε οι αντιδράσεις να είναι όσο το δυνατό πιο χαμηλές.
Ο υπουργός Υγείας εκτιμά πως με την εφαρμογή των ενεργών και μη ενεργών ΑΜΚΑ θα υπάρξει απόδοση μέσα στο 2025.
Το θέμα εμπλέκεται και με την εξυπηρέτηση ασθενών μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο εισάγει φάρμακα που δεν διατίθενται στην Ελλάδα.
Το 2024, υπήρξε διπλασιασμός των ΑΜΚΑ που εξυπηρετήθηκαν με αυτή τη διαδικασία και αύξηση κατά 41% της σχετικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών κάνουν λόγο για "παράλληλο κανάλι διακίνησης φαρμάκων", το οποίο λειτουργεί σε βάρος των υπολοίπων.
Τι είναι
- Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, οι ΑΜΚΑ χωρίζονται σε ενεργούς, ανενεργούς και αδρανοποιημένους, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση του κατόχου του. Ο ΑΜΚΑ εκδίδεται κατ’ αρχήν ανενεργός για τις κατηγορίες δικαιούχων που διαμένουν νομίμως στη χώρα και έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
- Ενεργοποιείται εάν ο κάτοχος προσκομίσει τα απαραίτητα επιπλέον δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την πραγματική κατοικία του στη Χώρα.
- Απενεργοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, βάσει των στοιχείων που διατηρεί, εάν σταματήσουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις νομιμότητας παραμονής ή πραγματικής κατοικίας στη χώρα.
Εάν ο ΑΜΚΑ απενεργοποιηθεί για οποιοδήποτε λόγο, τότε για την εκ νέου ενεργοποίησή του απαιτείται η προσκόμιση εκ νέου δικαιολογητικών. Σε περίπτωση απενεργοποίησης, υπάρχει δυνατότητα προσωρινής εκ νέου ενεργοποίησης για ένα μήνα.
Τέλος, ο ΑΜΚΑ αδρανοποιείται οριστικά με το θάνατο του κατόχου του.
Δικαιούχοι ανενεργού ΑΜΚΑ είναι πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ανεξαρτήτως ιθαγένειας.
Δικαιούχοι ενεργού ΑΜΚΑ είναι όσοι από τους ανωτέρω αποδεικνύουν επιπλέον τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα ή την εν γένει διαμονή τους στη χώρα (π.χ. μίσθωση, σπουδές, εργασία κλπ)
Ο ανενεργός ΑΜΚΑ χρησιμοποιείται από όλα τα πληροφοριακά συστήματα και επιτρέπει την ασφάλιση, την καταβολή εισφορών, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων.
Ωστόσο, η υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων παρέχεται μόνο σε κατόχους ενεργού ΑΜΚΑ, δηλαδή σε πρόσωπα που αποδεικνύουν τόσο τη νομιμότητα παραμονής, όσο και την πραγματική διαμονή τους στη Χώρα.
Σε περίπτωση απενεργοποίησης του ΑΜΚΑ, οι κάτοχοι έχουν τη δυνατότητα άπαξ ενεργοποίησης του προσωρινά για 30 ημέρες με αίτηση τους σε οποιοδήποτε κατάστημα του e-ΕΦΚΑ ή ΚΕΠ, έχοντας μαζί τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Πηγή : iatronet