Λίγες ώρες απέμειναν για να ολοκληρωθεί η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ με την οποία οι Αμερικανοί θα εκλέξουν το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι της αμερικανικής υπερδύναμης: Καμάλα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ.
Η ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκαλεί νευρικότητα στις Βρυξέλλες. Και η νευρικότητα αυτή δεν οφείλεται μόνο στα κρίσιμα γεωπολιτικά μέτωπα που έχουν ανοίξει στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή αλλά και στην πολιτική που θα ακολουθήσει έναντι της Ρωσίας και της Κίνας όπως επίσης και στο ενδεχόμενο να αναβιώσει τις σχέσεις «καχυποψίας» με τους Ευρωπαίους.
Ο αντίκτυπος από μια νέα θητεία Τραμπ θα είναι σημαντικός και στα ζητήματα της παγκόσμιας υγείας. Και αυτό δεν είναι ένα ακόμη εφεύρημα των αναλυτών αλλά μια σαφέστατη ένδειξη που προκύπτει από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Αμερικανού μεγιστάνα, τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησής του και τις πολιτικές του Τζο Μπάιντεν.
Σε ότι αφορά τις νέες ασθένειες που εμφανίζονται και τις απειλές πανδημίας, τις αμβλώσεις και την αναπαραγωγική υγεία, την κλιματική αλλαγή και την ανθρωπιστική βοήθεια σε εμπόλεμες ζώνες, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Καμάλα Χάρις έχουν εντελώς διαφορετικά οράματα.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του μείωσε τη χρηματοδότηση και άρχισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και επέλεξε να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής εμβολίων COVID-19 COVAX.
Εκείνη την εποχή, η Γερμανία αύξησε τη χρηματοδότησή της προς τον ΠΟΥ από 359,2 εκατομμύρια δολάρια (321,9 εκατομμύρια ευρώ) σε περισσότερα από 1,26 δισεκατομμύρια δολάρια (1,1 δισεκατομμύρια ευρώ) και έγινε για λίγο ο μεγαλύτερος δωρητής του. Ωστόσο κανείς δεν είναι βέβαιος ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επαναληφθεί – με δεδομένο ότι ότι η κεντροαριστερή κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς είναι έτοιμη να καταρρεύσει και η γερμανική οικονομία βαδίζει προς την ύφεση.
Το ποιος θα ηγηθεί της παγκόσμιας υγείας δεν βρίσκει απάντηση ούτε στο Παρίσι δεδομένου ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι αποδυναμωμένος μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και η παράταξή του πολιορκείται από τη συμμαχία των Αριστερών υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.
Εξίσου προβληματική είναι και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες καθώς ούτε η ΕΕ φαίνεται ικανή να αναλάβει δράση.
Όπως είναι γνωστό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε υποστηρίξει την Παγκόσμια Στρατηγική Υγείας της ΕΕ, η οποία εγκρίθηκε στον απόηχο της πανδημίας COVID-19 και τοποθέτησε την ΕΕ ως βασικό υποστηρικτή της προσπάθειας της Αφρικής να ενισχύσει τις δικές της ικανότητες στον τομέα της υγείας.
Ωστόσο, νωρίτερα φέτος οι ηγέτες της ΕΕ, σε μια άκρως συμβολική ενέργεια, πήραν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που είχαν δεσμεύσει για τις κρίσεις υγείας προκειμένου να το διαθέσουν για τη στήριξη της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, το χαρτοφυλάκιο υγείας της νέας Επιτροπής διασκορπίστηκε σε πολλούς επιτρόπους και έμεινε στα αζήτητα από τα παζάρια μεταξύ των κρατών μελών. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η υγεία δεν αποτελεί πλέον πολιτική προτεραιότητα για τους «27».
«Ο αντίκτυπος στην παγκόσμια υγεία από μια κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να είναι χειρότερος αυτή τη φορά από ό,τι την προηγούμενη, και η Ευρώπη μπορεί να βρίσκεται σε χειρότερη θέση για να ανταποκριθεί δήλωσε στο «Euronews» η Lisa Goerlitz, επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών της Deutsche Stiftung Weltbevoelkerung, μιας γερμανικής ομάδας υπεράσπισης που επικεντρώνεται στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τις παραμελημένες ασθένειες.
Όπως εξήγησε η ίδια, οι ΗΠΑ υπερβαίνουν σημαντικά τις δαπάνες της Ευρώπης για τα προγράμματα σεξουαλικής υγείας και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα – διέθεσαν 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια (8,4 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022 – και εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν, «δεν θα είναι ποτέ δυνατόν να εξισορροπηθεί πλήρως αυτό το τεράστιο χάσμα».
«Σε μια δεύτερη θητεία, ο Τραμπ μπορεί να επιδιώξει να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια συνθήκη για την πανδημία» εκτίμησε μιλώντας στο Euronews Health η Suerie Moon, συνδιευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας στο Graduate Institute of International and Development Studies στη Γενεύη..
Οι συνομιλίες έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος τους έτους.
Αντίθετα, η Καμάλα Χάρις θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ακολουθήσει άλλον δρόμο δεδομένου ότι η χρηματοδότηση για προγράμματα σεξουαλικής υγείας αυξήθηκε επί Μπάιντεν. Ωστόσο και αυτό δεν είναι βέβαιο… καθώς οι ΗΠΑ ενέκριναν μόλις για έναν ακόμη χρόνο τη χρηματοδότηση του αμερικανικού “προεδρικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ανακούφιση από το AIDS (Pepfar)”, το οποίο πιστώνεται με τη διάσωση 25 εκατομμυρίων ζωών στην Αφρική τα τελευταία 20 χρόνια.
Πηγή : dailypharmanews