ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η νέα υπηρεσία αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄ οίκον



Ο Οργανισμός ανακοίνωσε την έναρξη της νέας υπηρεσίας αποστολής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους η οποία θα είναι διαθέσιμη σε αυτή τη φάση για περίπου 2000 ασθενείς δικαιούχους του.


Πρόκειται για φάρμακα που όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση (29 Μαρτίου) διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, έχουν ειδική σήμανση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και αφορούν στην παρούσα φάση τους ασθενείς με κυστική ίνωση, θαλασσαιμία, πνευμονική υπέρταση, νόσο του κινητικού νευρώνα και δρεπανοκυτταρική αναιμία.

  
Οι απαραίτητες προϋποθέσεις

Για την αποστολή των φαρμάκων κατ’ οίκον, ο δικαιούχος περίθαλψης που επιθυμεί να κάνει χρήση της υπηρεσίας πρέπει να:
  • είναι άνω των 18 ετών,
  • έχει ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση,
  • λαμβάνει κάποιο φάρμακο από αυτά που περιλαμβάνονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 823/2024), και
  • έχει εκδοθεί νοσοκομειακή βεβαίωση ηλεκτρονικά στις περιπτώσεις που προβλέπεται.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 823/2024) του Υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη η οποία ανακοινώθηκε στις 18 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης στις 2 Φεβρουαρίου προβλέπει ακριβώς τη δυνατότητα αποστολής κατ’ οίκον αποστολή ΦΥΚ (18 δραστικών ουσιών) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε ασθενείς που πάσχουν τις πέντε προαναφερόμενες σοβαρές ασθένειες, δηλαδή την κυστική ίνωση, τη θαλασσαιμία, την πνευμονική υπέρταση, τη νόσο του κινητικού νευρώνα και τη δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Όπως αναφέρει το 1ο Άρθρο της Υπουργικής Απόφασης σκοπός της είναι η παροχή της δυνατότητας στους ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών να τα λαμβάνουν κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μέσω ταχυδρομικής επιχείρησης εγγεγραμμένης στο Μητρώο ταχυδρομικών επιχειρήσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την παροχή υπηρεσιών ταχυμεταφορών ή μέσω πιστοποιημένης εταιρείας διανομής φαρμάκων - φαρμακαποθηκών. Αντικείμενο της δε είναι ο καθορισμός των δικαιούχων για αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, του τρόπου υποβολής των αιτημάτων για αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, των φαρμάκων που αποστέλλονται κατ’ οίκον, του τρόπου και χρόνου εκτέλεσης της ιατρικής συνταγής, του τρόπου παρακολούθησης της αποστολής του φαρμάκου και του τρόπου παράδοσης και παραλαβής του φαρμάκου από τον δικαιούχο περίθαλψης.


Απλή, εύκολη διαδικασία

Ο ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει απλή και εύκολη την όλη διαδικασία για να φτάσει το φάρμακο στον δικαιούχο ασθενή.

Ο ιατρός κατά την έκδοση ιατρικής συνταγής στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της (ΗΔΙΚΑ), ενημερώνεται για τα φάρμακα που πληρούν τα κριτήρια για αποστολή κατ’ οίκον και σε περίπτωση που ο ασθενής δηλώσει ότι επιθυμεί την παραλαβή των φαρμάκων κατ’ οίκον, ο ιατρός επισημαίνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ το σχετικό πεδίο «αποστολή κατ’ οίκον».

Μετά την οριστικοποίηση του αιτήματος από τον δικαιούχο, μέσω της ειδικής ενότητας στο site του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για την αποστολή των φαρμάκων της συγκεκριμένης συνταγής κατ’ οίκον, η συνταγή θα δεσμεύεται και θα μπορεί πλέον να εκτελεστεί μόνο μέσω της σχετικής εφαρμογής. Σε περίπτωση έκδοσης επαναλαμβανόμενης συνταγής, η διαδικασία της οριστικοποίησης θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα από τον ασθενή. Σε περίπτωση που η συνταγή δεν δύναται να εκτελεστεί ενημερώνεται ανάλογα ο ασθενής μέσω e-mail με συνοπτική αιτιολογία.


Χρόνος Παράδοσης

Ο χρόνος παράδοσης μετράει από την εκτέλεση της συνταγής και είναι από 2 έως 5 εργάσιμες ημέρες. Είναι πάντα ανάλογος του τελικού προορισμού λαμβάνοντας υπ’ όψιν έκτακτες συνθήκες (καιρικές συνθήκες, δρομολόγια, αργίες, απεργίες, δυσπρόσιτες περιοχές, κλπ).


Παρακολούθηση Συνταγής

Ο δικαιούχος περίθαλψης μπορεί να παρακολουθεί on line την αποστολή του φαρμάκου. Η παραλαβή γίνεται μέσω κωδικού επιβεβαίωσης που θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον ίδιο από την εταιρεία ταχυμεταφορών.

Ο δικαιούχος περίθαλψης μπορεί για οποιαδήποτε απορία έχει να επικοινωνεί μέσω mail με τον ΕΟΠΥΥ στο https://fyk.eopyy.gov.gr/.

“Η έναρξη του προγράμματος διανομής «Φαρμάκων Υψηλού Κόστους Κατ’ Οίκον» είναι ένα ακόμη βήμα στη μετεξέλιξη του ΕΟΠΥΥ σε έναν οργανισμό με επίκεντρο τον ασθενή μέσα από ένα διαρκώς διευρυνόμενο φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών. Προς το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός στοχεύει στη σταδιακή επέκταση του προγράμματος αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον προκειμένου να είναι διαθέσιμη η εν λόγω υπηρεσία σε όλους τους δικαιούχους περίθαλψης που το επιθυμούν”, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.


Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς που επιθυμούν την κατ’ οίκον παράδοση ΦΥΚ

  • Ενημερώνουμε τον θεράποντα ιατρό μας ότι επιθυμούμε κατ’ οίκον παράδοση του φαρμάκου μας, έτσι ώστε κατά την συνταγογράφηση ο ιατρός να επιλέξει το πεδίο “Ο ασθενής επιθυμεί κατ’ οίκον παράδοση του φαρμάκου”.
  • Αφού λάβουμε την συνταγή μας, θα χρειαστεί να επισκεφθούμε την ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ για να δώσουμε τις απαραίτητες συναινέσεις και τις αναγκαίες πληροφορίες για τη διεύθυνση αποστολής και το άτομο που θα παραλάβει τα φάρμακα μας.
  • Στην ιστοσελίδα https://fyk.eopyy.gov.gr/ επιλέγουμε “Σύνδεση μέσω taxisnet”. Στη συνέχεια αφού συμπληρώσουμε τον ΑΜΚΑ μας και το ΑΦΜ, επιλέγουμε το εικονίδιο “Αποστολή κατ’ οίκον”. Συμπληρώνουμε τον αριθμό της συνταγής μας και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες στο εγχειρίδιο χρήσης του ΕΟΠΥΥ 
  • Για κάθε στάδιο της συνταγής μας θα ενημερώνομαστε μέσω μέιλ από τον ΕΟΠΥΥ. Η εταιρεία ταχυμεταφοράς θα παραδίδει τα φάρμακα μέσα σε διάστημα 2-5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία εκτέλεσης της συνταγής μας, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.

Το ζήτημα της διάθεσης των λεγόμενων Φαρμάκων Υψηλών Κόστους είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ τους φαρμακοποιούς, το έχουν πολύ ψηλά στην ατζέντα τους και γι’ αυτό άλλωστε αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση κατά της διάρκεια Ημερίδας που διοργάνωσε πρόσφατα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.


Πηγή : dailypharmanews