ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Thomson Reuters: Επτά blockbusters σοβαρών παθήσεων για το 2016

Επισημαίνεται η σχέση κόστους - αποτελέσματος με αφορμή τις περικοπές στα συστήματα υγείας διεθνώς.

Επτά νέα φάρμακα αναμένεται να γίνουν τα blockbusters της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου το 2016 και τα οποία αναμένεται διαμορφώσουν τζίρους πάνω από 1 δισ. δολ. το καθένα, σύμφωνα με έρευνα της Thomson Reuters.


Στην κορυφή της λίστας είναι η ουσία ομπετιολικό οξύ, μια θεραπεία για χρόνιες παθήσεις του ήπατος που αναπτύχθηκε από τις εταιρίες Intercept Pharmaceuticals και Sumitomo Dainippon Pharma. Η μελέτη προβλέπει ότι αυτό το φάρμακο θα φτάσει σε ετήσιες πωλήσεις τα 2,6 δις δολ. το 2020, αν και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει καθυστερήσει την έγκρισή του κατά τρεις μήνες.

Η Reuters προβλέπει επίσης ότι θα συνεχιστεί η πρόσφατη επιτυχημένη πορεία του blockbuster για την θεραπεία του HIV με το συνδυασμό emtricitabine και tenofovir alafenamide της Gilead, πλησιάζοντας ετήσια έσοδα 2 δισ. δολ. μέχρι το 2020. Ο νέος συνδυασμός κατά του HIV με τις ουσίες tenofovir alafenamide + emtricitabine + ριλπιβιρίνης, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη σε συνεργασία με την Janssen της Johnson & Johnson, εκτιμάται ότι θα φθάσει πωλήσεις ύψους 1,6 δις. δολ.

Τα άλλα προϊόντα που αναφέρονται στην έκθεση είναι ο συνδυασμός κατά της ηπατίτιδας C grazoprevir + elbasvir της Merck Sharp & Dohme που αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 δισ. δολ. Και ακολουθούν: το venetoclax της Abbvie για τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία επίσης με πωλήσεις της τάξης του 1,5 δισ. δολ, το pimavanserin της Acadia για τη νόσο του Πάρκινσον και τις ψυχώσεις και το selexipag κατά της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης σε συνεργασία της Nippon Shinyaku και της Actelion.

Δύο φάρμακα της Roche κατά του καρκίνου και της σκλήρυνσης κατά πλάκας με προβλεπόμενες πωλήσεις της τάξης των 3 δισ. δολ. το καθένα, δεν συμπεριελήφθησαν στη λίστα, γιατί δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα είναι διαθέσιμα στην αγορά φέτος ή το 2017.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Επιστήμης της Thomson Reuters, Richard Harrison, "το σημαντικότερο σημείο εστίασης για τις φαρμακευτικές εταιρίες, τους επενδυτές, τις αρμόδιες αρχές και τους πολιτικούς, φέτος, θα είναι η σχέση μεταξύ τιμών φαρμάκων και το κόστος ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Με την αύξηση των δαπανών περίθαλψης διεθνώς, η ανάγκη να επιδειχθεί σημαντική επίδραση, θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Και τα συγκεκριμένα επτά φάρμακα αναμένεται να συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις αυτές".


Πηγή : healthmag