ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σημεία και τέρατα από τους ελέγχους του ΕΟΠΥΥ


Γιατρούς και άλλους παρόχους που χρεώνουν πλασματικά τον Οργανισμό, καθώς και ασφαλισμένους με παραβατική συμπεριφορά, αποκαλύπτουν καθημερινά οι έλεγχοι στον ΕΟΠΥΥ.
Πλήθος παραβάσεων από γιατρούς, κλινικές και φαρμακοποιούς, αποκαλύπτουν καθημερινά οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιβλήθηκαν σε 54 παρόχους του Οργανισμού χρηματικά πρόστιμα 450.670 ευρώ και σε 15 παρόχους η ποινή του προσωρινού αποκλεισμού.
Το 2014, είχαν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα σε 115 παρόχους, συνολικού ύψους 1.199.576 ευρώ.
Τα στοιχεία παρουσίασε την Πέμπτη ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός (φωτό), ο οποίος αφήνει στον αντικαταστάτη του Σωτήρη Μπερσίμη πολύτιμο έργο.
Το χρησιμότερο από αυτά, είναι το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, το οποία αποκαλύπτει καθημερινά πολλά “λαυράκια”.

Παρατίθενται τα πιο πρόσφατα από αυτά:
Ασφαλισμένος, χρησιμοποιούσε περισσότερα του ενός βιβλιάρια Υγείας για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους, αλλά και άλλων φαρμάκων, οι ενδείξεις των οποίων δεν άπτονται των παθήσεών του. Τα σχετικά στοιχεία έχουν σταλεί στην Εισαγγελία και η ζημία για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 172.000 ευρώ.

Εν αγνοία πέντε ασφαλισμένων και με χρήση των στοιχείων τους, άτομο το οποίο διώκεται ποινικά εμπλέκεται σε συνταγογράφηση ιδιοσκευάσματος με δραστική ουσία την φαιντανύλη προκαλώντας οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ ύψους 38.217 ευρώ. Τα σχετικά στοιχεία έχουν σταλεί στην Εισαγγελία.

Γυναικολόγος χρέωνε εικονικές επισκέψεις ασφαλισμένων καθώς επίσης προέβαινε σε συνταγογράφηση εξετάσεων που δεν εκτελούνταν προκειμένου να αιτιολογήσει τις επισκέψεις. Η επιβεβαιωθείσα οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ στα 1.250 ευρώ. Στον ιατρό επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 16.875 ευρώ και 12 μήνες διακοπή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Διερευνήθηκε υπόθεση σχετικά με εν αγνοία χρήση σφραγίδας και υπογραφής ελεγκτή ιατρού σε ιατρικές γνωματεύσεις για χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής εκδοθείσες από ιατρούς Δημόσιων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Το πόρισμα διαβιβάστηκε στη Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Επιθέματα
Έγινε, επίσης, εκτεταμένη έρευνα αναφορικά με τη χορήγηση επιθεμάτων, προϊόντων ειδικής διατροφής και δαπανών ειδικής αγωγής (λογοθεραπείες) με ταυτόχρονη υποβολή προτάσεων για τον έλεγχο παραβατικών συμπεριφορών και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που οφείλονται σε κενά του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που διέπει την παροχή τους. Η υπόθεση έχει σταλεί στη Δικαιοσύνη για τη χρήση πλαστής σφραγίδας και για απάτη κατά του Δημοσίου και αισχροκέρδεια για τα επιθέματα.
Διερευνήθηκε υπόθεση σχετικά με την εν αγνοία συνταγογράφηση και την μη παραλαβή φαρμάκων από τους ασφαλισμένους και περικοπή των αιτούμενων ποσών 64 εικονικών συνταγών που εκτελέστηκαν από 34 φαρμακεία της Βόρειας Ελλάδας. Η οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 7.398,77 ευρώ.
Διερευνήθηκε υπόθεση σχετικά με την εν αγνοία συνταγογράφηση 32 συνταγών σε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ και μη παραλαβή των σκευασμάτων. Η οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 6.068 ευρώ. Η υπόθεση βρίσκεται στη φάση επιβολής κυρώσεων.
Διερευνήθηκαν περιπτώσεις καταχρηστικών χρεώσεων διαγνωστικών πράξεων από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς (Triplex αορτής χωρίς την προβλεπόμενη ιατρική ένδειξη). Απεστάλησαν έγγραφα προς τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, ώστε να περικόπτουν κατά την εκκαθάριση τα αντίστοιχα ποσά από την επόμενη πληρωμή των παρόχων. Το ύψος της οικονομικής ζημίας προσεγγίζεται στα 95.000 ευρώ.

Πηγή : iatronet