ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Προσφώνηση προέδρου ΦΣΘ κ.Κυριάκου Θεοδοσιάδη σε Υ.Υ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στο πλαίσιο του 1ου ΠΣΕΦ

Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Είναι τιμή και χαρά μας η παρουσία σας στο Συνέδριό μας. Θα ήταν σε κάθε περίπτωση, καθώς η φαρμακευτική περίθαλψη την οποία υπηρετούμε υπάγεται στις ευθύνες του Υπουργείου σας και καθώς βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας και κατ΄επέκταση και για τη δημόσια υγεία.
Ωστόσο, οφείλω να πω ότι η παρουσία σας, σε αυτήν ειδικά την περίσταση, σε αυτό ειδικά το συνέδριο, είναι πολύ σημαντική, καθώς η προσπάθειά μας
αντανακλά τη θέλησή μας να ανταποκριθούμε με κάθε τρόπο στις απαιτήσεις των καιρών, έχοντας κατά νου πάνω απ΄ όλα τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ανάγκες του για φαρμακευτική φροντίδα.
Το Συνέδριό μας αυτό, το πρώτο του είδους του, εστιάζει στην ανάδειξη και ανάπτυξη της επιστημονικής συμβουλής και της φροντίδας του φαρμακοποιού, μέσα από το φαρμακείο της γειτονιάς. Στόχος μας είναι η συνεχής ετοιμότητά μας για να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του σύγχρονου ρόλου του φαρμακοποιού.

Ποιος είναι αυτός ο ρόλος; Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και εξελίξεις, είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένας απλός κρίκος στη διακίνηση των φαρμάκων. Δεν είμαστε μόνο το ακροτελεύτιο στάδιο μιας εφοδιαστικής αλυσίδας, που ξεκινάει από την παραγωγή, περνάει μέσα από το χονδρεμπόριο και καταλήγει στα ράφια και τα συρτάρια μας, για διάθεση στο κοινό. Παρά τη σπουδαιότητα αυτής της ευθύνης, παρά τις ειδικές απαιτήσεις της, δεν είμαστε μόνον αυτό.

Ο ρόλος του φαρμακοποιού στις σύγχρονες κοινωνίες καθορίζεται από την καθοριστική συμμετοχή του στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το γεγονός της απρόσκοπτης, καθημερινής, φιλικής επαφής με το κοινό, σε συνδυασμό με την επιστημονική γνώση,
  • ·       παρέχει στις κοινωνίες  έναν πολύτιμο προθάλαμο του ιατρείου και του νοσοκομείου, με στόχο ει δυνατόν την αποφυγή τους, ή έστω την κατά το δυνατόν μικρότερη απασχόλησή τους.
  • ·       Προσφέρει τη δυνατότητα συμμόρφωσης με τη φαρμακευτική αγωγή, αποτροπή ανεπιθύμητων ενεργειών και αλληλεπιδράσεων φαρμάκων, παράγοντες που στατιστικά ευθύνονται για ένα μεγάλο ποσοστό επισκέψεων και νοσηλείας σε νοσοκομεία.
  • ·       Δίνει τη δυνατότητα παροχής συμβουλών για έναν υγιή τρόπο ζωής, ακουμπώντας έτσι  στα πρωταρχικά στάδια μια πολιτικής πρόληψης υγείας και ποιότητας ζωής
  • ·       Εξασφαλίζει ένα ευρύ έγκυρο και ετοιμοπόλεμο δίκτυο, που μπορεί να προσφέρει άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά υπηρεσίες σε κάθε κεντρική δραστηριότητα, από ενημέρωση έως συλλογή στοιχείων, ακόμα και υπηρεσίες εμβολιασμού, μετρήσεων, κλπ που σήμερα σχοινοβατούν στα όρια της νομιμότητας αλλά που αποτελούν κατακτήσεις της δημόσιας υγείας σε άλλες χώρες .
  • ·       Ακόμα και σε θέματα υποστήριξης της πολιτείας σε θέματα ορθολογισμού των διαδικασιών της περίθαλψης αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο, όπως φάνηκε με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και όπως θα μπορεί να φανεί σε μελλοντικές ανάγκες, όπως η ηλεκτρονική κάρτα υγείας ασθενών κλπ

Όπως βλέπετε κε Υπουργέ, έχετε μπροστά σας ένα επιστημονικό δυναμικό ετοιμοπόλεμο, έγκυρο, υψηλής μόρφωσης και εξειδίκευσης. Είμαστε στη διάθεση της πολιτείας για κάθε τι που θα βελτιώσει την υγεία των συμπολιτών μας, αλλά και τα οικονομικά της υγείας. Και γι΄αυτό το λόγο σας λέμε: ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΜΑΣ!

Δεν είναι σχήμα λόγου αυτό. Σας ζητάμε, ως εκπρόσωπο της πολιτείας, να σταματήσει το στραγγαλισμό του κλάδου μας, με τα συνεχή μέτρα εξόντωσής μας και με τη μετατροπή μας σε άβουλους δανειστές του κράτους,  χωρίς λόγο και χωρίς τη δυνατότητα ανταπόκρισης. Ζήσαμε όλοι αυτές τις μέρες την ένταση από την απόφαση της κυβέρνησης για κατάθεση των αποθεματικών οργανισμών στην Τράπεζα της Ελλάδας και την αναφορά του προέδρου του ΟΑΕΕ ότι προτιμάει να καταθέσει τα αποθεματικά στην τράπεζα παρά να τα δώσει για τις ανάγκες του ΕΟΠΥΥ. Καταλαβαίνουμε τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα. Αλλά η έγκαιρη πληρωμή των φαρμάκων είναι το ίδιο σημαντική με την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Αν διακοπεί η σταθερή ροή πληρωμής των φαρμακείων θα είναι η χαριστική βολή για τον κλάδο.

Δεν είναι η ώρα για να σας υποβάλλουμε τα συνδικαλιστικά αιτήματά μας, που τα γνωρίζετε ήδη, για την εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων μας. Σας ζητάμε μόνο να βιαστείτε, ώστε να μη δημιουργούνται άλλα τετελεσμένα γεγονότα, που θα δυσκολέψουν την εφαρμογή των αποφάσεών σας.

Και κλείνοντας, ξανατονίζω ότι το σημερινό μας συνέδριο, καθαρά επιστημονικό, χωρίς σπόνσορες και εταιρίες, στηριγμένο αποκλειστικά στη συνδρομή των φαρμακοποιών και του Συλλόγου μας, δείχνει τη διάθεσή μας για να προσφέρουμε. Τη διάθεσή μας αυτή, μαζί με την επιστημονική μας γνώση, μαζί με το δίκτυό μας απ΄άκρου εις άκρη στην Ελλάδα, σας τα προσφέρουμε για το καλό της χώρας μας! Και ως πολίτες αυτής της χώρας, θα σας κρίνουμε και εμείς για το πόσο καλά αξιοποιήσατε αυτό το τεράστιο δυναμικό που θέτουμε στη διάθεσή σας!