ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 2/11/13 και ώρα 12:00 μ.μ. ο Σύλλογος Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) Θεσσαλονίκης- Β. Ελλάδος διοργάνωσε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συγκέντρωση-ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν Βουλευτές και Δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης καθώς και άλλων νομών της Ελλάδος, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι του Ιατρικού και Οδοντιατρικού συλλόγου, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στην ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, το Εργατικό Κέντρο και φορείς των εργαζομένων και συνταξιούχων στα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία. Το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε το μέλος της διοίκησης κ. Μιχάλης Ζάννετος. 


Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο Πρόεδρος του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης-Β. Ελλάδος κ. Σάββας Παρασκευόπουλος άσκησε κριτική στην έως τώρα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, που οδήγησε τον Οργανισμό στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, αλλά και σε όλους αυτούς, Έλληνες και ξένους, που προτρέπουν σε αλλαγή του ρόλου του ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως ποτέ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να έχουν περάσει ούτε από έξω από μια Μονάδα Υγείας του Οργανισμού για να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τις αιτίες των όποιων στρεβλώσεων υπάρχουν. 

Αναφέρθηκε επίσης στον ορατό κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών συμφερόντων από ιδιώτες προμηθευτές σε περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ μετατραπεί μόνο σε αγοραστή, όπως ζητάει το σχέδιο της Task Force. Ταυτόχρονα εμφάνισε στατιστικά στοιχεία του 2009, 2010 και 2011, που έχουν ήδη κατατεθεί στη Στατιστική Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με βάση τα οποία ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να ωφελείται κατά 6.984.079,905 ευρώ ετησίως από την πλήρη λειτουργία ενός μόνο μικροβιολογικού εργαστηρίου των δομών του (ΝΜΥ Πειραιά) έναντι ανάθεσης των εξετάσεων σε ιδιώτη, τονίζοντας έτσι ότι για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν κλειστά τα Εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ, ζημιώνεται ο Οργανισμός με αρκετά εκατομμύρια ευρώ. 

Τέλος, αφού μοιράστηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό προς όλους τους παρευρισκόμενους ζητήθηκε από όλους να ταχθούν ενάντια στην ισοπέδωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προωθείται από κάποια συμφέροντα, καθώς και ενάντια στο κλείσιμο των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ που θα θέσει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό του Οργανισμού. 

Ο κ. Μιχάλης Ζαννέτος δήλωσε στο Pharma Team μετά τη συνάντηση: 

Παρακολουθούμε στενά το θέμα που αφορά τις εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι έλληνες φαρμακοποιοί με τις υπηρεσίες που προσφέρουμε καθημερινά στους συνανθρώπους μας αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι της Υγείας του Έλληνα πολίτη. Απαιτούμε από την Πολιτεία ένα βιώσιμο σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες περίθαλψης των πολιτών και το οποίο να αναβαθμίζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες και όχι να τις περικόπτει. 
Το ελληνικό φαρμακείο με τη μεγάλη γεωγραφική κατανομή του ακόμα και σε σημεία που απουσιάζουν ή υπολειτουργούν δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καλύπτει μέχρι σήμερα πολλά κενά του συστήματος. Όλοι συμφωνούμε ότι στο σχεδιασμό του νέου συστήματος πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Στο κομμάτι αυτό το ελληνικό φαρμακείο μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερο με θεσμοθετημένες και κοστολογημένες υπηρεσίες, που θα εξοικονομούν χρήματα και θα καθιστούν το σύστημα ακόμα πιο βιώσιμο.

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό Δελτίο Τύπου μετά τη συνάντηση