ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ο εσωτερικός πόλεμος που κάποιοι επιδιώκουν και πρέπει να αντιπαλέψουμε

Οι φαρμακοποιοί τα τελευταία 3 χρόνια, όπως και όλοι οι Έλληνες, έχουμε απολέσει πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός μας. Η μνημονιακή πολιτική που επιβλήθηκε εξαιτίας της προσφυγής της χώρας σε δανεισμό από την Τρόικα επέφερε την οικονομική εξαθλίωση όλης της κοινωνίας και επηρέασε γρήγορα εκτός των άλλων και την κοινωνική ασφάλιση, την υγειονομική περίθαλψη και φυσικά το ελληνικό φαρμακείο, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτών. Μέσα στην ευρύτερη κοινωνική και οικονομική καταστροφή μεγάλα οικονομικά συμφέροντα άδραξαν την ευκαιρία και προσπάθησαν να σπάσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, όπως πέτυχαν να πράξουν στους υπόλοιπους υγειονομικούς κλάδους. Δεν τα κατάφεραν όμως. Οι φαρμακοποιοί κατορθώσαμε να το αντιπαλέψουμε τόσο σε οικονομικό επίπεδο μέσω των συνεταιρισμών μας, όσο και σε πολιτικό επίπεδο με πολύμηνους αγώνες και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το δίκαιο των αιτημάτων μας. Βασικότερος παράγοντας όλων όμως στάθηκε η συνοχή και η ενότητα την οποία επιδείξαμε στους αγώνες μας. Τον τελευταίο καιρό όμως και ειδικά όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών,
ο κλάδος μας δέχεται πολύ ισχυρές εσωτερικές πιέσεις διάσπασης της συνοχής και της ενότητάς του. Κάποιοι κύκλοι εντός του κλάδου, προσπαθούν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν ένα κλίμα διχόνοιας με χαρακτήρα εμφυλίου πολέμου μεταξύ των συναδέλφων επενδύοντας στη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους από τα σκληρά μέτρα, στην αγωνία τους για το αύριο και στην αρνητική συναισθηματική φόρτιση που έχει επιφέρει όλη αυτή η κατάσταση στη χώρα. Βασική τους στόχευση είναι να σπείρουν τον πανικό κλονίζοντας το ηθικό των συναδέλφων και να επιτύχουν την πλήρη κατάρρευση των θεσμικών μας οργάνων κάνοντας τον κλάδο πιο ευάλωτο για να εξυπηρετήσουν προσωπικές τους κυρίως επιδιώξεις και φιλοδοξίες.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου την τελευταία τριετία έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετές μέθοδοι σύγχρονης ηλεκτρονικής προπαγάνδας, χειραγώγησης της κοινής γνώμης ακόμα και ηλεκτρονικής τρομοκρατίας.
«Ο ψυχολογικός σκοπός της τρομοκρατίας είναι η δημιουργία ενός κλίματος της αβεβαιότητας και ανησυχίας στις μάζες, το οποίο θα αυξήσει την επιρροή μας σε αυτές και θα επιτρέψει, με την κατάλληλη χειραγώγηση τους, να μας αποδεχτούν σαν λύση» ... (τρομοκρατικό εγχειρίδιο του Guerin-Serac)»
Αρχικά χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της δημιουργίας φαρμακευτικών προπαγανδιστικών blogς που τα διαχειρίζονται άτομα με ψευδώνυμα. Στα blogs αυτά συμμετέχουν ανώνυμοι και συνήθως υβριστικοί σχολιαστές που δεν διστάζουν συχνά πυκνά να προτρέπουν τους φαρμακοποιούς ακόμα και να βιαιοπραγήσουν εναντίον άλλων συναδέλφων τους. 
Όταν η μέθοδος αυτή άρχισε να εξασθενεί και σε συνδυασμό με την άνοδο στις προτιμήσεις των συναδέλφων άλλων ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης για διάλογο και ανταλλαγή απόψεων χρησιμοποιήθηκε μία άλλη τακτική. Η δεύτερη αυτή τακτική βασίζεται στη δημιουργία κρυφών στην πλειοψηφία των φαρμακοποιών γκρουπ ατόμων τις περισσότερες φορές πλαισιωμένα και με πλαστά-ψεύτικα προφίλ χρηστών. Σκοπός δε, των κρυφών αυτών γκρουπ είναι να επεμβαίνουν μαζικά στις αναρτήσεις συναδέλφων μέσα στις ηλεκτρονικές κοινότητες των φαρμακοποιών με πονηρά προκλητικούς σχολιασμούς καταρρακώνοντας αρχές, θεσμούς και συνειδήσεις και προσπαθώντας να "καπελώσουν" μαζικά και να τρομοκρατήσουν όποιον προσπαθεί να εκφράσει ελεύθερα και επώνυμα την άποψή του, όταν αυτή αντίκειται στα συμφέροντά τους. 
Πριν λίγες μέρες όμως και για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο προσκήνιο μία ακόμη μέθοδος, όταν και άρχισε να διαπιστώνεται ότι η πλειοψηφία των φαρμακοποιών δυσαρεστείται από τα παραπάνω ομαδικά "καπελώματα". Η τελευταία αυτή μέθοδος έγκειται στη δημοσίευση μέσω κάποιας ηλεκτρονικής συνήθως εφημερίδας ρεπορτάζ, που διατείνονται ότι επιδιώκουν να φέρουν στο φως παρασκηνιακού τύπου γεγονότα και καταστάσεις επικαλούμενα ανώνυμες πηγές και πληροφορίες. Πρόκειται για ρεπορτάζ τα οποία, αφού πρώτα περιγράψουν φωτογραφικά τα πρόσωπα τα οποία θέλουν να πλήξουν, διαστρεβλώνουν τα πραγματικά περιστατικά με υπερβολές και άλλες τακτικές λάσπης. Ο λόγος φυσικά που γίνεται φωτογραφική περιγραφή και όχι ονομαστική αναφορά προσώπων είναι σε όλους πασιφανής.
Κι όλα αυτά σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο μας, που συνεχώς πλήττεται από την ασυνέπεια και οικονομική αδυναμία του υγειονομικού συστήματος ασφάλισης να καλύψει τις υποχρεώσεις του απέναντί μας αλλά και από τις μνημονιακές επιταγές που επιβάλλουν διαρκώς νέες μειώσεις και περικοπές.
Ας απομονώσουμε, λοιπόν, αυτούς που επιζητούν διακαώς να λειτουργούμε με το συναίσθημα και όχι τη λογική, ας κάνουμε στην άκρη το λαϊκισμό, τις κραυγές και τα πυροτεχνήματα, ας επικεντρωθούμε στο διάλογο, στις πράξεις και στις ενέργειες, ας προσπαθήσουμε να θωρακίσουμε και να ενδυναμώσουμε τα θεσμικά μας όργανα που αποτελούν ασπίδα για τον κλάδο και ας βρούμε τις δυνάμεις να αντιπαλέψουμε όλο αυτό τον εσωτερικό πόλεμο που κάποιοι επιδιώκουν.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΑΝΝΕΤΟΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. Φ.Σ.Θ.