ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ξέφρενο φαρμακευτικό πάρτι στην επαρχία


Φάρμακα αξίας μισού δισ. έγραψε επαρχιώτης γιατρός. Τι θα κάνει ο ‘Αδωνις.

Τα ονόματα και τις διευθύνσεις γιατρών, οι οποίοι παρά τη βαθιά ύφεση συνεχίζουν να συμμετέχουν σε ένα «ιδιότυπο πάρτι συνταγογράφησης» χορηγώντας μεγάλης αξίας διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, δεσμεύτηκε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την προσεχή εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι προσεχώς θα υπάρξουν τομές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ώστε να αποσυμφορηθούν τα μεγάλα νοσοκομεία από όσα περιστατικά ασθενών δεν χρήζουν επείγουσας φροντίδας στο ΕΣΥ.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τους 12ου Ετήσιου Συνεδρίου Health Word 2013 ο κ. Γεωργιάδης ανάφερε την περίπτωση γιατρού σε επαρχιακή πόλη που μέσα σε ένα μήνα έγραψε διαγνωστικές εξετάσεις αξίας 450.000 ευρώ.
«Έχουμε εξελίξεις και σύντομα θα παρουσιάσω όλα τα στοιχεία. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι» τόνισε ο υπουργός Υγείας.


Αναφορικά με τα φάρμακα που πήραν τιμή το καλοκαίρι ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι θα ενταχθούν στη θετική λίστα με συγκεκριμένους όρους και με βάση το τι γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης,ενώ επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι στόχος είναι η αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων που θα βοηθήσει στη εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα Υγείας.
Στο ίδιο Συνέδριο εξήγγειλε έναν νέο φορέα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο οποίος θα ενσωματώνει όλες τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και θα αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα που περιλαμβάνει κυρίως τα πολυϊατρεία και τις υγειονομικές δομές του ΕΟΠΥΥ. Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας ?Αδωνις Γεωργιάδης «Ο ΕΟΠΥΥ, όπως τον γνωρίζαμε, δεν φαίνεται να συνεχίζει».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει ενοποίηση όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των Κέντρων Υγείας, των 
πολυϊατρείων και των περιφερειακών ιατρείων, τα οποία θα συνθέτουν το νέο φορέα. Ο ΕΟΠΥΥ όπως αναφέρουν πληροφορίες θα μετατραπεί μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και η χρηματοδότηση του νέου συστήματος είναι πιθανό να γίνει τόσο από τα κρατικά ταμεία όσο και από ιδιωτικούς πόρους. Ο ΕΟΠΥΥ θα αναλάβει ουσιαστικά ρόλο συντονιστή και διαχειριστή των υπηρεσιών που θα προσφέρονται στους ασφαλισμένους, αφού μεταξύ άλλων θα διαπραγματεύεται τιμές αλλά και πακέτα παροχών από τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο 'Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η τελική κορφή του νέου φορέα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Πρόσθεσε πάντως ότι: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί το υπάρχον μοντέλο, των διαφορετικών ταχυτήτων και οργανισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και αυτό επειδή ο μεγάλος πονοκέφαλος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ που συνεχώς ξεφεύγουν. Γι' αυτό και σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη: «ο ΕΟΠΥΥ θα έχει κλειστό προϋπολογισμό για να γνωρίζουν όλοι τα χρήματα τα οποία διατίθενται».