ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβά την Υγεία «λέει» ο ΟΟΣΑ

Στην πρώτη θέση ανάμεσα στις 34 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατατάσσεται η Ελλάδα, όσον αφορά τις δαπάνες ιδιωτικής υγείας, ως ποσοστό του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους.
Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, ο μέσος έλληνας πολίτης, με κατά κεφαλήν εισόδημα 22.083 δολάρια ανά έτος, δαπανά περίπου 1.051 δολάρια κάθε χρόνο για ζητήματα υγείας, ήτοι το 4,76% του εισοδήματός του. Ενώ, την ίδια στιγμή, στη Πορτογαλία, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, διαθέτει ετησίως μόλις το 3,13% του αντίστοιχου εισοδήματος για ζητήματα υγείας, εισόδημα που είναι μάλιστα κατά σχεδόν 2.000 δολάρια χαμηλότερο από το ελληνικό (20.182 δολάρια).
Οι πολίτες των περισσοτέρων χωρών που περιλαμβάνονται στη λίστα, με κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα υπερδιπλάσιο ή υπερτριπλάσιο από το ελληνικό, καταβάλουν μικρότερο μέρος του εισοδήματος τους για ιδιωτικές δαπάνες υγείας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Ελβετίας (4η στη λίστα), όπου με κατά κεφαλήν εισόδημα 79.052 δολάρια ο μέσος πολίτης δίνει μόλις το 2,88% του εισοδήματος του για να καλύψει ιδιωτικές δαπάνες υγείας, τη στιγμή μάλιστα που το ετήσιο κατά κεφαλήν κόστος περίθαλψης είναι το υψηλότερο στον ΟΟΣΑ, ανερχόμενο στα 9.121 δολάρια.
Η κατάταξη των στοιχείων του πρακτορείου Bloomberg, προέρχονται από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Πηγή: virus.com.gr