ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τσουχτερή η μελέτη του νέου συστήματος τιμών

Ο κούκος αηδόνι θα μας στοιχίσει η μελέτη, που ετοιμάζει η task force για ένα νέο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος είναι περίπου 500.000 ευρώ!
Για όσους δεν το γνωρίζουν θυμίζω ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του Άδωνι Γεωργιάδη, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Πελ. Καλλίρης ενέκρινε κονδύλι περίπου 9.800.000 ευρώ, που αφορά την αμοιβή ουσιαστικά των Γερμανών της Task Force. Τα χρήματα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και φυσικά η έγκριση έγινε χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία.

Υπεύθυνος στο project από την ελληνική πλευρά είναι ο κ. Χρυσόστομος Γούναρης, ο οποίος κατείχε καίρια θέση στο επιτελείο του κ. Α. Λυκουρέντζου και διατήρησε τη θέση που είχε σε σχέση με την task force και επί των ημερών του Α. Γεωργιάδη. To project έχει και άλλα κομμάτια, όπως τον ΕΟΠΥΥ, το σύστημα των DRG's τα οποία οσονούπω θα δούμε να υλοποιούνται.

Όσον αφορά στο κομμάτι των φαρμάκων, την ευθύνη ανέλαβε η γερμανική εταιρεία συμβούλων GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbe). Η εταιρεία αυτή δραστηριοποιείται κυρίως στη Γερμανία αλλά και σε 130 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στη Γερμανία συνεργάζεται με αρκετά ομοσπονδιακά υπουργεία, όπως Αμύνης, Οικονομικών, Εκπαίδευσης κλπ. Ο τζίρος της το 2012 έφθασε τα 2,1 δις ευρώ.

Σε συνεργασία και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επελέγη ο γνωστός Έλληνας καθηγητής του London School of Economics κ. Πάνος Κανναβός ως επικεφαλής εμπειρογνώμονας για την υλοποίησης του έργου, το οποίο - καλώς εχόντων των πραγμάτων - θα υλοποιηθεί περίπου σε ένα χρόνο. Ο κ. Κανναβός βρέθηκε προ ημερών στην Αθήνα, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές, που πρέπει να διέπουν το σύστημα και κάποιοι δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους γιατί ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής είπε λίγο ως πολύ τα τετριμμένα...

Το θέμα μας είναι ότι η αμοιβή των Γερμανών της GIZ θα είναι περίπου 500.000 ευρώ! Είμαι περίεργος να δω τι θα γίνει με τον ΕΟΠΥΥ. Ποιον θα στείλουν εκεί και πόση θα είναι η αμοιβή του…

Πηγή: virus.com.gr