ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αδύνατη η εκκαθάριση των χρεών του ΕΟΠΥΥ

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ έχουν φτάσει στο απροχώρητο και η εκκαθάρισή τους δείχνει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο
Καμία πρόοδος δεν φαίνεται να γίνεται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους παρόχους του, παρά τις εντολές της τρόικα για άμεση τακτοποίηση του ζητήματος, τα σχετικά κονδύλια που παρείχε το υπουργείο Οικονομικών αλλά και τις τουλάχιστον 4 εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί για τη διευκόλυνση της διαδικασίας αποπληρωμής τους.
Την προηγούμενη εβδομάδα αναμενόταν η υπογραφή τροπολογίας, με την οποία θα οριζόταν πώς ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει τα χρέη παλαιότερων ετών (πρόκειται για χρέη ταμείων που έχουν ενσωματωθεί στον ΕΟΠΥΥ πριν από τη σύστασή του). Αυτή η τροπολογία δεν υπογράφηκε ποτέ.


Στο παρελθόν, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δηλώσει ότι θα γίνουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να εκκαθαριστούν οι οφειλές, κάτι όμως που μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες των κλινικών είχαν προθυμοποιηθεί να πληρώσουν και τις ιδιωτικές εταιρείες, ώστε να επισπευσθεί η εκκαθάριση.
Η ουσία είναι ότι γιατροί, κλινικές, φαρμακοποιοί, προμηθευτές, εργαστήρια και φαρμακευτικές εταιρείες περιμένουν χρήματα από το 2010, ενώ ήδη αρχίζουν και συνωστίζονται στα προηγούμενα και τα χρέη του 2012 και του 2013. Σε αυτά προστίθεται και το 10% από οφειλές του 2012 που τους είχε παρακρατηθεί με το επιχείρημα ότι αυτά θα αποδοθούν, όταν ολοκληρωθεί ο οριστικός λογιστικός έλεγχος.