ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στα 2 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 - Μόνον οι βιταμίνες στα σούπερ μάρκετ

Αυστηρά στο ανώτερο ύψος των 2 δισ. ευρώ συμφώνησε την Δευτέρα 23 Σεπετμβρίου η ελληνική πλευρά με τους επικεφαλής της τρόικας να "κλείσει" η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 2014, ενώ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εισηγήθηκε επίσης και έγινε αποδεκτό από τους επικεφαλής της τρόικας να υπάρξει γενναία μείωση των τιμών των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και να εισαχθεί η δυναμική τμολόγηση των τελευταίων.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση την οποία παρείχε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, τα γενόσημα φάρμακα θα λάβουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012 τιμές ίσες με το 65% των αντίστοιχων τιμών των off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία θα λάβουν από την 1η Ιανουαρίου 2012 επίσης τιμές ίσες με τον μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων της Ε.Ε.
Όσον αφορά τη δυναναμική τιμολόγηση των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι κάθε γενόσημο φαρμακευτικό σκεύασμα θα μειώνει κατά 1% την τιμή του ανά 250.000 πωλούμενα εμβαλάγια, και μάλιστα έως τα 5 εκατ. εμβαλάγια, οπότε η μείωση της τιμής του θα φθάνει το 20%.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, τέλος, ότι από τα σούπερ μάρκετ δεν θα πωλείται ο μεγαλύτερος όγκος των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), αλλά μόνον όσα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) χαρακτηρίσει ως μη φάρμακα, όπως οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα συμπληρώματα διατροφής, ενώ το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει απο την 1η Ιανουαρίου 2014.

ygeia360