ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Επικίνδυνη η διάθεση Μ.Υ.Συ.Φα από τα Σούπερ Μάρκετ

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο διάθεσης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜυΣυΦα) και από τα σούπερ μάρκετ η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγοντας και πάλι τον ασκό του Αιόλου… 
Τα ΜΥΣυΦα δεν είναι σκευάσματα χωρίς παρενέργειες, αλλά αυτά τα οποία αφενός δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, αφετέρου μπορούμε να τα προμηθευτούμε χωρίς συνταγή αλλά με συμβουλή γιατρού ή φαρμακοποιού.
Η απλή αυτή αλήθεια δεν είναι σαφής...
Απόδειξη ότι κάποιοι προωθούν κατά καιρούς την ιδέα να πωλούνται ελεύθερα από τα σούπερ μάρκετ και τα περίπτερα! 

Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), την οποία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ε.Τ.», δείχνει ότι η απελευθέρωση στην αγορά των φαρμάκων δεν οδηγεί σε καλύτερη πρόσβαση στο φάρμακο και μειωμένες τιμές, ενώ μπορεί να χειροτερεύσει την ισότητα των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη και να μειώσει το επίπεδο υγείας τους.

Παραδείγματα 

Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα που αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν τα φάρμακα, όταν τα προμηθευόμαστε και τα καταναλώνουμε ελεύθερα...
Πρώτα απ' όλα, σε ό,τι αφορά την αγορά τους από το Διαδίκτυο, μπορεί ένα ανήλικο παιδί να προμηθευτεί σιρόπια για το βήχα τα οποία χρησιμοποιούνται και ως ναρκωτικά. Δεύτερον, είναι δυνατόν ένας καρδιοπαθής να χρησιμοποιήσει ένα ΜυΣυΦα, το οποίο ακυρώνει τη δράση των φαρμάκων που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της καρδιοπάθειας του. Τρίτον, μπορεί ένα φάρμακο που λαμβάνουν αρκετοί για να «ανοίξει» η μύτη έπειτα από κρυολόγημα, αν το χρησιμοποιήσουν παραπάνω από 5-6 εβδομάδες, να προκαλέσει σοβαρή ρινορραγία. Και τέλος, αν ένα κολλύριο για τα μάτια δεν χρησιμοποιηθεί με προσοχή, μπορεί να ανεβάσει την ενδοφθάλμια πίεση ή και να προκαλέσει μακροπρόθεσμα ακόμα και καταρράκτη.
Η μελέτη του Αυστριακού Ινστιτούτου Υγείας, παρατηρητηρίου του ΠΟΥ, διεξήχθη το 2012, με τη συμμετοχή εννέα χωρών, εκ των οποίων οι πέντε ήταν με απελευθερωμένα συστήματα (Αγγλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία και Σουηδία) και οι τέσσερις χώρες με φαρμακεία που υπακούουν σε κανόνες (Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και Ισπανία). Και έδειξε ότι οι δεύτερες παρέχουν καλύτερη φαρμακευτική περίθαλψη.


από τον Ελεύθερο Τύπο