ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Την καθιέρωση των γενοσήμων απαιτεί η τρόικα


Σε χαμηλά επίπεδα η χρήση τους

Σε εκστρατεία προώθησης των γενοσήμων φαρμάκων προχωρά το υπουργείο Υγείας. Στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό χρήσης των γενοσήμων που ειδικά σε ό,τι αφορά τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρά τα μέτρα μείωσης των τιμών και συνταγράφησης της δραστικής ουσίας.
Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι το ποσοστό χρήσης γενοσήμων φαρμάκων από ασφαλισμένους αγγίζει το 23%, ελάχιστα αυξημένο σε σχέση με το 2011 -ήταν στο 18,5%- όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης φτάνει και ξεπερνά το 50%. Το «ελληνικό» ποσοστό φαντάζει ακόμα μικρότερο με δεδομένο ότι μία από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς την τρόικα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η χρήση γενοσήμων να φτάσει τον Δεκέμβριο του 2013 στο 60%!

Στην πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του φαρμάκου, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι για τους οποίους έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μπορεί να διαπραγματευτεί για το 2014 καλύτερους όρους σε ό,τι αφορά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Σημειώνεται ότι για εφέτος το όριο για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που έχει τεθεί είναι τα 2,37 δισεκατομμύρια ευρώ και η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να αιτηθεί προς την τρόικα για το 2014 να περιοριστεί στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και να μην «πέσει» στο 1,9 δισ. ευρώ όπως προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο.
Συγκρότηση επιτροπής
Μάλιστα ο υπουργός φέρεται να ανέφερε ότι «κάθε περαιτέρω αναθεώρηση προς τα κάτω οδηγεί σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για φαρμακευτική περίθαλψη». Στη συνάντηση αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας και όλων των φορέων, η οποία θα εισηγηθεί συγκεκριμένα μέτρα για το φάρμακο μεταξύ των οποίων και τρόπους αύξησης της χρήσης των γενοσήμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρονται και τα μέτρα αύξησης της χρήσης των, οι οποίοι αφορούν σε παρεμβάσεις μείωσης των τιμών των γενοσήμων που στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι όποιες παρεμβάσεις, προκειμένου να αλλάξει αυτός ο «δείκτης» θα πρέπει να στοχεύουν στην προώθηση των φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό ένα από τα σενάρια που θα εξετάσει η επιτροπή είναι να δοθούν κίνητρα προς φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία ίσως με αλλαγή του ποσοστού κέρδους στη διάθεση γενοσήμων.
Επιφυλάξεις
Πάντως, προς το παρόν, οι πολίτες συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τα γενόσημα. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης, «το θέμα των γενοσήμων ξεκίνησε στραβά από την αρχή. Επιχειρήθηκε βιαίως να μπει στη συνείδηση των πολιτών ότι πρέπει να πάρουν γενόσημα. Η δράση έφερε αντίδραση με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί η εντύπωση στους πολίτες ότι πρόκειται για δεύτερης κατηγορίας φάρμακα». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, ο κυριότερος, ίσως και μοναδικός λόγος για τον οποίο κάποιοι στρέφονται σε γενόσημο φάρμακο είναι ο οικονομικός και εκτιμά ότι σχεδόν το 25% των πολιτών αλλάζει θεραπεία και αγοράζει γενόσημα, αλλά «το μεγαλύτερο ποσοστό επιμένουν στα πρωτότυπα ακόμα κι αν χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερο γι’ αυτά». Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι ίδιοι οι γιατροί στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αφήνουν «ελεύθερους» τους πολίτες να επιλέξουν το γενόσημο.
Αντίθετα, στο πιο «ελεγχόμενο περιβάλλον» των νοσοκομείων, τα γενόσημα κερδίζουν έδαφος και ο στόχος του Μνημονίου σε ό,τι αφορά τη χρήση γενοσήμων εντός των κλινικών - τμημάτων του ΕΣΥ έχει ήδη επιτευχθεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας κατά μέσο όρο πάνω από το 56% του όγκου των φαρμάκων που χορηγούνται στους νοσηλευόμενους ασθενείς είναι γενόσημα, όταν ο στόχος ήταν να φτάσει το 50%. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα ποσοστά κυμαίνονται ανάλογα με το νοσοκομείο: τα μικρά γενικά νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν τις καλύτερες «επιδόσεις», σε αντίθεση με τα μεγάλα πανεπιστημιακά και παιδιατρικά νοσοκομεία.

Πηγή: kathimerini.gr