ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Ρεπορτάζ από την κρίσιμη συνάντηση για το φάρμακο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη για το φάρμακο με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας.
Στη σύσκεψη μετείχαν στενοί συνεργάτες του Υπουργού και μία τεχνική επιτροπή αποτελούμενη από όλους τους  εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του φαρμάκου και οι προτάσεις στις οποίες κατέληξαν θα τεθούν υπόψη του Υπουργού Υγείας ο οποίος θα έχει και τον τελικό λόγο για την υλοποίησή τους.
Συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα που αφορούν τη φαρμακευτική πολιτική και ήδη δόθηκε νέο ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα.
Τα  κρίσιμα θέματα που αφορούν τους φαρμακοποιούς και συζητήθηκαν είναι τα εξής:

Α) Για τα Μ.Υ.Συ.Φα όλοι οι φορείς συμφώνησαν πως πρέπει να πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία, με σταθερή λιανική τιμή, ενώ ταυτόχρονα πρέπει οι τιμές τους να μην αυξηθούν καθόλου ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας ασθενής.
Τέλος συμφωνήθηκε πως όλα τα Μ.Υ.Συ.Φα. καθώς και όλα τα μη αποζημειούμενα φάρμακα θα πρέπει να μπορούν να συνταγογραφούνται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τους ιατρούς με ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στο 100%.

Β) Εκτενής συζήτηση έγινε και για τις τιμές αναφοράς των φαρμάκων. Για όσες δραστικές ουσίες φαρμάκων ΔΕΝ υπάρχουν γενόσημα φάρμακα, δε θα αλλάξει ο τρόπος αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή ο φορέας κι ο ασφαλισμένος θα μοιράζονται τη διαφορά μεταξύ λιανικής και τιμής αναφοράς. Για όσες όμως ουσίες υπάρχουν γενόσημα σκευάσματα, αν ο ασφαλισμένος επιλέξει το πρωτότυπο φάρμακο, θα επιβαρυνθεί με ολόκληρη τη διαφορά ανάμεσα στη λιανική και την τιμή αναφοράς. Επίσης σχεδιάζεται να μειωθεί η συμμετοχή για όσους επιλέγουν γενόσημα φάρμακα, ενώ να αυξηθεί για τα πρωτότυπα. Τέλος ως επιπλέον μέσο προώθησης της χρήσης των γενοσήμων, εξετάζεται σοβαρά να μην κρατείται  rebate από τα γενόσημα φάρμακα.

Γ) Για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους έγινε συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συμφωνήθηκε από όλους πως τα φάρμακα που δε χρησιμοποιούνται μέσα στις νοσοκομειακές δομές μπορούν να χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα οποία θα προμηθεύονται τα φάρμακα αυτά με μία θεσμοθετημένη έκπτωση ανάλογα με το κόστος του φαρμάκου σύν κάποιο ποσοστό κέρδους.  

Όλοι οι μετέχοντες συμφώνησαν πως μετά και την τελευταία υπό επεξεργασία ρύθμιση για τα Φ.Υ.Κ. το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου είναι πλέον 15%.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προτάθηκε από τους βιομηχάνους το claw back να αφορά και να πληρώνεται από όλους όσους μετέχουν στην αλυσίδα του φαρμάκου, πρόταση που απορρίφθηκε με ένταση από τούς εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.

Pharma Team