ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Ι.Συλλιγνάκης: «Αθιβολές»


Θεσσαλονίκη, 1/8/2013

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ τις αντιδράσεις από την απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων της Αθήνας.
Με την ψυχολογική άνεση που μου παρέχει πλέον η ιδιότητα μου ως  φαρμακοποιού που ζήτησε ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του φαρμακείου του προς συνταξιοδότηση (και την συνακόλουθη αποχώρηση μου από το Δ.Σ.  του  Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), έφερα  ξανά στη μνήμη μου όλες τις σχετικές δραστηριότητες του Συλλόγου μου, προκειμένου να μη βρεθούν και οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης στη θέση που βρίσκονται σήμερα οι φαρμακοποιοί της Αθήνας.


Οι προσπάθειες μας ξεκίνησαν ακόμη επί Υπουργίας Α. Λοβέρδου και εν μέσω έντονων πιέσεων του τότε ΔΥΠΕάρχη και εκλεκτού του τότε Υπουργού κ. Αρ. Μουσιώνη για την εφαρμογή του καταστροφικού του ωραρίου στο χώρο της Θεσσαλονίκης.
Ζητήσαμε ως Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου  Θεσσαλονίκης από τον τότε Αντιπεριφερειάρχη κ. Α. Τζιτζικώστα, να συγκαλέσει και να προεδρεύσει σε σύσκεψη όλων των Δημάρχων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος  Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων του Φ.Σ.Θ.

Στη σύσκεψη αυτή, στην οποία  μαζί με τον Πρόεδρο εκπροσωπήσαμε  τον Φ.Σ.Θ., ζητήσαμε από όλους τους Δημάρχους να υιοθετήσουν μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων τους  ενιαίο πρόγραμμα για όλους τους Δήμους, επισημαίνοντας τα προβλήματα που θα εδημιουργούντο μεταξύ φαρμακείων διαφορετικών γειτονικών δήμων που θα είχαν διαφορετικό ωράριο λειτουργίας.
 Ως κοινό ωράριο για όλους τους  Δήμους, προτείναμε το μέχρι τότε ισχύον (δηλ. Δευτέρα απόγευμα και Τετάρτη απόγευμα κλειστά, Σάββατο όλη την ημέρα κλειστά).
Προς τιμήν και του κ. Αντιπεριφερειάρχη και των Δημάρχων η πρόταση του Φ.Σ.Θ. έγινε ομόφωνα δεκτή και δεσμεύθηκαν όλοι οι Δήμαρχοι ότι αυτή θα εισηγηθούν στα Δημοτικά τους Συμβούλια, πράγμα το οποίο και έγινε.
Ιδιαίτερη διαδικασία προσέγγισης ακολουθήσαμε για τον μεγαλύτερο Δήμο της περιοχής, τον  Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ενημερώσαμε αναλυτικά σε ξεχωριστές συναντήσεις τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αβραμόπουλο, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Καπον, καθώς  και τους εκπροσώπους  όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.  Παρουσιάσαμε ντοκουμέντα για τον αριθμό εφημερευόντων και διανυκτερευόντων φαρμακείων στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης (Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο, Βερολίνο, Βιέννη κ.λ.π.) και το αντίστοιχο ωράριο λειτουργίας τους για να αποδείξουμε ότι οι ώρες λειτουργίας των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης είναι πολύ περισσότερες από τις αντίστοιχες των άλλων Ευρωπαϊκών  πόλεων.
Αποτέλεσμα όλης αυτής της προεργασίας ήταν να έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης  ως ώριμη και ομόφωνη εισήγηση η πρόταση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Αλλά ακόμη και την ημέρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου κρίναμε σκόπιμο να παραστούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο διότι πληροφορηθήκαμε ότι θα παραστεί δικηγόρος, εκπρόσωπος των  "διευρυμένων". Πράγματι τόσο ο Πρόεδρος κ. Θεοδοσιάδης όσο και ο υπογράφων παρουσιαστήκαμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά από 8ωρη αναμονή (από τις 3.00 μμ έως τις 11.00 μμ) ο Πρόεδρος μίλησε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέπτυξε τις απόψεις του Συλλόγου και τα επιχειρήματα μας με αποτέλεσμα  το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του ΦΣ Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα ενέκρινε και το τμήμα της πρότασης μας που περιείχε  θερινό ωράριο λειτουργίας 07:30-15:30 για το χρονικό διάστημα 15 Ιουλίου – 15 Αυγούστου παρά τις έντονες αντιδράσεις της δικηγόρου της άλλης πλευράς.
 Κατ’ αυτόν τον τρόπο απετράπη η υποχρεωτική επέκταση του διευρυμένου ωραρίου για όλα τα φαρμακεία του Συλλόγου, και έμειναν να λειτουργούν  με το ωράριο Λοβέρδου 48 φαρμακεία επί συνόλου 1250, που και αυτά αντιλαμβάνονται σιγά- σιγά ότι έχουν εμπλακεί σε μια αδιέξοδη και τελικά ζημιογόνο διαδικασία.
Προβληματίστηκα αρκετά πριν καταλήξω στη δημοσιοποίηση της σειράς των ενεργειών που περιέγραψα πιο πάνω, οι περισσότερες εκ των οποίων για λόγους τακτικής δεν έγιναν ευρύτερα γνωστές.  Έκρινα όμως τελικά ότι οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης έπρεπε κάποτε να μάθουν και τις λεπτομέρειες των όσων σε γενικές γραμμές γνώριζαν για την υπόθεση του ωραρίου, αλλά και οι συνάδελφοι άλλων περιοχών να εκμεταλλευτούν μια εμπειρία που αποκτήθηκε στη πράξη.
Τέλος, θα ήταν παράληψη μου να μην επισημάνω ότι ανάλογες διεργασίες έγιναν και σε επίπεδο όλων των άλλων περιφερειακών Δήμων με την καθοδήγηση του ΔΣ του ΦΣΘ και την ενεργοποίηση συναδέλφων από τις περιοχές αυτές (πχ. Καλαμαριά, Θερμαϊκού, Π. Μελά, Θέρμης, Ευόσμου,  Νεάπολης – Συκεών, Πανοράματος κλπ), που δραστηριοποιούνται στην τοπική κοινωνία με διάφορες ιδιότητες (πχ. Δημοτικοί Σύμβουλοι).
Η συμβολή όλων ήταν σημαντική.
Δεν έχω αυταπάτες ότι λύσαμε "το πρόβλημα του ωραρίου". Αυτό μπορεί να λυθεί μόνο με νέα νομοθετική ρύθμιση. Είμαι όμως βέβαιος ότι αποτρέψαμε αποφάσεις ανάλογες του κ. Καμίνη, που ουσιαστικά καθιστούν "διευρυμένα "  όλα τα φαρμακεία και μάλιστα υποχρεωτικά και παρά την θέληση τους.




                                                                   Γιάννης Συλλιγνάκης
                                                                   Φαρμακοποιός