ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Reuters: Τελειώνει το πάρτι των φαρμακοβιομηχανιών στην Κίνα

Τα όνειρα των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών για την Κίνα ξεθώριασαν, αλλά δεν χάθηκαν. Η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά φαρμάκων της Κίνας υποτίθεται ότι θα έσωζε τις φαρμακοβιομηχανίες από τις επιπτώσεις της λήξης ισχύος των ευρεσιτεχνιών τους και από τις περικοπές δαπανών των συστημάτων υγείας στον δυτικό κόσμο. Το πρόσφατο σκάνδαλο δωροδοκίας, που αφορά και την GlaxoSmithKline, ίσως οδηγήσει σε ένα νέο κύμα άσκησης πιέσεων στις τιμές και στην επιβράδυνση των ρυθμών γιγάντωσης των φαρμακοβιομηχανιών στην κινεζική αγορά. Ωστόσο, η Κίνα χρειάζεται τις φαρμακοβιομηχανίες όσο και αυτές χρειάζονται την Κίνα.


Περικοπές
Σε αυτήν, τη χρονιά του φιδιού, το Πεκίνο επέβαλε τον Φεβρουάριο τον τέταρτο γύρο περικοπών στις τιμές των φαρμάκων. Από τις αρχές Ιουλίου διαξάγεται έρευνα σε περισσότερες από 60 ξένες φαρμακοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, σχετικά με την τιμολόγηση των προϊόντων τους. Μια έρευνα σχετική με μίζες και δωροδοκίες, η οποία συνεχίζεται, είναι πιθανόν να πλήξει τα περιθώρια κέρδους των φαρμακοβιομηχανιών, που στην Κίνα είναι ήδη δραστικά μειωμένα.

Η GlaxoSmithKline είναι μέχρι στιγμής η μόνη εταιρεία που παραδέχθηκε ενοχή και έσπευσε να κατευνάσει τα πνεύματα, υποσχόμενη στις Αρχές να μειώσει τις τιμές της. Η τιμή μετοχής της Glaxo υποχώρησε κατά 2% όταν έγιναν όλα γνωστά. Πρόκειται για μια «τίμια» υποχώρηση, αφού οι πωλήσεις της στην Κίνα πέρυσι αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 3% του συνόλου. Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα, η τιμή της μετοχής ανέκαμψε. Το θέμα είναι τώρα ότι, αν η κρίση αυτή λάβει διαστάσεις, θα ασκηθούν πιέσεις στα περιθώρια κέρδους και άλλων φαρμακοβιομηχανιών.

Η Κίνα ήταν μία από τις λίγες υποσχόμενες αγορές τα τελευταία χρόνια για τις φαρμακοβιομηχανίες. Οι δαπάνες για την υγεία στη χώρα υπερδιπλασιάστηκαν από το 2006 έως το 2011, παρέμεναν όμως σχετικώς χαμηλές προ διετίας, στο 5% του ΑΕΠ. Τα φάρμακα, τα οποία δεν προστατεύονται πλέον από ευρεσιτεχνίες, τείνουν στην Κίνα να προτιμώνται από τα γενόσημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι στις πιο ώριμες αγορές.

Η AstraZeneca, της οποίας ο τζίρος καταρρέει στις ανεπτυγμένες αγορές, είδε τις πωλήσεις της στην Κίνα να αυξάνονται κατά 22% το πρώτο τρίμηνο φέτος, ήτοι με σχεδόν τριπλάσιους ρυθμούς απ’ ό,τι στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές. Τα έσοδα της Glaxo αυξήθηκαν κατά 16% και 17%, αντιστοίχως, τα δύο τελευταία χρόνια.

Δωροδοκία

Το σκάνδαλο δωροδοκίας αυξάνει τις εντάσεις σε μια αγορά, της οποίας το οικονομικό και το πολιτικό περιβάλλον είναι ήδη δύσκολα. Αν και η κυβέρνηση του Πεκίνου σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες για την υγεία, οι εκεί τοπικές κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να ελέγξουν τις δικές τους λόγω της επιβράδυνσης των αναπτυξιακών ρυθμών και της μείωσης των εσόδων τους από τις πωλήσεις γης. Ξένες πολυεθνικές, που έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα και οι οποίες δεν θα αποφασίσουν εύκολα να αποσυρθούν απο την αγορά της, θα κληθούν να συνεργαστούν με τις Αρχές και να υποκύψουν στις πιέσεις τους.

Ομως, η Κίνα έχει ανάγκη τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού της αυξάνεται και αστικοποιείται. Η ζήτηση φαρμάκων για χρόνια νοσήματα θα αυξηθεί. Η κυβέρνηση έχει διαθέσει 160 δισ. δολάρια για να αναπτύξει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, έχει όμως ανάγκη την τεχνογνωσία των πολυεθνικών καθώς και των επενδύσεών τους. Το Πεκίνο ελπίζει πως κάποια μέρα οι κινεζικές φαρμακοβιομηχανίες θα είναι παγκοσμίως ανταγωνιστικές. Μέχρι τότε, οι δύο πλευρές θα έχουν ανάγκη η μία την άλλη.


Πηγή: kathimerini.gr