ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Μακρύς ο δρόμος για τις εξαγωγές φαρμάκων

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα παραγωγής φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά και η πατέντα τους έχει λήξει. Το μήνυμα αυτό, φαίνεται πως στέλνουν από τη χώρα μας όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη των πολυεθνικών φαρμακευτικών στις μητρικές εταιρίες, τουλάχιστον για να ξεκινήσει μια συζήτηση ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής. 
Στόχος όλων των στελεχών, είναι ότι από την προώθηση ενός τέτοιου εγχειρήματος, βλέπουν μια δίοδο εξόδου της χώρας από την κρίση, ταυτόχρονα με την επίτευξη θετικών συμφωνιών για όλες τις πλευρές. 

Το πρώτο τέτοιο βήμα, ανακοινώθηκε σήμερα από τη συμφωνία Lilly – Βιανέξ, ενώ οι συζητήσεις για την παραγωγή δύο φαρμάκων εδώ από την GlaxoSmithKline είναι ακόμη σε εξέλιξη, όπως επίσης προχωρούν και οι διαδικασίες της Boehringer Ingelheim με την απόφαση επέκτασης του εργοστασίου της. 
Μεγάλο ζήτημα βέβαια, παραμένουν οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που προκύπτουν από την κάθε χώρα ξεχωριστά, για την εισδοχή φαρμάκων στο έδαφός της, για το οποίο η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία έχει αρχίσει να ζητά στα διεθνή forum την ενοποίηση των διαδικασιών. 
Μέχρι τότε όμως, το γεγονός αυτό σημαίνει καθυστερήσεις, αφού από την επίτευξη της συμφωνίας, μέχρι την υλοποίηση της εξαγωγής χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον 3 χρόνια...