ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Το μεγαλύτερο «κούρεμα» σε δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα! Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ

Χωρίς παγκόσμιο προηγούμενο είναι η συρρίκνωση των δαπανών υγείας στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. 
Κατάρρευση χωρίς προηγούμενο παρουσιάζουν οι δημόσιες δαπάνες υγείας στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας. Την στιγμή που σε όλες τις χώρες του οργανισμού οι δαπάνες για την υγεία αυξάνονται κατά 0,7% του ΑΕΠ στην Ελλάδα μόνο για τα έτη 2010 και 2011 βυθίστηκαν κατά 11%, την μεγαλύτερη πτώση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει καταγραφεί στην ιστορία του οργανισμού!



«Αν υπολογίσει κανείς την τραγική μείωση του ΑΕΠ τα χρόνια αυτά, η ονομαστική πτώση των δαπανών μόνο ως τραγική μπορεί να χαρακτηρισθεί» σημειώνει η Ένωση ιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Ήδη η Ελλάδα από το 2011 είναι κάτω από τον μέσο όρο σε δαπάνες υγείας και εύκολα μπορεί κανείς να φαντασθεί την απελπιστική κατάσταση στα αναμενόμενα νέα στοιχεία του οργανισμού για το 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κατά κεφαλήν δαπάνη σε δολάρια ΗΠΑ ήδη από το έτος 2011 είναι η χαμηλότερη όλων των χωρών της ευρωζώνης.

«Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην πατρίδα μας είναι 2361 ενώ στην Γερμανία είναι 4495, στο Βέλγιο 4061, στη Γαλλία 4118 ! Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά συνεχίζουμε να δίνουμε το 28,5% των δαπανών σε φάρμακα ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 16,4 %» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης ιατρών του ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου και συμπληρώνει: «Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι τραγικές περικοπές έχουν γίνει κυρίως σε βάρος όλων των άλλων παρόχων υγείας όπως είναι οι ιατροί, τα εργαστήρια και τα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ άμεσο θύμα αυτών των πολιτικών είναι το σύνολο του ιατρικού κόσμου καθώς υποβλήθηκε σε βίαιη μείωση της αξίας της ιατρικής επίσκεψης από 20 ευρώ σε 6,5 ευρώ καθαρά, ενώ οι κλινικοί ιατροί είναι οι μόνο πάροχοι υπηρεσιών υγείας που δεν δικαιούνται συμμετοχής από τους ασφαλισμένους όπως συμβαίνει, τόσο με τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας όσο και με όλους τους άλλους παρόχους του οργανισμού όπως κλινικές, εργαστήρια και φαρμακεία.

Να σημειωθεί ότι για τα έτη 2010 και 2011, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στους γιατρούς και τα εργαστήρια πάνω από 800 εκ. ευρώ, ενώ έρχονται να προστεθούν και τα νέα χρέη του 2012 και 2013 τα οποία προσεγγίζουν πλέον τα 500 εκ. ευρώ

Πηγή: www.iatropedia.com