ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Επιτέλους τιμολογούνται νέα καινοτόμα φάρμακα

Μετά από περίπου 31 μήνες θα κυκλοφορήσουν εντός του Αυγούστου 80-100 νέα καινοτόμα φάρμακα στην ελληνική αγορά! Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης Πρωτοτύπων-Καινοτόμων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων η οποία εξέτασε τις αιτήσεις για την κυκλοφορία 538 νέων σκευασμάτων και η οποία εξέφρασε την άποψη ότι και τα 538 νέα φαρμακευτικά σκευάσματα θα πρέπει να τιμολογηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να προσδιοριστεί έως το τέλος του 2013, ώστε να ενσωματωθούν στα προσεχή Δελτία Τιμών.

Η σταδιακή τιμολόγηση των παραπάνω σκευασμάτων εξαρτάται αποκλειστικά από την πρακτική και αντικειμενική δυνατότητα τιμολόγησης του αρμοδίου τμήματος του ΕΟΦ, το οποίο μέσω της κ. Μαρίας Σκουρολιάκου, δήλωσε ότι στο υπό έκδοση Δελτίο Τιμών μπορούν να τιμολογηθούν μόνο 80 έως 100 από τα 538 νέα φάρμακα.

Ειδικότερα στην Επιτροπή υποβλήθηκε εκ μέρους του ΕΟΦ (κ. Μ. Σκουρολιάκου) πλήρης κατάλογος 538 νέων, καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, για τα οποία έχουν κατατεθεί αιτήσεις τιμολόγησης εκ μέρους των ΚΑΚ και τα οποία έχουν ήδη λάβει τις σχετικές εγκρίσεις άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ. Παραδόθηκαν επίσης 2 CD που περιλαμβάνουν όλα τα σχετικά επιστημονικά και λοιπά στοιχεία των φαρμακευτικών προϊόντων, που έχουν λάβει επιταχυνόμενη έγκριση από τον EMA/FDA.

Στα παραπάνω σκευάσματα περιλαμβάνονται διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες (ακτινεοπλασματικά, βιολογικοί παράγοντες, εμβόλια, αντιβιοτικά, καρδιολογικά, ΜΗΣΥΦΑ, και άλλα), τα οποία σύμφωνα με την πρόταση του ΕΟΦ και βάσει των τεσσάρων κριτηρίων προτεραιότητας τιμολόγησης της Υ.Α. ΔΥΓ3/57066/11.6.2013 χαρακτηρίζονται ως:

1) επιταχυνόμενης διαδικασίας έγκρισης από τον EMA/FDA
2) «ορφανά»
3) έκτακτης εισαγωγής από τον ΕΟΦ/ΙΦΕΤ
4) φάρμακα τα οποία με την είσοδό τους μπορεί να μειώσουν το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ.

Για το υπό έκδοση Δελτίο Τιμών, μετά από πρόταση της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνας Παπανικολάου, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε να τιμολογηθούν κατά προτεραιότητα:

1ον) Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που συγκεντρώνουν τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα κριτήρια προτεραιότητας (δηλ. τα επιταχυνόμενης έγκρισης και τα «ορφανά»)

2ον) Τα εισαγόμενα ως έκτακτες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ

3ον) όσα αποδεδειγμένα μειώνουν το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, ή δεν προκαλούν επιπλέον επιβάρυνση στην φαρμακευτική δαπάνη (π.χ. ΜΗΣΥΦΑ), σύμφωνα, πάντοτε, με τις αντικειμενικές δυνατότητες του Τμήματος Τιμολόγησης του ΕΟΦ δεδομένου και των υφιστάμενων χρονικών περιορισμών.

Αποφασίστηκε, επίσης, ότι ο κατάλογος τιμολόγησης των νέων φαρμάκων που πρόκειται να ενσωματωθούν στο υπό έκδοση Δελτίο Τιμών, θα αποσταλεί ηλεκτρονικά προς έγκριση σε όλα τα μέλη της Επιτροπής, πριν τη κατάθεσή του στην Επιτροπή Τιμών, που πρόκειται να συνεδριάσει στις 30.07.2013, όπως και το παρόν πρακτικό.

Η επιτροπή συνεδρίασε με την παρουσία των παρακάτω μελών:

1. Παπανικολάου Χριστίνα, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως Πρόεδρος
2. Σκουρολιάκου Μαρία, Μέλος, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ)
3. Τρόντζας Παναγιώτης, Μέλος, Ιατρός Ρευματολόγος
4. Σαμαντάς Επαμεινώνδας, Μέλος, Ιατρός Παθολόγος Ογκολόγος
5. Λίτσα Παναγιώτα, Μέλος, Φαρμακοποιός, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ

και απόντος του κ. Καραπάνου Νικόλαου, Μέλους, πρώην Προϊστάμενου της Δ/νσης Φαρμάκων και Φαρμακείων.

Πηγή: healthview.gr