ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αυστηρά πρόστιμα και κούρεμα εξετάσεων


Αυστηρές ποινές και κυρώσεις σε φαρμακοποιούς και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και πλαφόν στις ιατρικές εξετάσεις περιλαμβάνει το Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» του Οργανισμού, η οποία έχει υπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο σε 1,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 και αποτελεί το κύριο μέρος του συνολικού δημοσιονομικού κενού.
Στην αιτιολογική έκθεση του Πολυνομοσχεδίου αναφέρεται ότι «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αντανακλούν την ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα να τεθεί οριστικό τέλος σε παράνομες και δόλιες συμπεριφορές που κατά καιρούς έχουν σημειωθεί και που αποτελούν εθνική κλοπή».
Μάλιστα, στην έκθεση τονίζεται ότι στόχος είναι η αποτροπή «βλαπτικών και παράνομων φαινομένων που κατά καιρούς έχουν βλάψει το κοινό καλό και έχουν μετατρέψει το ύψιστο αγαθό της υγείας σε προϊόν “παραεμπορίου” και πηγή παράνομου πλουτισμού».
Στο Πολυνομοσχέδιο γίνεται σαφές ότι μπαίνει πλαφόν στη μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία και φυσιοθεραπείες, που παρέχονται από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας. Όπως αναφέρει το Άρθρο 100, αυτή η δαπάνη «δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που εγγράφονται στους οικείους Κωδικούς Αριθμούς Εξόδων».
Μεταξύ άλλων, το Πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει:
- Χρηματικό πρόστιμο που ενδέχεται να φτάσει και τις 100.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων, σε περίπτωση που κατά τη διάθεσή τους δεν αναγράφουν στα απαιτούμενα παραστατικά και τον πολυψήφιο κωδικό που έχει λάβει το φάρμακο από τον Ε.Ο.Φ.
- Μέχρι και 1.000.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσει ο κάτοχος φαρμακαποθήκης σε περίπτωση έλλειψης φαρμάκου, η οποία οφείλεται σε παράβαση υποχρεώσεών του.
- Μετά την απαγόρευση - λόγω ελλείψεων – των εξαγωγών συγκεκριμένων φαρμάκων, οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης θα πρέπει να δηλώσουν στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Φ. τα αποθέματά τους για τα φάρμακα αυτά και να τα διαθέτουν άμεσα στην αγορά σε πρώτη ζήτηση. Σε αντίθετη περίπτωση, το πρόστιμο ενδέχεται να φτάσει και πάλι τα 1.000.000 ευρώ.
- Αυστηρά χρηματικά πρόστιμα προβλέπονται για τους φαρμακοποιούς που διατηρούν φαρμακεία και οι οποίοι διαθέτουν μέσω του διαδικτύου φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα, συνταγογραφούμενα ή μη, των οποίων η διάθεση έχει ανατεθεί αποκλειστικά και μόνον στα λειτουργούντα φαρμακεία.
- Από 5.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει ο κάτοχος της άδειας λειτουργίας φαρμακείου, σε περίπτωση που μετά από έλεγχο διαπιστωθεί το φαρμακείο ότι δε λειτουργεί υπό την παρουσία και επίβλεψη πτυχιούχου φαρμακοποιού.

Πηγή: Real.gr