ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

«Όχι» φαρμακευτικά καλλυντικά σε σούπερ μάρκετ

Pharma Team: Αναδημοσίευση από την εφημερίδα  "Η Θεσσαλία"

Για πλήγμα στα έσοδά τους μιλούν οι φαρμακοποιοί του Νομού Μαγνησίας


«Όχι» φαρμακευτικά καλλυντικά σε σούπερ μάρκετ 

Γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη 3 Ιουλίου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας, όπου ένα από τα κυριότερα ζητήματα που θα συζητηθούν, θα είναι και η πώληση φαρμακευτικών καλλυντικών από διάφορους χώρους εμπορικών καταστημάτων, όπως ισχύει το τελευταίο διάστημα. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην εξέλιξη αυτή, καθώς αποτελούν το 20% των προϊόντων τους και φοβούνται ότι δέχονται πλήγμα ως προς τα έσοδα.
Όλα τα τρέχοντα ζητήματα θα συζητηθούν στη γενική συνέλευση της ερχόμενης Τετάρτης από τους φαρμακοποιούς του Νομού Μαγνησίας. Βέβαια η προοπτική κινητοποιήσεων στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται, ωστόσο τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Οι τζίροι των φαρμακείων μειώνονται δραματικά, οι οφειλές είναι μεγάλες, ήδη έχουν φτάσει και τα πρώτα κατασχετήρια, ενώ ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να πληρώνει με το σταγονόμετρο.


Μέσα σε αυτό το τοπίο οι φαρμακοποιοί έχουν να αντιμετωπίσουν και νέες προκλήσεις, όπως είναι η μείωση του ποσοστού κέρδους τους από την πώληση των φαρμάκων, αλλά και η ένταξη όλο και περισσότερων σκευασμάτων και προϊόντων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε άλλους χώρους του εμπορίου. Εξάλλου έχει γίνει ήδη η αρχή με τα βρεφικά γάλατα που πωλούνται πλέον και από τα σούπερ μάρκετ.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας
 Ματσιόλης, "στη συνέλευση θα συζητηθούν όλα τα τρέχοντα ζητήματα. Πάντως ένα θέμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα και εντάσσεται στο γενικότερο ζήτημα της αφαίρεσης ύλης από τα φαρμακεία, είναι τα φαρμακευτικά καλλυντικά, τα οποία πωλούνται ήδη σε διάφορους χώρους του εμπορίου. Τα φαρμακευτικά καλλυντικά αποτελούν το 20% της ύλης των φαρμακείων και απευθύνονται σε ανθρώπους με διάφορες παθήσεις.
Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν, γιατί βλέπουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν πελατεία σε μια περίοδο μάλιστα, που, όπως λένε οι ίδιοι, στα φαρμακεία δεν πατάει ψυχή.
Μάλιστα είναι αποφασισμένοι να θωρακίσουν την πώληση άλλων προϊόντων, ώστε να μην έχουν επιπλέον απώλειες σε μια κρίσιμη γι' αυτούς περίοδο.
Ειδικότερα ο κ. Ματσιόλης υπογράμμισε ότι εκτός από τα βρεφικά γάλατα και τα φαρμακευτικά καλλυντικά, ακούγεται ότι οι βιταμίνες, ίσως να είναι τα επόμενα σκευάσματα, που θα πωλούνται από χώρους διαφορετικούς από τα φαρμακεία. Πάντως εμείς ήδη προβαίνουμε στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να θωρακίσουμε την πώληση άλλων προϊόντων, καθώς οι φαρμακοποιοί από τις εξελίξεις αυτές δέχονται οικονομικό πλήγμα, ενώ υπάρχει και ζήτημα διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Πρόσθεσε δε πως το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει και τον ΕΟΦ.
Φώτης Σπανός