ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Γενόσημα 60% των φαρμάκων και με το ζόρι

Αμεση αύξηση της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων θα πρέπει να υπάρξει τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και από τα ιδιωτικά ιατρεία με βάση τις προσταγές της τρόικας. Ειδικότερα, η χώρα μας θα πρέπει να αφήσει στην άκρη ένα μέρος των πρωτότυπων φαρμάκων και να αυξήσει το ποσοστό των γενοσήμων, ακόμη και στο 60%, σύμφωνα με τα όσα έχουν ζητήσει οι δανειστές μας.

Σήμερα η χρήση τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη και δεν ξεπερνά το 22%, όπως επεσήμανε και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για το ελληνικό φάρμακο.

Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, η χώρα μας είναι πολύ πίσω στον τομέα αυτόν, τη στιγμή που στη Γερμανία, για παράδειγμα, το ποσοστό φθάνει στο 50%.

Την επόμενη εβδομάδα ο Αδ. Γεωργιάδης θα έχει συνάντηση με όλους τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) παρουσία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού, δεδομένου ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα από τον Σεπτέμβριο για το φάρμακο, ώστε και οι τιμές να πέσουν και η κατανάλωση να περιοριστεί περαιτέρω, ώστε να μην ξεφύγει από τα 2,37 δισ. που έχουν υπολογιστεί από την τρόικα για το 2013. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για τη χρήση των πρωτότυπων φαρμάκων και την αύξηση των γενοσήμων. Μέτρα που είναι σφόδρα πιθανόν να αφορούν πια και τους γιατρούς.

Για την επόμενη χρονιά, το 2014, οι δανειστές μας απαιτούν η συνολική φαρμακευτική δαπάνη να πέσει κάτω από 2 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί με τις διαπραγματεύσεις να αυξηθεί το ποσό και να φθάσει τα 2,1 δισ. ευρώ.

Πηγή: enet.gr