ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Άδ. Γεωργιάδης Έθεσε σε αργία 20 γιατρούς

Pharma Team: Αναδημοσίευση άρθρου εφημερίδας Μακεδονίας 24/07/2013


Στη λίστα και εργαζόμενοι του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
Έθεσε σε αργία 20 γιατρούς
 Εκτός δημοσίων νοσοκομείων τέθηκαν προσωρινά 20 γιατροί, έπειτα από χθεσινή απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη.

Του Νίκου Ηλιάδη


Οι γιατροί τέθηκαν σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας έως ότου ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία που εκκρεμεί εις βάρος τους, από την ολοκλήρωση και το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί και το μέλλον τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για γιατρούς από διάφορα νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμη αποφανθεί σχετικά, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις παρήλθαν ως και τρία ή και τέσσερα χρόνια από την παραπομπή τους. Οι γιατροί βαρύνονται με κατηγορίες χρηματισμού, είτε άλλων ενεργειών ή παραλείψεων τους, εξαιτίας των οποίων προκλήθηκε ζημία για το ελληνικό δημόσιο.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ 

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Υγείας, μεταξύ των 20 γιατρών περιλαμβάνονται και γιατροί του Ιπποκράτειου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Ως χθες το βράδυ, πάντως, τόσο ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θρασύβουλος Βεντούρης όσο και ο διοικητής του Ιπποκράτειου Γιώργος Χριστιανόπουλος δήλωναν πως δεν είχαν επίσημη ενημέρωση για ενδεχόμενη αργία γιατρών του εν λόγω νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για γιατρούς της ορθοπεδικής και νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου.
Οι γιατροί βαρύνονται με κατηγορίες χρηματισμού, είτε άλλων ενεργειών ή παραλείψεων τους, εξαιτίας των οποίων προκλήθηκε ζημία για το ελληνικό δημόσιο.
Σε συνεργασία με περίπου 40 εταιρείες προμήθειας ιατρικών υλικών προμηθεύονταν εξωσυμβατικά ιατρικά εμφυτεύματα, ζημιώνοντας το νοσοκομείο με περίπου 2,8 εκατ. ευρώ σε διάστημα μόνο μίας διετίας (2007-2009).
Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την έρευνα την οποία διεξήγαγαν στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας, οι γιατροί παρήγγελλαν ό,τι υλικό ήθελαν, στην τιμή που εκείνοι συμφωνούσαν με την εταιρεία της αρεσκείας τους, αγνοώντας πλήρως τις συμβάσεις που είχαν συνάψει οι εταιρείες με το νοσοκομείο. Σχεδόν το σύνολο των εταιρειών, αναγνωρίζοντας τη ζημία που υπέστη το νοσοκομείο, επέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού, γεγονός πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Ωστόσο, η διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών των εμπλεκόμενων γιατρών παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα. Το ποινικό μέρος εξετάζεται από τη δικαιοσύνη, η οποία τον Μάιο του 2012 άσκησε σε βάρος τους διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, χωρίς όμως ακόμη να έχει εκδοθεί οριστικό βούλευμα.

Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ

Τον Μάιο του 2011 έξι από τους 13 εμπλεκόμενους γιατρούς, οι οποίοι ανήκουν στο ΕΣΥ τέθηκαν σε προσωρινή αργία έπειτα απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου του υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο, ενάμιση χρόνο μετά, τον Δεκέμβριο του 2012, το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφάσισε την άρση της αργίας και οι γιατροί επανήλθαν στην υπηρεσία τους έπειτα από σχετική απόφαση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Υγείας. Η απαλλαγή τους αφορούσε πράξεις μέρους της διετίας για την οποία ελέγχθηκαν. Για το υπόλοιπο διάστημα η έρευνα συνεχίστηκε και σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση πρόκειται να επανέλθει εκ νέου στο Πειθαρχικό εντός του Αυγούστου. Σε αντίθεση με τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι συνάδελφοι τους πανεπιστημιακοί δεν κρίθηκαν ποτέ από το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο, καθώς τρία χρόνια τώρα οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να το συγκαλέσουν.
Σημειώνεται πως στο μεταξύ ορισμένοι από τους 13 γιατρούς έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.